După aproape un secol de cercetări, oamenii de știință din Elveția au elucidat în sfârșit misterul găurilor din cașcaval, se afirmă într-un articol publicat pe site-ul cotidianului britanic The Guardian.
„În ciuda poveștilor care v-au fost spuse atunci când erați copii, găurile nu sunt făcute de șoricei care se hrănesc cu cașcaval și își croiesc astfel drum, creând tuneluri în interiorul roților de cașcaval”, spun autorii aceluiași articol.
Experții de la Agroscope, un institut de cercetări agricole din Elveția, spun că fenomenul – caracteristic unor branduri celebre de cașcaval elvețian, precum Emmentaler și Appenzeller – este cauzat de particule minuscule de fân prezente în lapte, nu de bacterii, așa cum s-a crezut până în prezent.
Ei au descoperit că acele găuri misterioase au devenit tot mai mici și chiar au dispărut complet atunci când laptele folosit la fabricarea brânzeturilor elvețiene a fost obținut prin metode moderne de recoltare.
„Dispariția găleții tradiționale, folosită în timpul mulsului, este factorul care a cauzat această diferență”, a declarat Regis Nyffeler, purtător de cuvânt al institutului Agroscope, adăugând că mici particule de fân cad în lapte și apoi cauzează acele găuri din cașcaval.
Specialiștii de la Agroscope spun că misterul găurilor din cașcaval a fost studiat încă din 1917, după ce americanul William Clark a publicat un studiu detaliat și a ajuns la concluzia că fenomenul este provocat de dioxidul de carbon eliberat de bacteriile din lapte.
Savanții elvețieni mai spun că rolele de cașcaval din țara lor au prezentat tot mai puține găuri în ultimii 10-15 ani, pe măsură ce gălețile în care era strâns laptele au fost înlocuite cu mașini de muls automatizate și ermetice, care „au anulat complet prezența particulelor de fân în lapte”.