Cronologia evenimentelor:
Mandatul directorului MȚR Virgil Nițulescu a expirat recent. În aceste condiții a fost organizat un examen de ocupare a poziției manageriale. În ciuda evidențelor, rezultatul examenului dând câștig de cauză profesorului Vintilă Mihăilescu, Ministrul Culturii, Corina Șuteu a anunțat refacerea demersurilor de ocupare a poziției manageriale.
Memoriul cercetătorilor MȚR
Cercetători din cadrul instituției au întocmit un memoriu către Ministrul Culturii în care semnalează „serii de nereguli și derapaje instituționale” ale fostului director Virgil Nițulescu. Memoriul este menit să atragă atenția că o continuitate chiar și interimară a managementului actual va perpetua abuzurile, „activități fără avizul și impotriva deciziei unanime a Consiliului de Administrație și consultarea Consiliului Științific”:
1. activități care nu sunt conforme profilului muzeului
2. aglomerarea unor evenimente fără o direcție strategică și o consultare a forurilor decizionale
3. o agendă personală a lui Virgil Nițulescu, în paralel cu cea oficială
4. asocierea cu persoane publice sau instituții care aduc deservicii de imagine MȚR
5. concurarea activităților interne prin apel la activități externe similare
6. lipsa de transparență decizională, inclusiv în stabilirea și cheltuirea bugetului
Iată în întregime memoriul cercetătorilor MȚR:
În atenția:
Doamnei Corina Suteu, Ministru al Culturii
Doamnă Ministru, având în vedere că vineri 13 mai 2016 expiră mandatul interimar al actualului manager al Muzeului Național al Țăranului Român, dl. Virgil Ștefan Nițulescu, și că, în condițiile deciziei Ministerului de a relua procedura de organizare a concursului de proiecte de management pentru ocuparea postului de manager al instituției, în următoarea perioadă Muzeul Național al Țăranului Român va fi condus printr-un alt mandat interimar, vă solicităm să analizați următoarele:
În ultimii doi ani, ca urmare a unei serii de nereguli și derapaje instituționale, am solicitat conducerii instituției, dl. manager Virgil Ștefan Nițulescu, prin înaintarea unui număr de două memorii (înregistrate la secretariatul MNȚR cu nr. 3053 / 02.07.2014 și respectiv 4601 / 07.10.2014) să ia act că prin deciziile puse în practică, a transformat Consiliul de Administrație al MNȚR dintr-un organism deliberativ (așa cum stipulează art. 11 pct. 5. alin. b) din ROF) într-unul consultativ.
Nerespectarea atribuțiilor specifice ale celor doua organisme, prin desfășurarea unui număr de activități fără avizul și impotriva deciziei unanime a Consiliului de Administrație și consultarea Consiliului Științific, pe care le veți regăsi în conținutul documentelor trimise managerului MNȚR (și amintite mai sus), a prejudiciat desfășurarea activităților specifice ale instituției, situație care s-a perpetuat în ultimii ani. De asemenea, semnalăm că urmare a controlului Curții de Conturi a României pentru perioada 2013 -2015, a rezultat un raport care arată deficiențe în manageriatul MNȚR (dl.Virgil Stefan Nitulescu a fost eliberat din functia de manager in data de 17.03.2015, urmare a evaluarii activității pe 2013).
Solicităm pe această cale constituirea unei comisii ministeriale pentru un control al situațiilor semnalate în memoriile pe care vi aducem la cunoștință. În plus, având în vedere actualul context al șantierului de consolidare și restaurare, activitate care presupune o coordonare asigurată de o persoană care are capacitatea de a colabora cu întregul colectiv al muzeului, vă solicităm nominalizarea în funcția de manager interimar unei persoane care să poată garanta buna desfășurare a activităților MNȚR în condiții de respectare a atribuțiilor celor două organisme interne și a cadrului legal si profesional.
Adrian Petrechescu, director
Lila Passima, șef secție
Simina Bădică, șef birou
Cosmin Manolache, muzeograf
Cătălina Tesăr, cercetător
Bogdan Iancu, cercetător