Redăm principalele idei din emisiune:
18.51 Ion Cristoiu, despre premierul de după 21 iunie: Nu, nici nu se pune problema să mai fie Orban, dar el nu știe.
Știți de ce nu va fi? Pentru că aliatul care va fi va spune: „Nu Orban”.
18.47 Ion Cristoiu, despre declarațiile lui Iohannis: El a făcut o chestie anticonstituțională.
A spus că sunt inutile consultările de mâine. Aici s-a demascat, pentru că mă așteptam să spună: „Vedem la consultări”. A spus că nu va fi PSD, indiferent de majorități. (…) Până pe 21 iunie va fi interimar. Orban e în continuare interimar. Constituțional există doi Ludovic Orban, ăla care e interimar și ăla care e propus. Ați înțeles?
18.30 Ion Crostoiu, despre „dezastrul postdecembrist”: Eu sunt convins, dezastrul postdecembrist a fost faptul că PSD a fost mai tot timpul la putere
În felul acesta scăpa și PSD de complexul puterii. La fiecare cinci ani scotea și PSD limba la electoratul dreapta. Dacă ar fi fost patru ani unii, patru ani alții, la un moment dat nu ar mai fi fost discrepanța asta.
18.23 Despre interesele „instituțiilor de forță”
Marius Tucă: Noi știm bine cum a ajuns Iohannis președinte. Era cel mai la îndemână cu instituțiile de forță. Cum se poziționează ele acum?
Ion Cristoiu: Vreți să vă spun un paradox? Sistemul nu e interesat ca PNL să câștige. Ei vor face pe dracu în patru ca PNL să nu câștige majoritatea absolută pentru că vor spune așa: „Ăla și cu ăla ne belesc”. La ei nu există sentimente. Mi-a spus odată cineva de la ei, nu vă dau numele: „Domnule, ne-am făcut cruce când a dispărut USL”. Nu și la PSD. Ei se tem de majorități, de oricare parte ar fi. Cel mai bine să fie mulți și mici.
18.21 Ion Cristoiu, despre cum se va descurca PSD la alegeri: Domnul Ciolacu a fost adeptul tezei că PSD trebuie să intre în opoziție urgent, dar cu un scop mulțumitor.
Acum, cu această victorie, e președintele PSD. Scopul lui este ca partidul să aibă în continuare primari, care sunt coloana vertebrală a partidului. Aceștia sunt și șefii organizațiilor locale. Au reușit să facă să nu fie primari în două tururi. Au nevoie de un scor multumitor în așa fel încât să fie puternici în opoziție.
18.15 Ion Cristoiu, despre electoratul PNL: Electoratul PNL e unul nedemocratic, nu crede în democrație.
Cât sunt ai noștri au voie să încalce. A apărut la tefeliști următoare teză. Domnule, OUG sunt bune pentru popor, rele dacă sunt date de PSD.
18.06 Ion Cristoiu: PSD se va duce mâine cu plopul fără mere, cu apostolul Pavel, nu cu dl. Iuda, cu dl. Pricopie.
Nu contează. Nu Dâncu. Nu riscă. Nu își asumă riscul unui pesedist. Ei vor face hau-hau, gata victorie, dar ei știu că e comedie. Este un meci de box aranjat. Ei vor spune în seara asta, noi nu vrem anticipate, vrem să ajungem la guvernare. Dar ei știu că nu vor. Vor merge cu Pricopie, cu apostolul Pavel. Președintele va fi serios. PNL va merge tot cu Orban premier. Dl. Iohannis va medita, știți că el e serios. Ah se va duce și Băsescu cu cineva. Cu Ioana Constantin, e o fata simpatică, o tânără simpatică. Spune multe. Ea e promovată mereu de PMP când e vorba de un post. Iohannis va spune că mâine cheamă la consultări. Că e o criză. Începe cu PSD: „S-a dovedit încă o dată că e ciuma roșie”. Despre Guvernul orban va spune că a fost cel mai bun din istoria României. Apoi va spune: „Eu m-am gândit mult și îl pun pe Ludovic Orban”. Știți de ce îl pune? Pentru că dl. Ciolacu a anunțat deja că dacă e Ludovic Orban nu îl votează. Ați înțeles? E o comedie. Nu am pomenit de la 30 de ani încoace în istoria postdecembristă o asemenea comedie.
