Dușa: Cele două comandamente NATO din România vor funcționa în București

Publicat: 10 03. 2015, 12:48
Actualizat: 10 03. 2015, 15:01

This browser does not support the video element.

Mircea Dușa a arătat că, în contextul noilor provocări de securitate de pe flancul estic, România și-a exprimat intenția de pune la dispoziția Alianței Nord- Atlantice un comandament multinațional de divizie precum și de a găzdui o structură multinațională de integrare a forțelor.

„Propunerile noastre au fost concretizate la începutul lunii februarie a acestui an, cu ocazia reuniunii miniștrilor Apărării de la Bruxelles, unde s-a decis că Alianța va avea, prin cele două comandamente multi-anuale, o prezență vizibile și persistentă în România. Eu am considerat această realizare ca una foarte importantă, după intrarea noastră în NATO”, a mai afirmat ministrul Apărării.

Dușa a mai arătat că și-a propus ca, într-o primă etapă, să se poată atinge starea operațională a unităților, pentru integrarea forțelor NATO, până în luna iunie, iar până la Summit-ul din Polonia, din 2016, să fie realizată capacitatea operațională completă.

Ministrul Apărării a mai afirmat că în ceea ce privește comandamanentul național de divizie, preconizează realizarea capacității operaționale inițiale până în 2016, iar cea completă, până în 2018.

„Vis-a-vis de locația celor două comandamente, pentru că este o întrebare care mi se pune de multe ori, cele două comandamente vor funcționa în București”, a anunțat Dușa.

Un element de culoare din discursul lui Dușa: Cine este CHUCUL american

Din bilanțul activității MApN-ului în 2014, nu au lipsit nici vizitele străine, ministrul Dușa amintind, spre exemplu, venirea vicepreședintelui SUA, Joe Biden, precum și a fostului Secretar al Apărări, Chuck Hagel, un nume pe care oficialul român l-a pronunțat exact cum se scrie, adică „CHUC”, în loc de varianta corectă, „CEAC”.

Două centre de comandă și control ale NATO vor fi înființate în România, acestea urmând să devină operaționale în 2016, iar aici vor activa militari români, dar și din alte state membre, au decis, la începutul lunii februarie, miniștrii Apărării din statele membre ale Alianței.

La reuniunea miniștrilor Apărării de la Bruxelles s-a decis constituirea imediată pe teritoriile aliaților din est – România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania – a unor Unități pentru Integrarea Forțelor NATO, acestea fiind structuri multinaționale de comandă și control ale Alianței Nord-Atlantice, care vor „asigura o prezență vizibilă și continuă a NATO pe teritoriul aliaților estici”.

Pe lângă acest centru, România va găzdui un Comandament Multinațional de Divizie Sud-Est care va funcționa ca un centru de comandă-control în situația dislocării de forțe pe flancul estic al NATO.

„După primirea în NATO din 2004, măsurile care s-au aprobat astăzi pentru România sunt foarte importante, putem să le spunem chiar istorice, vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO și UE. Aceste structuri multinaționale NATO de comandă și control reprezintă materializarea deciziei adoptate la summitul din 2014, privind asigurarea unei prezențe vizibile și persistente a NATO pe teritoriul țărilor aliate. Aceste unități vor avea un rol cheie pentru legătura dintre forțele naționale și cele NATO, asigurând elementul de comandă și control în situații în care noua forță de reacție a Alianței, cea cu nivel ridicat de operativitate, va fi dislocată”, a declarat la Bruxelles, după reuniune, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.