E de competența ORGANELOR JUDICIARE! Toader a vorbit despre EXTRĂDAREA jurnalistului turc, la ordinul lui ERDOGAN. Kamil Demirkaya cere AZIL POLITIC în România
La termenul de joi, Kamil Demirkaya a dat o declarație în fața magistraților: „Eu, la origine, sunt cadru didactic și ziarist. Lucrurile de care sunt învinuit – că am deținut un cont și bani la banca Asia, că pe telefonul meu se regăsește o aplicație, care poate fi downloadată de oricine. Banca Asia e o instituție bancară inaugurată de fostul premier și președinte (n.r. – face referire la Recep Erdogan). Când am venit în România am făcut totul legal: am permis de ședere, am contract de închiriere (n.r. – pentru locuință), am contract de muncă, copilul meu merge la o instituție de învățământ acreditată. Menționez că motivul real al acuzațiilor care mi se aduc e că am lucrat la aceste instituții de învățământ (n.r. – ca profesor la o serie de licee, în Republica Moldova) și la acest ziar (n.r. – publicația Zaman) care a fost închis de către autoritățile turce (…) Aceste acuzații i se par caraghioase. Atașez cazul recent al unui om de afaceri din Marea Britanie pentru care s-a refuzat extrădarea în Turcia. Am încredere în justiția din România și speranța mea e cănu va fi acceptată cererea dde extrădare. Poziția mea e că mă opun acestei extrădări. Motivul principal este că justiția nu funcționează în Turcia. Există tortură acolo și metode neortodoxe care se folosesc împotriva deținuților”, a declarat Kamil Demirkaya.
La ieșire din sala de judecată Demirkaya a declarat jurnaliștilor că a făcut o solicitare de azil politic în România. Nu a făcut-o până acum deoarece a considerat că nu este cazul, de vreme ce stătea legal pe teritoriul României.
„Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Dacă urmăriți știrile de acolo, justiția nu funcționează. Cadrele didactice și jurnaliștii sunt o țintă pentru autoritățile de acolo. În momentul de față, conform statisticilor, din 326 de ziariști încarcerați la nivel global, aproximativ 170 sunt reținuți în Turcia”, a declarat Kamil Demirkaya.
Jurnalistul a mai spus că autoritățile de la Ankara i-au interogat socrul timp de două zile, după ce acesta a făcut o vizită în România.
„Am rude încarcerate în Turcia. Socrul meu, în perioada în care eu eram în România, a venit într-o vizită la noi, când s-a întors în Turcia, o persoană în vârstă, 75 de ani, a fost reținută timp de două zile pentru interogatoriu„, a spus Demirkaya. Cât despre aplicația folosită, Bylock, acesta a declarat că ar fi folosit-o cu câțiva ani în urmă, deoarece mai mulți cunoscuți o foloseau.
Bylock este o aplicație pentru telefoanele mobile care permite comunicarea unor mesaje scrise și care asigură, în același tip, criptarea conversațiilor utilizatorilor.
„Este o aplicație care este deschisă tuturor utilizatorilor. Se găsește pe Internet și când a început vânătoarea în Turcia, au găsit elemente comune la mai multe persoane pe care le vânau. Este o aplicație care se regăsea în magazinele de aplicații ale sistemelor de operare. Datorită faptului că foarte mulți apropiați, susținători domnului Gulen (n.r. – Fethullah Gulen, rival al președintelui Turciei Recep Erdogan) foloseau această aplicație, au considerat ca fiind aplicația simpatizanților lui Gulen (…) A fost instalată în perioada în care mă aflam în Turcia. În 2015, a fost închisă la nivel global, deci ea nu mai există”, a explicat Kamil Demirkaya.
Acesta a fost întrebat în legătură cu acuzațiile de terorism, mai exact dacă a sprijinit mișcarea lui Fethullah Gulen, pe care autoritățile de la Ankara o consideră teroristă.
„Asta este o acuzație chiar caraghioasă, care mă face să râd, deși situația nu este cea mai potrivită. Eu nu îmi aduc aminte în toată viața mea să fi strivit nici măcar o muscă. V-aș întreba chiar pe dumneavoastră, pentru că suntem din aceeași branșă. Când vă uitați la mine, mă vedeți că arăt ca un terorist?”, a fost răspunsul lui Demirkaya.
Jurnalistul Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, a fost audiat, miercuri, la Parchetul Curții de Apel București după ce ministerul de Justiție din Turcia a solicitat extrădarea sa.
Jurnalistul a fost adus de Poliția Capitalei, în baza unei cereri de extrădare formulate de ministerul de justiție turc, a fost audiat și a fost sesizată Curtea de Apel pentru a se pronunța asupra cererii”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Viviana Ciucă, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.
Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018 și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare, potrivit sursei citate.
„La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mișcarii Gulen. Guvernul turc a trimis autorităților române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineață ziaristul a fost ridicat de acasă și dus la sediul IGPR. (…) Ziaristul turc locuiește în București împreună cu soția și fiul său în vârstă de 10 ani. Ziarul Zaman România cere autorităților române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariștilor și a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan. Kamil Demirkaya și-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara”, se mai arată în comunicatul celor de la Zaman România.
„Cristian Preda imi cere sa opresc procedura de extradare a unui jurnalist turc ! In conditiile legii, procedura extradarii este de competenta organelor judiciare. Autorul solicitarii nu cunoaste acest aspect elementar ? PS: Nu cred ca autorul solicitarii imi cere sa incalc independenta autoritatii judiciare. Nu cred ca autorul solicitarii are cunostinta de cazuri in care ministrul justitiei a stopat proceduri judiciare”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.
Precizările vin după ce europarlamentarul Cristian Preda i-a cerut ministrului Justiției, printr-un mesaj postat pe Faceebook, să oprească procedura de extrădare a ziaristului turc.
Jurnalistul Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, a fost audiat, miercuri, la Parchetul Curții de Apel București după ce ministerul de Justiție din Turcia a solicitat extrădarea sa, cererea urmând să fie judecată de Curtea de Apel București, au precizat reprezentanții Parchetului.
Potrivit unui comunicat al Zaman Romania, ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat miercuri dimineață de acasă, în baza unui mandat de extrădare.
Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018 și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare, potrivit sursei citate.
„La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mișcarii Gulen. Guvernul turc a trimis autorităților române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineață ziaristul a fost ridicat de acasă și dus la sediul IGPR. (…) Ziaristul turc locuiește în București împreună cu soția și fiul său în vârstă de 10 ani. Ziarul Zaman România cere autorităților române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariștilor și a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan. Kamil Demirkaya și-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara”, se mai arată în comunicat.
Foto: zamanromania.ro