După războiul deschis cu Kovesi, procuroarea Mihaiela Iorga Moraru este urmărită penal de DNA
„În condițiile în care față de un inculpat cercetat într-un dosar aflat pe rolul DIICOT au fost emise mandatul european de arestare și cererea de dare în urmărire internațională, suspecta Moraru Iorga Mihaiela, la rugămintea expresă a acestuia, l-a ajutat, cu intenție directă, prin acte comisive și omisive, în scopul îngreunării cercetărilor și tragerea lui la răspundere penală”, arată DNA.
Potrivit sursei citate, în cauza aflată la DIICOT Ploiești, persoana respectivă era cercetată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și instigare la spălare a banilor.
Concret, în perioada 2015 – iunie 2017, procurorul Moraru Iorga Mihaiela, pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală a persoanei cercetate în dosar, a ajutat-o pe aceasta, cu intenție directă, purtând discuții informale, în afara cadrului legal, cu persoana urmărită internațional și a dat curs solicitării acesteia de a-i acorda ajutor, asigurându-o că va administra mijloacele de probă corespunzătoare, purtând discuții informale cu intermediari ai aceleiași persoane, în biroul său din sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a stabili modalitatea în care poate fi ajutată, efectuând unele activități de anchetă în afara unui cadru legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii DIICOT Ploiești.
De asemenea, procurorul este bănuit că a solicitat efectuarea unor demersuri de identificare și, ulterior, de preluare nelegală spre soluționare, a unui dosar înregistrat la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, aflat în lucru la un alt procuror, prin inducerea în eroare, că instrumentează o cauză mai veche și care privește aceleași fapte.
„După preluarea cauzei privind acea persoană, suspecta Moraru Iorga Mihaiela a dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile și fiscale cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infracțională a persoanei protejate, nu a depus la dosarul cauzei raportul de expertiză, după predarea acestuia de către experții desemnați. Mai mult, suspecta a invocat în cuprinsul a patru ordonanțe de prelungire a măsurii controlului judiciar a împrejurării, neadevărate, că raportul de expertiză nu a fost finalizat (în condițiile în care acest raport de expertiză fusese întocmit, depus la suspecta la data de 17 octombrie 2016 și chiar aceasta dispusese prin ordonanță stabilirea cuantumului onorariului final și achitarea contravalorii expertizei, în cea mai mare parte din fondurile Direcției Naționale Anticorupție)”, mai arată DNA.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că persoana ajutată de Mihaiela Iorga Moraru este Florian Walter.
Omul de afaceri Florian Walter fusese citat în 6 octombrie la DNA Ploiești, pentru a fi audiat în același dosar în care a fost citată ca martor și Mihaiela Iorga Moraru. Surse judiciare declarau atunci pentru MEDIAFAX că omul de afaceri a fost citat pentru „acte procedurale” în dosar. Florian Walter a refuzat să dea orice declarație sau să spună în ce calitate s-a aflat la DNA Ploiești.
La sfârșitul lunii mai 2016, 18 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Ploiești într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în care este implicată compania Romprest, controlată de Florian Walter, în cazul acestuia procurorii dispunând continuarea cercetărilor într-un dosar separat.
Cele 18 persoane erau acuzate de evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat, printre acestea numărându-se și unul dintre finanțatorii clubului de fotbal Petrolul Ploiești, Nicolae Capră. Totodată, SC Compania Romprest Service SA apare ca parte responsabilă civilmente în acest caz.
Florian Walter este bănuit că a inițiat și coordonat o grupare suspectată de evaziune fiscală și spălare de bani, operațiuni financiare în care este implicată Compania Romprest Service, alături de alte societăți comerciale, între care unele considerate firme-fantomă.
Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanț de tranzacții comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forța de muncă folosită în orașele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autoritățile publice locale.
Anchetatorii au stabilit că mare parte dintre angajații firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica și a deduce banii plătiți muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăți, până se ajungea la „un eșalon patru”.
Prejudiciul produs bugetului de stat fusese evaluat la 4,5 milioane de euro, reprezentând impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusă procesului de reciclare. Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii până la concurența sumei de 18 milioane de euro.
Florian Walter era dat în urmărire internațională din 19 mai 2016, în baza unui mandat emis de Tribunalul Prahova. Omul de afaceri era căutat din 15 mai 2015. Florian Walter a fost arestat în Emiratele Arabe Unite la solicitarea autorităților române și a fost adus în țară în martie 2016.