Luni la prânz, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PSD, Ponta nu a dorit să comenteze votul senatorilor PSD împotriva arestării lui Șova și nici să spună dacă aceștia vor fi sancționați, susținând că nu înțelege întrebarea, el nedorind să comenteze nici eventuale modificări ale Codului Penal, pe motiv că nu cunoaște proiectul.
„Nu mă voi pronunța, că nu sunt senator. Cred că dezbaterea politică pe această temă s-a depărtat total de cea juridică și cred că, din punctul ăsta de vedere, eu am obligația să asigur guvernarea țării. Partea de scandal e asigurată de Gorghiu și compania”, a spus Ponta, la solicitarea presei de a aprecia dacă votul senatorilor în cazul Șova a fost unul corect.
Întrebat de jurnaliști dacă senatorii PSD care au votat împotriva arestării lui Șova vor fi sancționați pe linie de partid având în vedere că există o decizie a Biorului Permanent Național ca toate astfel de cereri formulate de către procurori să fie avizate favorabil, Ponta a răspuns că nu dorește să comenteze acest lucru, susținând că nu înțelege întrebarea.
„Până nu înțeleg întrebarea, nu doresc să vă comentez”, a spus Ponta.
El nu a dorit să comenteze nici eventuale modificări la Codul de Procedură Penală promovate de către parlamentari PSD, susținând că nu cunoaște acest proiect.
„Dumneavoastră de unde aveți aceste lucruri ? Eu nu cunosc. Când o să le cunosc, o să comentez”, le-a spus Ponta jurnaliștilor.
În același timp, răspunzând unei alte întrebări, și anume dacă este normal ca ANAF să închidă firme pentru 3,5 lei, Ponta a afirmat că eventuale abuzuri ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în combaterea evaziunii fiscale vor fi sancționate, apreciind însă că există o „frăție a evazioniștilor fiscali” care ar critica ANAF.
Ulterior, Ponta a postat un mesaj pe Facebook în care spunea că vrea să explice de ce a refuzat să răspundă la întrebarea unui jurnalist privind votul senatorilor PSD în cazul Șova, susținând că el răspunde doar la întrebările celor care reprezintă companii ce își achită corect taxele.
„Doresc să lămuresc situația foarte clar și să explic refuzul meu de azi de a răspunde la întrebarea unui anume jurnalist (și chiar aș dori să aflu părerea celor care citesc această pagină de FB!). Ocupând o funcție publică, plătită din banii contribuabililor, este corect și obligatoriu să răspund la întrebările (și să particip la emisiunile) tuturor reporterilor și jurnaliștilor reprezentând companiile de presă care plătesc corect taxe și impozite – oricât de critice sunt acestea față de activitatea mea! Ca șef al Guvernului însă, în contextul eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, trebuie să dau un semnal clar de avertizare a celor care fac evaziune fiscală, nu plătesc nici măcar contribuțiile sociale ale salariaților (uneori nici salariile!) și fac concurență neloială celor cinstiți și corecți. Și primul gest normal e să nu răspund în niciun fel întrebărilor acestora! Dacă patronii și managerii lor se hotăresc să intre în legalitate și normalitate înseamnă că scopul a fost atins. Altfel nu aș face decât să încurajez asemenea atitudini (inclusiv atacurile la adresa ANAF din partea celor subiectivi deoarece se află chiar ei în culpă). Aștept cu interes opinia dvs și vă mulțumesc”, a scris Ponta pe Facebook.
Ulterior, aflat la Parlament, Ponta a trecut prin fața unui grup de jurnaliști și, înainte ca aceștia să îi adreseze vreo întrebare, le-a cerut să îi prezinte un bon fiscal dacă vor să obțină răspunsuri din partea lui.
„Să arătați un bon fiscal dacă vreți să vă răspund la întrebări !”, a spus Ponta, după care a reluat ideea că el răspunde doar celor care își plătesc taxele și a intrat în biroul președintelui Senatului.
ActiveWatch a transmis că demersul legitim al lui Victor Ponta de a combate evaziunea fiscală nu trebuie să afecteze dreptul publicului de a fi informat și activitatea jurnaliștilor, precizând că refuzul de a răspunde la întrebări este, chiar și involuntar, un atac la adresa libertății presei.
„Premierul Victor Ponta a declarat azi că nu mai răspunde întrebărilor acelor jurnaliști care lucrează la companii ce au datorii la stat (…) Domnul Ponta dovedește prin aceste afirmații că are o înțelegere greșită privind rolul presei într-o societate democratică”, spune ActiveWatch, într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Potrivit ActiveWatch, misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public „este exercitată prin intermediul unor persoane care practică această meserie și care se numesc jurnaliști”.
„Rolul lor este esențial într-o societate democratică, prin faptul că asigură dreptul la liberă și corectă informare a cetățeanului/ publicului și atrag atenția asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităților comise de zonele de putere din societate. Astfel, legământul jurnalistului este față de această misiune și față de public, nu față de patronul său. Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului și pentru a evita răspunsul la întrebări incomode”, spune ActiveWatch.
Totodată, ActiveWatch precizează că „demersul legitim al premierului de a combate evaziunea fiscală nu trebuie să afecteze dreptul publicului de a fi informat și activitatea jurnaliștilor”.
„Supărarea legitimă a domnului Ponta trebuie îndreptată împotriva patronilor și administratorilor de presă, nu împotriva jurnaliștilor”, spune ActiveWatch.
Asociația precizează că, prin funcția de înalt demnitar al statului român, premierul trebuie să respecte dreptul publicului de a fi informat în chestiuni de interes public, cele care privesc viața comunității.
„Aceasta presupune, în primul rând, o relație corectă cu presa, inclusiv cu acei jurnaliști care deranjează prin întrebările pe care le adresează sau prin opiniile pe care le exprimă. Din funcția pe care o deține, domnul Ponta are responsabilitatea de fi un model pentru restul demnitarilor și politicienilor din acestă țară, o țară în care jurnaliștii continuă să fie jigniți, amenințați, hărțuiți de diverși demnitari, oameni de afaceri, mai ales în provincie. Din păcate, prin această declarație, premierul nu face decât să încurajeze astfel de comportamente ostile presei/jurnaliștilor, iar declarația sa constituie, chiar și involuntar, un atac la adresa libertății presei. Victima acestui tip de cenzură sunt jurnaliștii și cetățenii, nu patronii de presă”, mai spune ActiveWatch.