După o analiză simplă, ministrul Educației vrea un singur răspuns de la „școala de doctori a SRI”. „Așteptăm să-și asume o poziție clară”

Publicat: 21 07. 2016, 10:48

Știu că acolo (n.r. Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”) sunt mai mulți doctoranzi care au solicitat în baza unei legi (OUG 94/2014) să renunțe la titlu fără să declare totuși că e vorba de un plagiat, fără să-și asume această culpă morală și științifică. Pe moment așteptăm din partea, din partea Academiei de Informații, o poziție clară, asumată de către conducerea instituției, din care să rezulte fie că Academia solicită evaluarea prin CNATDCU și retragerea tezelor de doctorat și a tilurilor de doctor, pentru că sunt plagiate, fie să și le asume spunând că nu este nicio problemă acolo, rămânând ca mai departe, CNATDCU să facă evaluarea necesară”, a declarat Mircea Dumitru într-un interviu acordat MEDIAFAX.

De asemenea, Mircea Dumitru susține că până în luna septembrie va avea o schiță a procedurii prin care se va face evaluarea școlilor doctorale.

„Eu cred că evaluarea școlilor doctorale ar fi un demers de recredibilizare a învățământului doctoral în România. Nu sunt deloc de acord cu acele poziții excesive care spun că toate doctoratele din România se iau prin fraudă și prin plagiat. (…) Pornind de la aceste cazuri atât de mediatizate, nu trebuie să aruncăm această anatemă asupra întregului sistem doctoral. Pe de altă parte, cred că este necesară evaluarea școlilor. Aici, ministrul Adrian Curaj pregătise o schiță de proiect în minister. La noul CNATDCU, care și-a început activitatea în iunie, deja s-a lansat această temă. Credem că în luna septembrie putem avea o primă schiță prin care putem să lansăm evaluarea școlilor doctorale și acesta este un proiect al ministerului pe care sunt convins că-l vom putea duce la îndeplinire până la sfârșitul lunii decembrie când o să încheiem mandatul la minister”, a mai spus ministrul Educației.

CITEȘTE AICI INTERVIUL INTEGRAL

Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” se află în centrul unui scandal privind mai multe doctorate coordonate de fostul vicepremier Gabriel Oprea, suspecte de plagiat. Instituția de învățământ a refuzat până acum să lămurească situația acestor lucrări.

La începutul lunii iulie, a devenit public faptul că nouă „doctori” ai Academiei Naționale de Informații, dintre care opt și-au făcut tezele sub coordonarea lui Gabriel Oprea, au făcut cerere de renunțare la titlul academic. În acest fel, verificările privind acuzațiile de plagiat la adresa lor au fost întrerupte, susținea Academia SRI. Aceștia sunt, potrivit pressone.ro, Bogdan Licu (procuror general adjunct al României), Neculai Onțanu (fostul primar al sectorului 2), Loredana Radu (nepoata lui Gabriel Oprea), Adela Popescu (Neagu) (consiliera personală a lui Gabriel Oprea), Mihai Stănișoară (fost PDL, fost ministru), Radu Stroe (fost ministru de Interne al PNL), Daniel Moldoveanu (fost consilier prezidențial pe probleme de siguranță națională), Romeo Raicu (fost deputat PDL, șef al Comisiei SIE) și Mihai Tudose (fost ministru PSD al Comunicațiilor).

„Pe parcursul analizei, Consiliul Științific a constatat faptul că un număr de nouă absolvenți ai Școlii doctorale din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” au renunțat la titlul de doctor, în baza Legii nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, pe baza unor cereri de renunțare formulate în perioada 3 – 7 martie a.c. și înregistrate la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice în data de 10 martie a.c. În acest mod a fost anulat, prin efectul legii, obiectul evaluării punctuale a tezelor elaborate de către cei nouă absolvenți ai Școlii doctorale”, se arăta într-un comunicat al Academiei SRI.

Verificările au fost oprite, însă „rezultatele preliminare ale evaluării tezelor de doctorat relevă respectarea cerințelor de formă și conținut specifice perioadelor în care au fost realizate, cu mențiunea că pentru unele dintre acestea, finalizate preponderent în perioada 2010-2011, au fost identificate unele erori sau abateri de la standardele academice și politicile de calitate din prezent”, se mai arăta în comunicat. 

În octombrie 2015, fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de plagiat, confirmat de șeful Comisiei de Etică a Universității București, la începutul lunii septembrie 2015, a fost scos de pe lista coordonatorilor de lucrări de doctorat, anunța Academia SRI.

În ultimii 15 ani, în România au fost emise peste 53.000 de titluri academice de doctor, potrivit fostului ministru al Educației, Sorin Câmpeanu.