E OFICIAL. Data de la care începe programul Rabla
Ministrul Rovana Plumb a anunțat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Ploiești, că autoritățile sunt „în perioada de evaluare și analiză” a programului de înnoire a parcului auto și că anul acesta implementarea programului Rabla se va face începând cu 15 aprilie „în mod cert”.
Ministrul a precizat că valoarea unui tichet în cadrul programului Rabla va fi de 1.500 de euro, dar a adăugat că nu poate spune câte astfel de tichete vor fi emise.
„Încercăm să concentrăm în așa fel încât să avem o singură emisie de vouchere pe tot anul”, a adăugat Rovana Plumb.
Ministrul Mediului, care este și președinte al organizației de femei a PSD, a fost prezentă, sâmbătă, la Ploiești, unde a participat la conferința de alegeri a PSD Prahova.
Rovana Plumb anunța în ianuarie că Ministerul Mediului vizează schimbări în Programul „Rabla”, care s-ar putea aplica mașinilor non-euro, Euro 1 și Euro 2, printre care creșterea primei de casare de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, dar și acordarea reducerii contra unui singur voucher, alături de eliminarea intermediarilor.
Ministrul preciza că se discută ca reducerea la achiziționarea unei mașini noi să se facă în schimbul unui singur voucher. În prezent, prin Progamul „Rabla”, o persoană poate cumpăra o mașină nouă prezentând, pentru o reducere mai mare, până la trei vouchere, dat fiind faptul că acestea pot fi tranzacționate pe piața liberă.
În octombrie anul trecut, premierul Victor Ponta declara că „ar trebui să fie un singur tichet, iar această facilitate să fie pentru cel care își casează mașina, nu pentru cel care o tranzacționează, pentru că este un fel de bursă ilegală a tichetelor, nereglementată și neimpozitată”.
Programul guvernamental de casare a mașinilor uzate, denumit Programul „Rabla”, permite proprietarilor cu mașini mai vechi de zece ani să ducă autovehiculul la casat, primind în schimb o primă sub formă de tichet valoric. Tichetul nu este nominal și poate fi vândut și folosit de către „purtătorul” acestuia pentru a obține reducerea la achiziționarea unei mașini noi, care până în acest an a fost de 3.800 de lei.
Tichetele sunt acordate proprietarilor care își casează mașinile prin firmele colectoare (REMAT-uri), cărora Administrația Fondului de Mediu le repartizează aceste vouchere.
Valorificarea la liber a voucherelor și posiblitatea achiziționării unei mașini noi folosind până la trei tichete au fost introduse în 2010 în Programul „Rabla”.
În 2010 au fost casate prin Programul „Rabla” 186.854 de mașini, fiind cumpărate aproape 60.000 de mașini noi cu ajutorul bonurilor valorice, față de 32.327 de mașini scoase din uz prin ediția 2009 a programului. În 2011 au fost scoase din uz 116.641 de mașini vechi și au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului la sfârșitul fiecărui an.