„România, după cum știți, trebuie să operaționalizeze două comandamente, cel mai mic, de tip NFIU, și comandamentul de divizie. La nivelul de Stat Major s-au stabilit responsabilitățile și trebuie ca în zilele următoare să aprobăm și locațiile unde vor funcționa aceste comandamente și imediat, săptămâna viitoare, să trecem la măsuri de operaționalizare a acestora din punct de vedere material, din punct de vedere al personalului și al dotărilor care trebuie să existe în aceste comandamente, pentru ca ele să fie active, operaționale, într-un termen scurt. Sigur că în activitatea acestor comandamente vor fi implicați și militarii și specialiștii, ofițerii de la Divizia 2 Buzău, militari și de la celelalte divizii, dar și celelalte categorii de forțe pentru că măsurile acestea de reacție rapidă nu se referă numai la forțele terestre, ci se referă și la forțele aeriene și la forțele navale”, a afirmat ministrul Mircea Dușa, care a a fost prezent, joi, la activitatea de autoevaluare a Diviziei 2 Getica din Buzău.
Dușa a precizat că decizia de înființare a comandamentelor NATO are un scop defensiv.
„Pentru că tot este la modă războiul acesta informațional, vreau să precizez că acele obiective din planul de reasigurare din flancul estic de apărare a NATO și a Uniunii Europene, respectiv cele șase comandamente pe care trebuie să le realizeze în cele trei țări baltice, Polonia, România și Bulgaria sunt capabilități defensive, așa cum este capabilitatea militară de la Deveselu”, a mai spus Mircea Dușa.
Luni, ministrul Mircea Dușa declara, la Cluj, că își dorește ca primul comandament NATO de comandă și control din România să fie operațional în luna iunie, în timp ce al doilea comandament, de divizie, ar urma să fie operațional în termen de doi ani.
Două centre de comandă și control ale NATO vor fi înființate în România, iar aici vor activa militari români, dar și din alte state membre, au decis, joia trecută, miniștrii Apărării din statele membre ale Alianței.
„După primirea în NATO din 2004, măsurile care s-au aprobat astăzi pentru România sunt foarte importante, putem să le spunem chiar istorice, vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO și UE. Aceste structuri multinaționale NATO de comandă și control reprezintă materializarea deciziei adoptate la summitul din 2014, privind asigurarea unei prezențe vizibile și persistente a NATO pe teritoriul țărilor aliate. Aceste unități vor avea un rol cheie pentru legătura dintre forțele naționale și cele NATO, asigurând elementul de comandă și control în situații în care noua forță de reacție a Alianței, cea cu nivel ridicat de operativitate, va fi dislocată”, declara, la Bruxelles, ministrul Apărării, Mircea Dușa.