ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ. Pe 20 martie, ziua este egală cu noaptea. Datini, obiceiuri și mituri legate de echinocțiu

Publicat: 19 03. 2018, 20:27
Actualizat: 08 01. 2020, 23:59

ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ. a momentul echinocțiului de primăvăra Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mițcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ. Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Evident, descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni. 

Termenul echinocțiu provine din latinescul „æquinoctium”, prin combinarea lui „æquus” (egal) cu „nox”, „noctis” (noapte). Aceasta pentru că la echinocțiu ziua și noaptea au durate egale.

Echinocțiul de primăvară coincide cu Ziua Internațională a Fericirii, sărbătorită pe 20 martie. 

Iluminarea planetei la echinocțiul de primăvară

Al doilea echinocțiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ. Datini și obiceiuri

În această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu bețele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Tradițiile spirituale ale Echinocțiului de primăvară spun că orice forma de evoluție are trei etape distincte: creația, menținerea și resorbția sau distrugerea. La toate acestea se adaugă și momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară apogeul, echinocțiul de toamnă începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.

Conform tradiției creștine, Paștele este serbat întotdeauna în prima duminică după Luna Plină de după echinocțiu.

Oamenii recunosc echinocțiul de primăvară de mii de ani. Pentru multe civilizații antice evenimentul marca reîntoarcerea la belșug – adică hrana începea să fie procurată mai ușor. Mai mult, vechii egipteni au construit Sfinxul în așa fel încât acesta „privește” exact în punctul în care soarele răsare cu ocazia echinocțiului de primăvară. Totodată, prima zi de primăvară astronomică coincidea cu prima zi a anului persan și era marcată prin 13 zile de petreceri. 

În cultură amerindiana se țineau ritualuri și dansuri în onoarea Soarelui. Indienii Sioux plantau în această zi un arbore ceremonial ce reprezenta o legătură între Cer și Pământ. 

În fiecare an, în această zi sanctuarul de la Teotihuacan din Mexic este luat cu asalt de sute de turiști dornici să celebreze echinocțiul de primăvară. 

Sute de oameni s-au strâns în 2013 la ruinele Chichen Itza pentru echinocțiul de primăvară (Foto: EPA/Mediafax Foto)

Chinezii credeau că în ziua în care cade echinocțiul de primăvară ouăle (simboluri ale fertilității) pot să stea în echilibru, deoarece gravitația este egală în toate părțile. Știința a arătat că acest lucru nu este adevărat. 

ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ. În clipul de mai jos se vede că un ou poate fi echilibrat chiar și într-o zi obișnuită:

Poezia Echinocțiu de Eugen Gongu

Nehotărât
între copilărie și adolescență
privesc cărarea
care nu știe dreapta stânga
o făzăniță
se pierde în alegerea clipei
cumpăna se iubește cu orizontul
în indecizia
toamnă primăvară
echinocțiu.

Ce spun astrologii

Astrologii susțin că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât și o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocțiului de primăvară totul se trezește la viață, tinde să iasă la suprafață, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.

Starea meditativă și contemplativă a Peștilor este acum înlocuită cu spontaneitatea și dorința de afirmare a Berbecului.

ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ. Când va avea loc evenimentul în anii următori:

2019 – 20 martie

2020 – 20 martie

2021 – 20 martie

2022 – 20 martie

2023 – 20 martie