După viitură, primarii așteaptă Apele Române. „Stăm ca fraierii că nu a venit comisia. Unii îi mai vezi că vin în pantofi de lac de-ți vine să-i iei la pumni”
Bilanțul inundațiilor până miercuri după amiază arăta că un număr de 1.184 persoane au fost evacuate, 99 de locuințe au fost distruse, la care se adaugă alte 168 locuințe avariate și 2.003 case inundate.
Nu numai ploile masive, care au ajuns și până la 200 l/mp, sunt de vină pentru acest bilanț, care ar putea crește în următoarele ore, în contextul noului cod roșu de inundații. Defrișările masive, lipsa digurilor și a lucrărilor pentru lărgirea albiilor râurilor sunt alți factori principali care au favorizat apariția viiturilor. Primarii, din județele sub cod roșu, se plâng de „Apele Române’, care nu le-au făcut diguri și așteaptă comisia care are în componență și „membri cu pantofi de lac” să le facă din nou evaluarea, în urma căreia ar trebui să primească și ceva ajutor de la Guvern.
În comuna argeșeană Bascov, situată la 7 kilometri de Pitești, apele au inundat circa 360 de case. Pârâul Bascov este cel care le creează probleme localnicilor, pentru că albia este îngustă, iar apa vine din amonte cu viteză.
Zilele acestea, primarul Gheorghe Stancu a fost vizitat de prefect, de președintele Consiliului Județean, de membrii ISU și ai Jandarmeriei, ultimii doi ocupându-se efectiv de scoaterea apei și a mâlului din curțile oamenilor.
„Trebuia să vină și domnul vicepremier Dragnea, dar asta e. Ce să spun, am primit ajutoare. Acum m-au sunat să îmi spună că a venit o mașină cu alimente și apă”, a afirmat primarul Gheorghe Stancu din Bascov, contactat de gândul.
Comuna Bascov a fost afectată și de inundațiile din primăvară, însă localnicii le țin minte cel mai mult pe cele din 2005. În urma celor din 2005, Apele Române au făcut studii de fezabilitate pentru lucrări de îndiguire.
„Nu s-a făcut nimic. Din cauza aceleiași chestii invocate mereu: lipsa fondurilor. Doar o persoană a venit de la Apele Române”, adaugă el. Edilul reclama că tot cursul pârâului Bascov era plin de arborete, miercuri după-amiază. Astfel, în cazul unor noi ploi torențiale, situația s-ar putea agrava din nou. „Noi nu am defrișat pădurile, ca să fie inundații. Avem gaze în comună. Apele Române ar trebui să mai aibă grijă și de proprietățile dumnealor, nu numai să vândă piatra (din albia râului n.r.) și să nu investească nimic”, se plânge primarul.
Primarul din Băbana: „Le-am spus să nu se mai ia după ce văd la televizor”
La 16 kilometri de Bascov, în comuna Băbana, primarul Bebe Ivan aștepta, în momentul în care a fost contactat de gândul, comisia care să evalueze inundațiile. „Nu pot să fac nimic pentru că nu a venit comisia alcătuită din membrii de la Garda de Mediu, Apele Române, Direcția Sanitar Veterinară, DSP, de la Direcția de Drumuri… Unii îi mai vezi că vin și în pantofi de lac de-ți vine să-i iei la pumni… Întotdeauna, birocrația ne termină. Stăm ca fraierii, că nu vine nimeni”, afirmă primarul.
80% din localitatea Băbana este poziționată pe un deal, dar pârâul Vârtej, care s-a umflat și a distrus drumul proaspăt reabilitat, a rupt un pod și a lăsat fără case șase familii. „De șase ani ne promit Apele Române că reabilitează gârla. Au venit și cu SF-uri de proiecte. Îi schimbă pe directori de la an și așa se papă banii… Ăștia inundați nu vor să stea la primărie, vor saltele la ei acasă, deși e foarte mult mâl. Am fost la ei să le facem poze cu casele. Ei (localnicii inundați n.r.) ne-au zis: ‘Păi faceți poze, dar bani nu ne dați. A zis domnul Ponta că ne va despăgubi’. Le-am spus să nu se mai ia după ce văd la televizor”, spune Bebe Ivan.
Foto: Octav Ganea
Edilul se plânge că de 10 ani de când este primar a depus 45 de procese verbale de inundații, dar nu a primit niciun leu. „Am strâns 5.000 de lei de la oamenii din sat, a mai fost unul care a dat fierul beton și scândura, am pus niște țevi de la Petrom și am făcut cel mai frumos pod cu 5.000 de lei”, se mândrește primarul care se laudă și că a divorțat de PNL în urmă cu o lună când a fost dat afară după ce a postat pe Facebook o fotografie cu fostul liberal, Câlin Popescu Tăriceanu.