18.00 Marius Tucă: Cine pierde și cine câștigă din căderea Guvernului Orban
Ion Crostoiu: Dacă facem acum o socoteală a ce s-a întâmplat azi vom vedea următorii câștigori și perdanți. USR e perdant prin Dan Barna. Ghinea deja începe să joace altfel. Spre stupoarea mea, dl. Dan Barna, în loc să se transforme USR în câinele de pază al democrației, singurul care s-a sesizat a fost Ghinea care a spus că face plângeri penale. Ce face Barna? Se leagă de UDMR. De ce? Că nu a avut curaj. El trebuia acum să țină un discurs în care să îi facă praf că au dat 25 de ordonanțe. Din 1991, de când s-a făcut Constituția, noi am avut o mare problemă cu abuzul de ordonanțe. Ordonanțele în general au fost critiate.
Marius Tucă: De ce 25 într-o noapte? Dați-mi o explicație.
Ion Cristoiu: Nu știu. Mi-am dat seama de calcule din ce vorbesc liberalii acum. Vrem să arătăm electoratului nostru că facem orice pentru binele oamenilor. Acum nu le cereți să fie și deștepți.
Marius Tucă: USR… ce s-a ales de el?
Ion Cristoiu: Perdantul numărul 1 e Dan Barna, nu am zis că e USR. La București era clar că Nicușor Dan o bătea pe Violeta Alexandru. Așa până la urmă PNL va impune un candidat celor de la USR la jocul pe sub masă. La ea se lucrează, la notorietatea ei, chiar și episodul acesta cu liftiera am auzit că asta ar fi. Guvernul fiind interimar nu mai poate da OUG. Vor fi alegeri într-un singur tur. Deci baronii locali PSD vor lua și ei mai multe. PSD, dar și PNL se confruntă cu problema primarilor care nu se mobiliează pentru parlamentare. Dar știți cine pierde? USR că nu are primari.
Ora 17.52 Marius Tucă: De ce s-au dat 25 de ordonanțe de urgență într-o noapte
Marius Tucă: Asumarea alegerilor în două tururi e de fapt înțelegere între Iohannis, Orban și Ciolacu. Asta spuneți dvs. De ce trebuiau 25 de OUG într-o noapte?
Ion Cristoiu: Ca să îi dea argumente lui Victor Ponta să voteze împotriva Guvernului. Acele OUG nu sunt valabile pentru că nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Acum e târziu, pentru că a căzut Guvernul. Nu contează când cade Guvernul, contează când e trecut în Monitorul Oficial. În acel moment Guvernul era căzut, când au fost publicate.
Ora 17.51 Ion Cristoiu: Nu au decență. Nu au cei 7 ani de acasă. Nu te face nimeni prost. Ei sunt cum sunt.
Nu au avut mandat să fie așa. A avut mandat Violeta Alexandru să se certe cu liftierele? Cum să te cerți cu liftiera? Nici în comediile proaste de la bulevard nu am auzit o femeie că stă la ușă și ascultă. Dl. Vela a făcut ceva cu poliția? Spunea că face ceva cu Poliția.
Ora 17.47 Marius Tucă: Mi se pare halucinant că într-un timp atât de scurt am ajuns aici
Ion Cristoiu: Experimentele de acest fel au loc pe un corp viu, care e România, e viața din România și nu știi care vor fi efectele. Eu nu am văzut Guvern mai prost ca acesta și o spun cu responsabilitate. PNL actual e alcătuit din două partide, nu e partid nou ca USR. Culmea este că mai bun a fost Guvernul Cioloș, adică mai decent. Noi ne așteptam ca niște oameni, un partid alcătuit din PDL și PNL care au fost partide guvernare, ne așteptam ca la nivelul decenței să fie buni.
