După o lună la Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu a ajuns la o singură concluzie
Sistemul de sănătate din România funcționează ca o feudă medievală, a declarat miercuri seara ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la prima sa apariție publică după preluarea mandatului.
„Primul gând care-mi vine în minte când mă gândesc la sistemul de sănătate este cuvântul feudal. Este o feudă de sus până jos și într-un sistem feudal e mai puțin vorba despre oameni, despre oameni buni sau răi, este vorba de sistem și despre păstrarea feudei, a privilegiilor. Este un sistem feudal și sper ca până la sfârșitul acestui mandat să destructurăm câteva lucruri”, a declarat Voiculescu în cadrul discuțiilor care au avut loc după proiecția unui film despre rețeaua citostaticelor.
În ceea ce privește problemele pe care deja le-a întâmpinat ca ministru, el a explicat că printre lucrurile care lipsesc sunt datele despre sistem, despre medici și despre spitale.
„În momentul acesta nu știm câți medici avem în România, nu știm cum sunt plătiți, nu știm exact cât cheltuim pe medicamente, nu știm câte plăți informale sunt, nu știm cu exactitate de ce o operație costă mai mult într-un loc decât în altul din perspectiva Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)”, a spus Voiculescu.
Despre planurile pe care le are în scurtul său mandat, Voiculescu a spus că, printre altele, „Ne concentrăm pe accesul la tratament care presupune accesul la medicamente, accestul la tratament în zone defavorizate, accesul la tratamente care nu se pot face în România”.
El a vorbit și despre viitoarele investiții în spitalele din România. Comisia Europeană va acorda României 150 de milioane de euro pentru construirea a trei spitale regionale, însă pentru a accesa acești bani, România trebuie să prezinte proiectele pentru cele trei spitale, proiecte care includ studiile de fezabilitate, a explicat ministrul.
„Însă, pe partea aceasta de pregătire a proiectelor, studiul de fezabilitate este absolut esențial. Dacă îl facem pe genunchi, atunci o să iasă cu siguranță ceva prost. Dacă planul este făcut prost, atunci putem fi siguri că o să iasă dezastruos. Din fericire, suntem pe o cale foarte bună acolo, avem asistență de la Banca Europeană de Investiții și de la Comisia Europeană și o să avem o sumă de bani din fonduri europene, dar nu din fondurile noastre europene, ci din fondurile care vin direct de la Comisie și o să ne asigure o pregătire corectă a acestor studii de fezabilitate fără cheltuirea unui cent din bugetul național”, a spus Voiculescu.