Comuna Mălureni este situată în nord-vestul județului Argeș, la 30 de km de municipiul Pitești. Comuna, aflată sub un nou cod roșu de inundații, a fost lovită de viituri de trei ori în acest an. Acum, un pod este blocat, un drum comunal este închis, mai multe punți pietonale au fost distruse și o casă a fost inundată. Miercuri după-amiază erau probleme cu alimentarea cu apă. „Deocamdată nu am primit niciun ajutor de la centru. Trebuie să vină comisia să constate efectele inundațiilor. Acum am primit 2 milioane pentru a reface digul cu probleme, stricat la inundațiile din primăvară. Ca să facem ceva trainic, cu apărări de mal, cu consolidare de poduri, am avea nevoie de 47 de milioane de lei. Altfel, nu facem decât să reparăm în fiecare an. Problema mare este la Apele Române, nu au făcut nimic”, a spus pentru gândul primarul Alexandru Cristescu. La Mălureni, localnicii spun că s-au săturat să tot trimită poze la autoritățile centrale cu gospodăriile inundate și drumurile rupte, de fiecare dată când vine viitura.
Primarul din Beuca: „Nu avem nevoie de hărți de hazard, Știm cum să acționăm”
Și în Teleorman, în comuna Didești, locul de naștere al scriitorului Gala Galaction, au fost inundații, însă de mai mici dimensiuni. Primarul Paul Măceacă spune că nu a cerut și nici nu a primit ajutor de la centru, pentru că nu a avut „mari probleme”. Amintește, însă, că așteaptă rezultatul adreselor pe care le-a trimis, în timpul inundațiilor din aprilie, către Apele Române pentru a îndigui o zonă din comună vulnerabilă de fiecare dată la ploi torențiale.
Foto: Octav Ganea
Comuna Beuca, situată la circa 19 km de orașul Roșiori de Vede, a fost afectată din nou de inundații, a doua oară în acest an. Primarul PDL Grigore Aurelian așteaptă în continuare digul de 1,5 km pe care Apele Române au început să îl construiască în 2010 și la care s-a renunțat apoi, ca urmare a opoziției localnicilor la expropiere. Guvernul Boc a alocat în 2009 20 de milioane de lei pentru construcția digului.
„S-a stricat clima, doar cu digul ăsta putem scăpa de inundații. Nu avem nevoie de hărți de hazard. Știm cum să acționăm. Avem manualul primarului, oamenii sunt învățați, că nu au ratat multe inundații”, a precizat edilul, pentru gândul. În comună sunt multe case construite aproape de albia râului, unde „curțile ies în părâu”. La inundațiile din 2005 le-au căzut sobele, le-au refăcut. În martie, le-au picat din nou. Acum, gospodăriile au fost din nou inundate. Familiile din aceste case inundate nu și-au abandonat gospodăriile, au dus, însă, copiii și animalele la rudele aflate în zonele sigure.
Viceprimărița din Icoana: „Noi suntem de la PSD și nu avem probleme”
Comuna Icoana, situată în estul județului Olt, la limita cu județul Argeș, se află sub un nou cod roșu de inundații. „Am primit ajutor de la toate autoritățile, noi suntem de la PSD și nu avem probleme”, ne-a mărturisit franc viceprimărița Gabriela Mariana Ancuța. 367 de locuințe din satul Icoana și 250 din satul vecin Ursoaia au fost inundate, însă, până miercuri după-amiaza.
În urma inundațjilor, pe care le-au înfruntat în două rânduri în primăvară, o dată chiar în noaptea de Paști, Guvernul a decis să le aloce 19 milioane de lei pentru construcția unui dig. „Digul se construiește pe o lungime de 5,5 km și este ușor afectat, pentru că nu era terminat în totalitate. Termenul de finalizare este 30 august. Au venit proiectanții și firma constructoare, dar încă nu pot lucra, pentru că e foarte ud pământul”, a adăugat viceprimărița din Icoana.
Pentru construcția digului s-au făcut și exproprieri ale localnicilor, fără despăgubire, astfel că au apărut și proteste. Întrebată dacă hărțile de hazard, pentru care Apele Române au cheltuit 47 milioane de euro, există la primărie, Gabriela Mariana Ancuța a pus că nu poate da o informație pe care nu o stăpânește.
