Ecaterina Andronescu, despre cea mai mare DRAMĂ a educației: ABANDONUL școlar este foarte mare/ Cei școliți astăzi au IT-ul în ADN. Vrem să digitalizăm sistemul
„Ne confruntăm cu una din dramele pe care le trăiește România, poate cea mai mare, cu o scădere dramatică a populației școlare. Dacă în urmă cu 15 ani aveam circa 4.300.000 de elevi în sistemul de învățământ, astăzi mai avem doar 2,8 milioane și este absolut greu de acceptat pentru oricare dintre noi că în 2018 s-au născut mai mulți copii ai românilor în afara granițelor țării decât în țară”, a declarat Ecaternia Andronescu.
Ministrul Educației a mai spus că abandonul școlar din România este extrem de mare, care crește de la an la an.
„Încercăm să diminuăm abandonul școlar. România raportează un abandon școlar extraordinar de mare. Dau un singur exemplu, în 2018 au fost înmatriculați în sistemul de învățământ în clasa a VIII – a 174.000 de elevi, s-au înscris la Evaluare 150.000, și s-au prezentat la examen 142.000″, a mai precizat Andronescu.
Andronescu: Cei școliți astăzi au IT-ul în ADN. Vrem să digitalizăm sistemul
Ecaterina Andronescu a declarat, la reuniunea primarilor din România, că cel mai important proiect pentru educație este digitalizarea sistemului de învățământ și dotarea elevilor cu tablete, deoarece ei „au IT-ul în ADN”.
„Din punctul meu de vedere cea mai importantă instituție din orice primărie este școala. Din fericire pentru scoală, anul acesta avem un buget ceva mai generos. Ne ajută și MDRAP-ul care a prins în bugetul propriu 5.095 de școli din diferite etape de reabilitare sau de construcție, școli și grădinițe însumând circa 17 miliarde, deci o sumă absolut considerabilă. Bugetul tot al ministerului are 5,5% din PIB, ceea ce, fără îndoială, ne dă o speranță că putem să dezvoltăm din el câteva proiecte foarte interesante”, a declarat, miercuri, ministrul Educației, Ecaternia Andronescu, miercuri, la reuniunea Asociației Municipiilor din România.
Potrivit ministrului, cel mai important proiect pentru Educație este digitalizarea sistemului de învățământ.
„Încercăm să aducem în tot sistemul table inteligente, o platformă educațională cu toate resursele educaționale deschise și, sigur, trebuie să-i instruim și pe profesori să folosească aceste instumente ale tehnologiei ca predarea să devină mai atractivă. După opinia mea, cei școliți astăzi vin de acasă într-o proporție covârșitoare cu IT-ul în ADN”, a mai declarat Ecaterina Andronescu al întâlnirea cu primarii din România.
Foto: Hepta