Economia zonei euro se micșorează cu 12,1%
Economia zonei euro a scăzut cu 12,1 la sută în trimestrul doi al anului 2020, comparativ cu precedentul – cea mai mare scădere, a anunțat vineri Eurostat.
Între timp, se estimează că produsul intern brut (PIB) pentru întreaga Uniune Europeană a scăzut cu 11,9%, potrivit estimărilor preliminare ale agenției oficiale de statistică a blocului.
„Acestea au fost de departe cele mai puternice scăderi observate de la începere în 1995”, a indicat Eurostat într-un comunicat, indicând că perioada aprilie-iunie a fost „încă marcată de măsurile de contenție COVID-19 în majoritatea statelor membre”.
Economiile Spaniei, Portugaliei, Franței și Italiei, cele mai afectate
Nici o țară nu a scăpat de impactul economic al pandemiei globale, dar economia spaniolă a fost cea mai afectată, contractându-se cu 18,5%, potrivit Euronews.
Portugalia, care și-a închis granița cu Spania încă de la începutul pandemiei, și a impus măsuri stricte pentru a stopa răspândirea virusului, a înregistrat a doua cea mai mare contracție din blocul comunitar la 14,1%.
Peninsula iberică este urmată de Franța și Italia – două țări lovite puternic de COVID-19 – care au înregistrat scăderi de 13,8%, respectiv 12,4%.
Printre statele membre pentru care au fost disponibile date, Lituania pare să fi fost cel mai bine, cu PIB-ul său a scăzut cu 5,1%. Germania, considerată un model pentru reținerea virusului, a redus cu 10,1%.
Coronavirusul provoacă o scufundare record în PIB-ul Germaniei în al doilea trimestru al anului 2020
Comisia UE a avertizat, în mai, că se aștepta ca blocul comunitar să treacă printr-o „recesiune de proporții istorice” în 2020 și să se dubleze asupra declarației la începutul acestei luni, anunțând că se aștepta ca recesiunea să fie „chiar mai profundă” decât se prevăzuse inițial.
Bruxelles proiectează acum că economia celor 19 țări care utilizează moneda comună va contracta cu 8,7% în acest an. PIB-ul pentru UE mai larg se așteaptă să scadă 8,3%.
Liderii europeni au convenit după discuțiile maraton, la începutul acestei luni, de a crea un fond de recuperare de 750 de miliarde de euro pentru a ajuta la blocarea furtunii economice provocate de pandemia coronavirusului. Planul include 360 de miliarde de euro care vor fi exprimate sub formă de împrumuturi și 390 de miliarde de euro sub formă de subvenții.
Banii pentru subvenții vor fi strânși prin emiterea de datorii comune – o primă pentru UE.