În binecunoscuta comună Siliștea Gumești, din Teleorman, au ajuns pentru inundații două – trei pompe, potrivit primarului Mihai Petrescu, care ne-a mărturisit că nu se află în localitatea în care au fost inundate mai multe case. Primarului nu îi este, însă, frică că în Siliștea Gumești ar putea apărea noi probleme în urma codului roșu de inundații aflat în vigoare până sâmbătă.
Hartă hazard
Ponta a cerut de demiterea șefului de la Ape, aflat în concediu
Premierul Victor Ponta a cerut miercuri demiterea șefului Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Vasile Pintilie, plecat în concediu la inundații. Purtătorul de cuvânt al ANAR, Ana-Maria Agiu, a declarant, pentru Mediafax, că directorul instituției a vorbit la telefon cu premierul și i-a prezentat activitatea sa de la debutul inundațiilor.
Agiu a precizat că Vasile Pintilie, care este în concediu de la începutul săptămânii, a coordonat, prin telefon, toate activitățile desfășurate de ANAR în această perioadă, fără a se deplasa la fața locului. Ulterior, în cursul serii de miercuri, Vasile Pintilie, a anunțat că își depune demisia de onoare.
„În contextul evenimentelor de astăzi (miercuri – n.r.), Vasile Pintilie anunță că își depune demisia de onoare, din funcția de director general al Administrației Naționale ‘Apele Române’, funcție pe care o deținea din anul 2012”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de instituție.
Dragnea cere o analiză
După ce la rectificarea de săptămâna aceasta, Guvernul a anunțat că Ministerul Mediului, sub autoritatea căreia se află și „Apele Române », va pierde 25 de milioane de lei, vicepremierul Liviu Dragnea și-a arătat nemulțumirea față de activitatea Administrației Naționale « Apele Române », în ce privește lucrările de apărare anti-inundații. Dragnea a precizat că urmează să fie făcută o „analiză serioasă” privind cheltuielile de la ANAR, în contextual inundațiilor produse în ultimele zile.
«Am discutat cu premierul, în perioada următoare vreau să facem o analiză serioasă – pe de o altă parte, câți bani au fost folosiți de Apele Române pentru lucrări și câți pentru studii. Poate ajungem la niște concluzii, să dotăm Apele Române cu utilaje, să aibă echipament propriu. S-au cheltuit enorm de mulți bani pe studii si hărți decât pe lucrări, puține lucrări sunt finalizate, diverse lucrări au fost finalizate în diverse stadii”, a declarat Liviu Dragnea.
Vicepremierul a insistat că „Apele Române” ar trebui dotate cu utilaje, să facă lucrările în regie proprie, „nu să apeleze la nu știu ce firme private”, a continuat Dragnea.
Cât privește sumele pe care Apele Române le-au alocat, timp de trei ani, între 2010 și 2012, pentru investiții în lucrări de apărare împotriva inundațiilor, acestea se ridică la circa 2 miliarde de lei, aproape 474 milioane de euro. Sursa o reprezintă fonduri de la buget, credite, Fondul de Mediu, sau resurse proprii ale ANAR.
Câți bani au cheltuit Apele Române pentru inundații
În 2012, Administrația Națională „Apele Române” a consumat 596,6 milioane de lei, echivalentul a 135 de milioane de euro, fonduri alocate de la bugetul de stat, credite externe-BDCE, Fondul pentru mediu, Fondul Solidaritatea și programul POS MEDIU. Din acești bani au fost finalizate și recepționate lucrările la un total de 50 obiective de investiții, potrivit raportului ANAR pe 2012.
Foto: Lucrări de îndiguire
Între cele 50 de obictive finalizate în 2012 se numără, printre altele, regularizări și reprofilări albie – 186,392 km, apărări și consolidări de mal – 91,218 km, diguri, refacere diguri – 83,682 km, aducțiune apă – 1,712 km, distribuție apă – 12,680 km.
În 2011, ANAR a investit pentru lucrări de apărare împotriva inundațiilor o sumă de 864,4 milioane de lei, pentru un număr de 320 de obiective. Banii au provenit de la bugetul de stat (110,9 milioane de lei), credite (276 milioane de lei), Fond de Mediu (355 milioane de lei), Fondul Solidaritatea (20,8 milioane de lei), POS Mediu (99,9 milioane de lei), potrivit raportului ANAR pe 2011.
În 2010, în total au fost alocate 628 milioane de lei (din care 108 milioane lei de la buget) pentru lucrări de apărare împotriva inundațiilor, pentru un număr de 339 de obiective.