„După ce ieri a fost confirmat un focar de pestă porcină în județul Satu Mare, astăzi, alături de ministrul Agriculturii, de președintele ANSVSA și de reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții, am avut o ședință extraordinară a Comitetului Naționale pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU). Am decis prin Hotărâre a CNSSU ca ANSVSA să activeze Planul de contingență al României pentru situații de pestă porcină. Foarte important – pesta porcină nu are impact asupra sănătății umane, dar este o boală gravă pentru animale!”, a scris Carmen Dan pe Facebook.
Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie de la periferia orașului Satu-Mare. Reprezentanții Centrului Local de Combatere a Bolilor și cei ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au intervenit pentru prelevarea de probe și pentru a încerca stoparea răspândirii focarului, potrivit unui comunicat al Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
De asemenea, Centrul Local de Combatere a Bolilor a fost convocat în vederea stabilirii planului de măsuri specifice pentru controlul bolii.
Au fost alertate, totodată, și organismele europene, cât și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor.
Comisia Europeană urmează să decidă ce restricții vor fi aplicate în zonă. Momentan, este interzisă „mișcarea suinelor”, atât a celor domestice, cât și a celor sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.
Din primele investigații întreprinse la fața locului, de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, a reieșit suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Pesta Porcină este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează porcii domestici sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice foarte mari.