Prima pagină » Știri » După negocierile de la Ministerul Sănătății, reprezentanții Sanitas anunță continuarea grevei: Până în acest moment, este în vigoare

După negocierile de la Ministerul Sănătății, reprezentanții Sanitas anunță continuarea grevei: Până în acest moment, este în vigoare

După negocierile de la Ministerul Sănătății, reprezentanții Sanitas anunță continuarea grevei: Până în acest moment, este în vigoare
Detalii în articol

„Am desemnat echipele de negocieri, am desemnat calendarul acțiunii de negociere, am desemnat termnul până la care vrem să încheiem aceste negocieri. (…) Ne-am propus un calendar mai alert petru a intensifica negocierile astfel încât să ne încadrăm în termenul de 60 de zile. Una dintre revendicările Sanitas în carul acestui conflic o constituie tocmai tergiversarea de către Ministerul Sănătății a încheierii unui contract colectiv de muncă la nivelul sectorului care să asigure drepturile salariaților”, a declarat vicepreședintele Sanitas, Mircea Ciocan, la ieșirea de la negociere.

Acesta a precizat că disponibilitatea Ministerului Sănătății de a reîncepe negocierile pentru contractul colectiv de muncă nu reprezintă un motiv pentru suspendarea grevei.

„Există voința de a negocia, ceea ce înseamnă că una dintre revendicările Sanitas, pentru care am ieșit în stradă, este pe cale de a fi soluționată. Această deblocare a negocierilor contractului colectiv de muncă încă nu creează contextul pentru a suspenda acțiunile de protest. Până în acest moment, greva este în vigoare”, a adăugat Ciocan.

Potrivit vicepreședintelui Sanitas, inițial, negocierile au fost demarate în luna aprilie a anului trecut, dar s-au blocat în luna august. Din punct de vedere procedural, întâlnirea de luni reprezintă o nouă tură de negocieri pentru acest contract.

Contractul colectiv de muncă reglementează suplimentar, față de legislația în vigoare, tot ce înseamnă drepturile și obligațiile salariaților din sistemul de sănătate.

Negocierile vin în contextul în care sindicaliștii Sanitas au intrat, luni, de la 09.00 la 11.00, în grevă de avertisment, urmând ca vineri, 11 mai, să intre în grevă generală. Ei susțin că se înregistrează scăderi salariale în domeniu cuprinse între 500 și 1.100 de lei.

Câteva zeci de angajați ai Spitalului Clinic de Urgență Floreasca au protestat, luni, în fața unității sanitare. Activitatea medicală a Spitalului Clinic de Urgență Florească este asigurată de o treime dintre angajați.

„Bolnavii sunt primiți la fel de bine, poate mai bine. Există această posibilitate de a întârzia anumite lucruri la primirea lor pentru că numai o treime din noi vom asigura cadrul necesar desfășurării activității medicale și de îngrijire. Încă se negociază care dintre colegi coboară, ce urgențe sunt. Vor sosi cei de pe secții. Nu e un semnal de alarmă, dar nu este în regulă, nu trebuia să facem și astăzi (luni- n.r.) această grevă de avertisment dacă sunt puse și luate în calcul lucruri care erau în dezechilibru. Greva generală este un deziderat al oricărei mișcări sindicale. Ar fi și culmea să se întâmple și lucrul acesta pentru că lucrurile se pot rezolva și altfel. Nu este nevoie de sume uriașe. Încă credem în varianta doamnelor ministru care ne-au propus mâine (marți- n.r.) o întâlnire și se pare că va fi vorba de o altă atitudine”, a declarat, luni, Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas.

Săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă a precizat că sindicatele din Sănătate au fost chemate marți, pe 8 mai, la discuții cu premierul și miniștrii Muncii, Sănătății și de Finanțe, legat de nemulțumirile acestora privind sporurile.

Citește și