EDIȚIA 2013 A TURULUI FRANȚEI 2013. Google marchează astăzi printr-un GOOGLE DOODLE Ediția100 a TURULUI FRANȚEI.
Astfel, logo-ul Google este modificat special pentru centenarul TURUL FRANȚEI, ilustrând doi biciliști îmbrăcați în celebrele tricouri galbene, ce pedalează grăbiți spre linia de sosire.
TURUL FRANȚEI sau Le Tour de France, cunoscut și ca La Grande Boucle (Marea Buclă), a fost organizat pentru prima dată în 1903, se desfășoară pe un traseu cu o lungime totală de peste 3.200 de kilometri și durează trei săptămâni. În prezent, la această competiție participă cicliști și echipe din întreaga lume.
În ultimii ani TURUL FRANȚEI a fost asociat cu scandalul de dopaj al sportivului american Lance armstrong. Uniunea Ciclistă Internațională i-a retras toate cele șapte titluri de TURUL FRANȚEI câștigate între 1999 – 2005 și i-a interzi să mai participe vreodată într-o competiție sportivă profesionistă după ce agenția americană antidoping a descoperit că ciclistul s-a dopat. Christian Prudhomme, directorul Turului, a declarat că cele șapte premii câștigate de Armstrong nu vor fi repartizate altui sportiv, adică ocupantului poziției a doua din fiecare an.
Le Monde a fost prima publicație care a scris în 1999 că în urina lui Armstrong au fost descoperite substanțe suspecte.
TURUL FRANȚEI este o competiție ciclistă anuală, ce se desfășoară în Franța și în țările din vecinătatea acesteia. Traseul TURUL FRANȚEI are o lungime totală de peste 3.600 de km și se desfășoară pe durata a trei săptămâni.
TURUL FRANȚEI se desfășoară în mai multe etape zilnice. La final, pentru desemnarea câștigătorului, se cumulează timpii obținuți de fiecare concurent în fiecarea etapă.
În fiecare zi, sportivul cu cel mai mic timp acumulat la sfârșitul zilei precedente din TURUL FRANȚEI îmbracă tricoul galben de lider al clasamentului general.
TURUL FRANȚEI se desfășoară în fiecare an pe un nou traseu, însă cursa se încheie întotdeauna la Paris.
Începând cu anul 1975, ultima etapă din TURUL FRANȚEI se desfășoară de-a lungul celebrului bulevard Champs-Élysées.
TURUL FRANȚEI – prima ediție și primul câștigător
TURUL FRANȚEI a fost organizat pentru prima dată în anul 1903, de către Henri Desgrange, ciclist și jurnalist sportiv francez. Planul ințial prevedea o cursă alcătuită din cinci etape, desfășurate în perioada 31 mai – 5 iulie, chiar și în timpul nopții. Între etape erau programate și zile de pauză. Pentru că planul pentru TURUL FRANȚEI s-a dovedit însă prea costisitor și descurajant, doar 15 concurenți s-au înscris la prima ediție a competiției.
TURUL FRANȚEI, ediția cu numărul 1, a pornit din satul Montgeron și s-a încheiat în suburbiile Parisului, în Ville d’Avray.
Atunci, TURUL FRANȚEI a fost câștigat de Maurice-Francois Garin Acesta a parcurs traseul cu o viteză medie de 25,68 km/h. Ultimul clasat, Arsène Millochau terminat competiția cu o întârziere de 64 de ore, 47 de minute și 22 de secunde față de lider.
EDIȚIA 2013 A TURULUI FRANȚEI 2013 – 10 lucruri inedite despre TURUL FRANȚEI
1. cel mai lung traseu de la TURUL FRANȚEI a fost cel din anul1926: 5.745 km
2. cel mai scurt traseu de la TURUL FRANȚEI a fost cel din anul 1904: 2.428 km
3. bicicletele cu mai multe viteze au fost acceptate la TURUL FRANȚEI abia în anul 1937
4. înlocuirea în timpul unei etape a unei biciclete avariate, a fost permisă la TURUL FRANȚEI abia în anul 1923. Până atunci, concurenții trebuia să-și repare singuri bicicletele
5. TURUL FRANȚEI se desfășura la început de jur împrejurul Franței
6. primele descalificări de la TURUL FRANȚEI au fost făcute chiar în a doua ediție a competiției. Atunci, 12 concurenți, printre care și câștigătorul din acel an – Maurice-Francois Garin – au fost excluși, fiind acuzați că au trișat.
7. TURUL FRANȚEI a trecut prin toate regiunile Franței metropolitane, cu excepția Corsicăi. Acest lucru se va schimba însă în acest an, când regiunea este inclusă pentru prima dată în traseu
8. cel mai tânăr câștigător din istoria TURULUI FRANȚEI este Henri Cornet. Acesta avea 19 când a ieșit învingător la TURUL FRANȚEI în anul 1904, după ce Maurice-Francois Garin, câștigătorul inițial, a fost descalificat
9. cel mai în vârstă câștigător de la TURUL FRANȚEI este Firmin Lambot, care avea 36 de ani în anul 1922
10. cea mai lungă evadare solitară reușită la TURUL FRANȚEI este cea a lui Albert Bourlon, din anul 1947. În etapa Carcassone-Luchon, el a rulat singur pe parcursul a 253 de kilometri.