Prima pagină » Știri » Dușa: Armata Română va reduce din 2014 numărul de militari din teatrele de operațiuni

Dușa: Armata Română va reduce din 2014 numărul de militari din teatrele de operațiuni

Dușa: Armata Română va reduce din 2014 numărul de militari din teatrele de operațiuni
Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că din 2014 România își va reduce numărul de militari din teatrele de operațiuni din Afganistan, efectivele urmând să fie stabilite după planificarea NATO, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ambasadorul Ungariei în România, Fuzes Oszkar, a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că un birou consular al țării vecine ar putea funcționa în municipiu cel mai probabil de la începutul toamnei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mircea Dușa a afirmat, într-o conferință de presă, că în ultima perioadă criza economică determină regândirea, de către toate statele și organismele internaționale, a capabilităților de apărare.

„Noi, ca stat NATO și ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie să ne respectăm toate angajamentele. Legat de teatrele de operațiuni, după o prezență de mulți ani, mai ales în Afganistan, pentru că noi am fost foarte prezenți acolo, se preconizează de către Comitetul de Planificare NATO, de comitetul de planificare militară, să se reducă efectivele și armata afgană să-și preia atribuțiile de a asigura securitatea națională. O cifră exactă nu vă pot da legat de efectivele pe care le vom avea după 2014 în Afganistan, dar oricum vor fi mult reduse față de efectivele pe care le-am avut până acum”, a spus Dușa.

Ministrul Apărării a adăugat că anul acesta România a redus deja contingentele care pleacă în teatrul de operațiuni din Afganistan.

El a spus că, în prezent, sunt 1.600 de militari români în Afganistan, iar contingentul care pleacă pentru etapa a doua, pentru șase luni, va avea cel mai probabil 1.300 de militari.

„După planificarea NATO, efectivele vor fi mult mai mici. Eu am avut o discuție și cu ministrul Apărării afgan și ei sunt dornici să-și preia gestionarea problemelor de securitate în mâinile armatei afgane, dar probabil că forțele multinaționale, mai ales pe bazele importante, pe aeroporturi, vor rămâne în continuare, cu efective mult reduse, și în continuare vor avea nevoie de sprijin financiar internațional și de pregătirea armatei afgane. Având în vedere că prin excelență Ministerul Apărării Naționale din România are o rețea de învățământ preuniversitară și universitară bine dezvoltată, i-am și făcut o ofertă ca soldați și ofițeri afgani să fie pregătiți în instituțiile de învățământ din România”, a spus Dușa.

Ministrul Apărării a spus că, în prezent, România are militari în Kosovo, Irak și participă acțiunea comună a statelor Uniunii Europene din Mali cu o singură persoană și cu ajutor pentru transport cargo și trupe.

Autor
Autor

Citește și