Redăm cele mai importante declarații făcute de Tudor Gheorghe în emisiune:
Tudor Gheorghe, despre numele său cu prenumele la final: mi-a fost „târșă” să îl mai schimb
Artistul Tudor Gheorghe a explicat de ce numele său a rămas cu prenumele la final: „mi-a fost «târșă» să îl mai schimb”, a spus artistul vineri, invitat într-o ediție specială „Marius Tucă Show”.
„Așa mi-a zis în clasa I și pe urmă mi-a fost «târșă» să îl mai schimb”, a recunoscut artistul.
„Puțini știu că Tudor este numele de familie”, a explicat Marius Tucă.
Poemele lui Sorescu le consideră artistul cele mai apropiate de personalitatea sa artistică: „venim amândoi din sate din Oltenia. E foarte greu pentru cineva din altă parte să îi dai să citească Sorescu (…) Sorescu, prin «La Lilieci» readuce la viață lumea satului românesc”, a explicat Tudor Gheorghe.
Tudor Gheorghe a comparat folclorul din comunism cu manelele: „Erau mai cinstite alea”
Artistul Tudor Gheorghe a povestit că deformările folclorului din comunism sunau mai bine decât muzica de succes de azi: „Erau mai cinstite alea”, a spus artistul vineri, invitat într-o ediție specială „Marius Tucă Show”.
„Ce-mi doresc este să nu mai pot să spun acest cuvânt, «degeaba». Dar nu se poate”, a arătat Tudor Gheorghe.
Cantautorul a explicat faptul că față de folclorul deformat în comunism, tendințele actuale din muzica de masă românească nu stă mai bine, chiar dimpotrivă: „erau mai cinstite alea. Erau mai variate. Se lăudau că au hidrocentrale… învățai și geografie. Acum ce cântă ăștia se reduce la trei lucruri: anii, banii și dușmanii”, a explicat artistul.
„N-am cântat în viața mea la nicio nuntă. Și nu doar atât, n-am cântat la niciun chef. Cum văd paharele pe masă, s-a închis, nu mai pot să cânt”, a mărturisit Tudor Gheorghe.
Tudor Gheorghe: „Eu sunt și un artist de nișă”
Tudor Gheorghe a mărturisit că în relația cu publicul poziția sa este clară: „Eu sunt și un artist de nișă”, a explicat artistul vineri, invitat într-o ediție specială „Marius Tucă Show”.
„Un spectacol trebuie să înceapă cu un pumn în burtă. Un spectacol trebuie să înceapă cu un șoc. Apoi îl mai lași și, iar, un șoc la jumătatea spectacolului apoi îl conduci și faci un final apoteotic”, a explicat artistul.
„Pe mine m-a trimis partidul, Partidul Comunist Român, după greva minerilor din anii ´70, trimiteau mâncare, tot ce era mai cultural, opera, Teatrul Național. Se cumpărau toate biletele și trimiteau 15 copii. Eu mai fusesem cu Fărcaș și le cântasem când ieșeau din șut. I-am văzut cum le dădeau lacrimile prin negreala aia… Pentru că n-au mai avut loc în sală, au scos niște difuzoare… Mă gândeam ce le cânt… eram cu securitatea pe urme… Dragii mei, bine v-am găsit în această vale, care chiar nu mai e a plângerii, nici a bunăstării totale nu se poate spune că e… (…) Și-au dat seama că au ce asculta”, a mărturisit Tudor Gheorghe.
„Eu sunt și un artist de nișă. Publicul care vine la mine știe la ce vine”, a spus artistul.
Tudor Gheorghe, despre momentul în care a experimentat heroina: „Mi-e groază și când mă gândesc”
Tudor Gheorghe a povestit cum a rugat doi medici să îi injecteze heroină pentru a experimenta ceea ce trăiește un personaj care se droghează: „Mi-e și groază când mă gândesc”, a explicat artistul vineri, invitat într-o ediție specială „Marius Tucă Show”.
„Secretul” lui Tudor Gheorghe:De obicei, când construiesc un spectacol acesta trebuie să înceapă cu un pumn în burtă, cu un șoc, ca să îi iei respirația publicului. Apoi, încet, încet, îl cobori cu picioarele pe pământ, iar apoi, la jumătatea spectacolului îi dai încă un pumn în burtă. Urmează un final apoteotic.
„Ce cânt eu nu se difuzează”, a spus Tudor Gheorghe. „Dar e bine”, a spus artistul în dialogul cu Marius Tucă.
„Pe mine mă ajută. Mă uit în sală la spectacolele mele. Publicul întinerește. Dacă, la început erau 70% oameni în vârstă… acum tinerii mă descoperă. Ei se uită la ce se difuzează la posturile de radio și mă descoperă”, a spus Tudor Gheorghe anunțând că nu mai puțin de nouă albume ale sale așteaptă să iasă pe piață.
„Toată viața mea nu am să scriu poezie de dragoste mai frumoasă decât a lui Arghezi, lasă-mă să pun în valoare poezia lui Arghezi”, a arătat muzicianul anunțând că 80 dintre poemele sale sunt strânse într-un volum. „Eu am fost rezoneourul unei perioade fericite din poezia română. Eu am fost între ei, le-am simțit vibrația interioară”.
Tudor Gheorghe este un cântăreț, compozitor și actor român, născut pe 1 august 1945, în comuna Podari, județul Dolj. Este unul dintre cei mai mari artiști ai tradiției românești, reușind de fiecare dată să prezinte concepte noi pentru concertele pe care le susține și să reinterpreteze într-o manieră originală moștenirea românilor. Talentul său și prezența scenică sunt inconfundabile, iar sălile de concert sunt pline la fiecare apariție a sa.
De ce nu își publică propriile poezii:Gestul meu de a mă pune în slujba poeziei române adevărate este mult mai important.
Despre planurile muzicale:Nouă albume așteaptă să iasă pe piață.
Despre public:Spectacolele mele, iar asta mă bucură foarte tare, întineresc. Dacă la început erau în proporție de 70% oameni în vârstă, acum s-a schimbat raportul. Asta pentru că ei mă descoperă.
Știre inițială
Un interviu în exclusivitate cu Tudor Gheorghe despre 30 de ani de libertate, 30 de ani de democrație. „Degeaba” 30
De ce „Degeaba 30”?
Suntem într-adevăr liberi?
Ce fel de democrație trăiți?
Prietenie. Dragoste. Ură. Cât s-au schimbat relațiile umane în cei 30 de ani de libertate?
Ce eveniment sau personalitate l-a marcat în cei 30 de ani de democrație?
Sunt doar câteva întrebări la care va răspunde Tudor Gheorghe, începând cu ora 19.00, la „Marius Tucă Show”.