După Nottara, un alt teatru celebru din București se închide

Publicat: 24 11. 2015, 18:54

Clădirea în care funcționează Teatrul Foarte Mic se află pe lista imobilelor expertizate tehnic și este inclusă în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

„Deși intrarea se face prin Bulevardul Carol, nr. 21, adresa de funcționare a Teatrului Foarte Mic, clădirea apare în lista menționată cu adresa strada Jean-Louis Calderon, nr. 2”, se arată în anunțul transmis de conducerea Teatrului Mic.

Noul program al spectacolelor urmează să fie stabilit și comunicat în scurt timp.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 17 noiembrie, legea care prevede interzicerea desfășurării de activități în spațiile comerciale precum magazine, săli de spectacole și structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.

Legea modifică Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, și a fost inițiată de senatorii PSD Darius Vâlcov și Mihai Fifor în anul 2014. Inițial, legea prevedea doar sancțiuni pentru operatorii care nu urgentează lucrările de consolidare în astfel de spații, însă, potrivit unui amendament depus în Senat, a fost introdusă și respectiva interdicție.

Astfel, legea prevede interzicerea organizării și desfășurării de activități permanente și/sau temporare în spațiile „care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenție realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției existente”.

Spațiile la care face trimitere legea sunt publice, cu altă destinație decât cea de locuință, respectiv „spațiile realizate în scopul desfășurării de activități care implică aglomerări de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziții, de lectură, spații pentru comerț, structuri turistice de cazare și alimentație publică și prestări de servicii, asistență socială și medicală, administrație publică și altele asemenea, indiferent dacă aceste spații sunt rezultatul concepției inițiale a construcției ori, după caz, al unor amenajări ulterioare”.

Legea a fost adoptată în Parlament pe 10 octombrie, trimisă președintelui Klaus Iohannis la promulgare și publicată în Monitorul Oficial nr. 806 din 19 noiembrie.

Sala Studio a Teatrului Mic a fost inaugurată în 1979, cu un spectacol semnat de Silviu Purcărete. Teatrul Foarte Mic, cum a fost denumit încă de la deschidere, a fost spațiul recitalurilor actoricești performante, al experimentului regizoral și, mai recent, al generației dramAcum. Regizori precum Gianina Cărbunariu, Ana Mărgineanu, Diana Iliescu, Radu Apostol, Ioana Păun și dramaturgi precum Peca Ștefan și Maria Manolescu au găsit la Teatrul Foarte Mic un punct de sprijin la începutul afirmării lor profesionale. Numele Teatrului Foarte Mic stă sub semnul prospețimii, al experimentului și al primelor șanse, potrivit site-ului oficial al instituției.

Din septembrie 2014, directorul Teatrului Mic (cu sediul pe strada Constantin Mille) și al Teatrului Foarte Mic din București este actorul Mișu (Mihai) Dinvale.