După militari, Ministerul Muncii anunță majorări semnificative ale salariilor medicilor. Cât va fi cel mai mare salariu al unui doctor

După militari, Ministerul Muncii anunță majorări semnificative ale salariilor medicilor. Cât va fi cel mai mare salariu al unui doctor
Publicat: 07/03/2017, 13:44
Actualizat: 07/03/2017, 15:00

Sindicatele din sănătate s-au întâlnit, marți, cu reprezentanții Ministerului Muncii și ai Dialogului Social pentru a analiza draftul noii legi a salarizării. La finalul întâlnirii aceștia s-au declarat mulțumiți de majorările propuse de Executiv.

,,Medicii vor avea cele mai importante majorări salariale. În funcție de treapta de vechime, un medic va beneficia de o creștere chiar și de 100%. Veniturile doctorilor vor ajunge, dacă e să ne luăm după ceea ce ne-a prezentat astăzi (marți -n.r.) Ministerul Muncii, în jur de 10.000 de lei, medicii anatomo-patologi urmând să aibă cele mai mari salarii, în jur de 15.000 de lei. Asistentele medicale, de asemenea, ar urma să aibă venituri cuprinse între 4.000 și 7.000 de lei aproximativ, iar salariile medicilor rezidenți să fie asemănătoare cu cele ale medicilor specialiști, diferențele fiind de aproximativ 1.500 de lei” a declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Chifu, președintele Sindicatelor Publisind.

,,Am vizualizat un draft, lucrurile merg spre bine, este o lege hai să-i spunem bună, sunt sume care pentru început ne-au mulțumit, dar sper să nu mai avem surprize ca altă dată, când parte dintre colegii noștri au fost omiși. S-a scos indemnizația de conducere, ceea ce înseamnă că unele sume vor fi mai mari la prima vedere. Procentul de creștere este, în medie, de 56,6% până în 2021. Medicii, asistenții medicali vor avea această creștere din 2018, apoi ea stagnează și se aplică numai procentele pe care le are are respectiva persoană din sporuri sau vechime sau ceea ce are pe secția respectivă, iar în anul 2021 când se termină, o parte dintre colegii prinși în media de 56% vor avea un venit mai mare cu 25%. Mai sunt două norme de hrană, care înseamnă două salarii minime pe economie, este vorba și de faptul că rămân 5% din sumele alocate spitalului la dispoziția ordonatorului de credite, care poate să ofere o stimulare. Creșterea va fi de 25% la unii, 30% la alții, per total e 56%. Cele mai mari majorări le vor avea cei cu salarii foarte mici, cert e că nu vom mai avea salarii de 1.000-1.500 de lei”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS, la ieșirea de la discuțiile cu reprezentanții Ministerului Muncii.

În plus, reprezentanții sindicatelor au precizat că noua lege a salarizării va aduce majorări importante și pentru asistenții sociali.

,,Dacă discuțiile de astăzi se concretizează printr-un act normativ, aprobat de Parlament, sănătatea și asistența socială vor fi dintre domeniile cu o salarizare decentă. Vor fi creșteri importante pentru medici, de peste 100% în unele cazuri, personalul medical va beneficia de creșteri începând cu 2018 și nu etapizat până în 2021. Un lucru bun e că în această lege asistența socială intră alături de sănătate pentru funcțiile comune și vorbesc aici despre medici și asistenți medicali, acestea fiind funcții comune”, a spus Iulian Pope, vicepreședinte SANITAS, cu privire la noua lege a salarizării.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că întâlnirea cu sindicatele din sănătate a fost productivă, precizând, totodată că în perioada următoare vor mai avea loc discuții cu sindicatele din toate ramurile de activitate, astfel încât legea salarizării unitare să fie una cât mai bună, urmând ca la 1 iulie aceasta să intre în vigoare.

,,A ieșit foarte bine, așa cum a ieșit și ieri cu apărarea și ordinea publică. Cred că nu au de ce să fie nemulțumiți de modul cum arată acum legea salarizării unitare, noi încercăm în anvelopa de 32 de miliarde de lei, de aceea le-am spus că aceste anexe pe care le văd ei e posibil să sufere modificări în cazul în care nu o să ne încadrăm în această sumă, dar modificările nu pot să fie mari. După calculul pe care l-am făcut ieri (n.r. luni) cu Ministerul de Finanțe, ne încadrăm în 31 de miliarde. Vor crește treptat salariile, de la 1 ianuarie 2018 până la 1 ianuarie 2021. Creșterile cele mai mari sunt în baza de jos, unde s-au încălecat tot timpul între ele categoriile, fiindcă tot timpul a crescut salariul minim pe economie și s-a ajuns în situația în care persoane fără studii superioare și debutante să aibă același nivel de salarizare cu persoane care erau de mai mult timp angajați și care aveau studii superioare. Vor fi creșteri graduale, dar cea mai mare creștere va fi la salariile de până în 4.000 de lei. Este posibil să apară modificări, tocmai de asta avem discuții cu sindicatele, pentru a ajunge la o lege cât mai aproape de perfecțiune. Obligatoriu, legea trebuie adoptată până la 1 iulie, creșterile urmând să fie resimțite de la 1 ianuarie 2018, excepție fiind categoriile unde deja am crescut salariile, la educație și sănătate unde am crescut cu 15%, în administrația locală unde au crescut cu 20% și la instituțiile de cultură unde au crescut cu 50%”, a declarat ministrul Muncii la finalul discuțiilor cu sindicatele din sănătate.

Ministrul Muncii a mai adăugat că venitul președintelui României va fi calculat anual la nivelul a șase salarii medii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?