Dușa: Am cerut restructurarea Departamentului de comunicare publică a Jandarmeriei

Publicat: 27 08. 2012, 13:04
Actualizat: 01 02. 2019, 00:31

Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a declarat, luni, că a cerut restructurarea Departamentului de comunicare publică a Jandarmeriei, iar până miercuri a solicitat „un audit pe comunicare” la nivelul întregului minister.

Potrivit ministrului Dușa, Jandarmeria a făcut o serie de propuneri privind restructurarea Departamentului de comunicare.

El a adăugat că a cerut ca până miercuri, la nivelul ministerului, să se realizeze un audit pe comunicare, prin care se va analiza acest domeniu, dorind să fie restructurat eficient departamentul.

Demersul ministerial survine reproșurilor aduse departamentului de comunicare după ce Jandarmeria a informat mass-media cu privire la amenzile date în zilele de 21 și 22 august, protestatarilor din Piața Universității, nemulțumiți de decizia Curții Constituționale de invalidare a referendumului.

Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a declarat, vineri seară, că a dispus „identificarea” autorilor comunicatului de presă al Jandarmeriei Capitalei despre măsurile contra protestarilor care au încălcat legea la mitingurile de marți și miercuri din Piața Universității.

În opinia lui Dușa, autorii comunicatului „nu au ce căuta prin Jandarmerie”.

În legătură cu o eventuală demisie a șefului departamentului de comunicare, având cele afirmate vineri seara, Mircea Dușa a spus luni că nu a zis așa ceva.

„În zilele de 21 și 22 august, Jandarmeria Capitalei a asigurat măsurile de ordine publică la adunările publice din piața Universității, unde cetățenii și-au manifestat opiniile în mod pașnic. În jurul orei 21.00, un grup de persoane din rândul protestatarilor, a forțat gardul dinspre partea carosabilă, l-a înlăturat și a pătruns pe calea de rulare, urmați de ceilalți participanți. Acest lucru a dus la întreruperea circulației pe bulevardul Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu bulevardul Carol I până la intersecția cu strada Ion Câmpineanu. Pe baza imaginilor video captate de jandarmi, în conformitate cu prevederile legale, Jandarmeria Capitalei a identificat un număr de 106 persoane, ale căror fapte au fost încadrate juridic”, arăta într-un comunicat, vineri, Jandarmeria Capitalei.

Sursa citată sublinia faptul că personalul Jandarmeriei nu desfășoară activități de cercetare și urmărire penală, ci întocmește doar documente prin care sunt sesizate instituțiile abilitate despre săvârșirea unor fapte prevăzute de lege.

„Referitor la evenimentele din 21-22 august 2012, Jandarmeria Capitalei a luat măsuri legale pentru restabilirea ordinii publice și deblocarea drumului public fără a utiliza intervenția în forță”, preciza, la rândul său, Jandarmeria Română.

În același comunicat, se sublinia că Jandarmeria Română „a acționat și va acționa atât pentru asigurarea unui climat de ordine și liniște publică, cât și pentru crearea condițiilor ca cetățenii să se poată exprima liber, într-un cadru legal și în deplină siguranță”.

„Jandarmeria Română mulțumește cetățenilor care au înțeles să-și exercite pașnic dreptul constituțional la liberă exprimare, iar în măsura în care aceste manifestări de protest vor continua, lansăm același mesaj la calm și dialog. De asemenea, reiterăm rugămintea adresată persoanelor de a-și exprima în mod civilizat convingerile în spațiul public și de a nu da curs inițiativelor unor participanți care îndeamnă la încălcarea legii”, mai adăuga sursa citată.