Marius Tucă: Iohannis nu l-a gândit ca un Guvern de tranziție, ci ca pe un Guvern „provizoriu”.
Ion Cristoiu: Stați un pic că provizoriu nu înseamnă prost. Violeta Alexandru putea să fie provizorie, permanentă și eternă. Eu vorbesc de spectacolul oferit de ea. Spectacolul oferit de doamna de la Educație. Spectacolul oferit de Cîțu. Dl. Cîțu e un actor, un măscărici. Nu există așa ceva, pentru că cei care l-au pus nu sunt conștienți în domeniul finanțelor orice strănut al tău, orice scris se traduce în pagube. E un om serios care spune că îl urmăresc spioni, se postează pe Facebook.
Ora 17.40 Ion Cristoiu: Cum spunea un înțelept oriental, „Ferește-ne Doamne de evenimente interesante”.
Ce s-a întâmplat în trei luni mi se pare halucinant. Guvernul Orban a venit la putere, după ce a fost votat în Parlament. În trei luni acest Guvern cade. Acest Guvern ajunge de la încrederea pe care o afișa în fiecare zi la această demență pură de a da 25 de OUG într-o noapte. Și punctul culminant, stația terminus, Guvernul cade. Chiar dacă ei au gândit pentru anticipate, imaginea publică e că ei au căzut. Ei nu își pot permite să spună că au vrut.
Ora 17.37 Ion Cristoiu: Prin căderea Guvernului, după părerea mea, s-a făcut primul pas către anticipate.
Din câte am înțeles, pe 21 iunie sunt locale, anticipate parlamentare. E un moment istoric, foarte primejdios, deoarece nu există precedente. Nu știu ce iese până la anticipate. Trebuie să cadă două guverne. Chiar dacă pică printr-o înțelegere PSD și PNL. Tot acest fă-te că lucrezi, ele se petrec pe corpul viu al României. România are probleme, se pot ivi probleme și nu poți să știi care vor fi efectele. Oricât ai ține sub control, politicienii noștri nu au învățat acest lucru, nu poți să știi ce iese din realitate.
Ora 17.34 Ion Cristoiu: Să începem cu momentul de azi noapte halucinant.
Nu cred că în istoria postdecembristă a mai existat, noaptea ca liberalii, Guvernul să dea 25 de OUG. Am înțeles că la unele nici nu era redactat textul. E periculoasă justificarea acestui moment antidemocratic, anti-stat de drept. Era nevoie pentru țară deoarece PSD a făcut, bla, bla a dres. Eu am mai auzit asta de la Stalin, la Ana Pauker. Poporul are nevoie să arestăm dușmanii de clasă deci e bine să îi arestăm… Ar fi o mare greșeală ca românii să ia în serios acest argument, fiindcă ne întoarcem rapid la dictatură, dacă acceptăm asemenea acțiuni antidemocratice. Democrația a fost înființată de la Magna Carta în numele unei idei generoase umaniste și anume – că trebuie să rezolvi toate problemele, inclusiv infractorii, corupții sau teroriștii, dar asigurând democrația. E cu atât mai ciudat cu cât se dovedește azi că a fost o șmecherie. Guvernul a căzut, căderea Guvenrului a fost trecută în Monitorul Oficial, dar ordonanțele nu au fost trecute.
Știre inițială
Marius Tucă și Ion Cristoiu vor analiza la cald dezbaterile și votul la prima moțiune de cenzură a PSD împotriva Guvernului Orban, la trei luni de la instalare.
Va fi adoptată sau nu moțiunea de cenzură?
Va pica Guvernul Orban? Ce va urma după?
Cine va forma viitorul guvern?
E posibil un guvern de uniune națională?
Va desemna sau nu PSD un nou premier?
Vor fi declanșate alegeri anticipate?
Cine pierde, cine câștigă în urma crizei politice declanșate?
Sunt doar câteva din întrebările la care va răspunde Ion Cristoiu , miercuri, începând cu ora 17.30, într-o emisiune LIVE „Marius Tucă Show”, pe mediafax.ro și gândul.info.