Prima pagină » Știri » Dușa: Prevederea că românii trebuie să învețe limba maghiară nu este bună nici pentru o glumă proastă

Dușa: Prevederea că românii trebuie să învețe limba maghiară nu este bună nici pentru o glumă proastă

Dușa: Prevederea că românii trebuie să învețe limba maghiară nu este bună nici pentru o glumă proastă
Președintele PSD Harghita, deputatul Mircea Dușa, a afirmat, referitor la proiectul de autonomie prezentat de UDMR, că prevederea potrivit căreia limba maghiară va fi introdusă din clasa a II-a în școlile cu predare în română din Ținutul Secuiesc "nu este bună nici pentru o glumă proastă".

„Prevederea din proiectul de lege referitoare la faptul că românii din cele trei județe, Covasna, Harghita și Mureș, trebuie să învețe limba maghiară la școală nu este bună nici pentru o glumă proastă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, liderul social-democraților harghiteni, deputatul Mircea Dușa.

El a afirmat că proiectul de lege al UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc „este neconstituțional” și nu va trece prin Parlamentul României.

„Fiecare parlamentar are dreptul la inițiative legislative, însă o asemenea inițiativă legislativă care se referă la autonomia unei regiuni formată din cele trei județe, Covasna, Harghita și Mureș, este în sine profund neconstituțională, este în contradicție cu articolul 1 din Constituție și niciodată vreun parlmentar român nu va vota un asemenea proiect de lege. În conformitate cu Constituția, România este organizată pe județe, orașe și comune, nu există alte forme de organizare administrativă a României și nu pot exista alte entități. România este stat unitar”, a spus Mircea Dușa.

Proiectul UDMR de autonomie a Ținutului Secuiesc a fost prezentat oficial, joi, de către președintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Potrivit proiectului UDMR, regiunea formată din județele Harghita, Covasna și Mureș ar trebui să se constituie „ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar și indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituție și prezentului statut”.

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional și unul executiv cu președinte care să participe la ședințele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

În proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, că limba maghiară, alături de cea română, va fi considerată „limbă oficială în regiune”, iar redactarea bilingvă este „obligatorie” pentru toate actele normative cu caracter general.

Totodată, proiectul UDMR prevede introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în școlile cu predare în limba română, pentru „a exista bilingvism încă din copilărie”.

Proiectul are 97 de articole și este postat pe site-ul Uniunii în limbile română și maghiară, dar va fi tradus și în engleză.

Citește și