Echinocțiul de toamnă va avea loc 22 septembrie – INFOGRAFIC
Echinocțiul de toamnă va avea loc sâmbătă, la ora 17,49, ziua devenind egală cu noaptea, informează Agerpres.
Este momentul în care Soarele în mișcarea sa aparentă anuală trece prin punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Există două astfel de fenomene: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă.
CLICK PENTRU A MĂRI
Sursa: astro-urseanu.ro
Echinocțiul de toamnă are loc când Soarele traversează ecuatorul din emisfera nordică în cea sudică. În emisfera nordică, echinocțiul de toamnă are loc în momentul în care longitudinea aparentă a Soarelui este de 180 grade. În această zi, în emisfera australă începe primăvara.
De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeași dată, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582) echinocțiul de toamnă a căzut la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie. Va fi la 21 septembrie abia în 2092 și aceasta se va întâmpla pentru prima oară de la crearea calendarului gregorian și se va repeta doar în 2096.
După 22 septembrie, orele de lumină vor începe să scadă, până la solstițiul de iarnă din 21 decembrie.
Cele două puncte de pe ecliptică în care se află Soarele în momentul echinocțiului se numesc puncte echinocțiale, fiind denumite punctul vernal și punctul autumnal.
Cuvântul „echinocțiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care la rândul lui provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” și „nox”, „noctis” – „noapte”.