Editorii acuză ministerul Educației că renunță la noile manuale. Reacția lui Pricopie

Publicat: 08 12. 2014, 17:38

Editorii atrag atenția că până la această dată trebuiau începute demersurile premergătoare achiziței de manuale de clasa a III-a și a IV-a, sugerând în același timp că situația din această toamnă, când elevii de clasa I și a II-a au început anul școlar fără manuale, s-ar putea repeta.   

„Uniunea Editorilor din România semnalează cu tristețe și indignare opiniei publice abandonarea de către Ministerul Educației Naționale a proiectului noilor manuale. Ne așteptam cu toții ca specialiștii și conducerea ministerului să tragă toate învățămintele din organizarea dezastruoasă a licitației pentru noile manuale destinate claselor I și a II-a și să demareze, cel târziu la 15 septembrie 2014, procedurile premergătoare achiziției de manuale pentru clasele a III-a și a IV-a, prin aprobarea programelor școlare. Ne aflăm la sfârșitul anului 2014 și nu numai că aceste importante documente n-au fost oficializate, dar, ca și acum un an, nu există specificațiile tehnice, iar OMEN nr. 5559/2013 n-a fost modificat corespunzător cu deciziile CNSC, fiind un factor perturbator al regimului manualelor și nicidecum un cadru juridic stimulativ, predictibil și generator de competiție corectă în domeniu”, susțin editorii.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, respinge acuzațiile editorilor și spune că sunt false. În plus, ministrul mai spune că manualele digitale vor fi introduse în școli, „chiar dacă acest lucru afectează interesele financiare ale editorilor, nevoiți acum să-și treacă produsele printr-un sistem clar și transparent de validare”.

„Resping categoric informațiile false promovate în spațiul public de Uniunea Editorilor din România. Procesul de revizuire și modernizare a programelor școlare și a manualelor continuă și va fi dus până la capăt, deoarece este fundamental pentru dezvoltarea și creșterea performanței în sistemul educațional românesc. Este foarte ușor pentru unii editori să se ascundă în spatele unor comunicate de presă și să lanseze din când în când informații și acuzații false, dar mă întreb câți dintre acești profitori, care nu au făcut decât să se îmbogățească pe spatele elevilor și al părinților, au curajul să se uite în ochii celor pe care i-au secătuit de bani, prin intermediul a tot felul de culegeri și materiale didactice auxiliare”, susține Remus Pricopie întru-un comunicat de presă remis gândul. În plus, ministerul arată că noile manuale care au ajuns în școli au fost validate de către profesori.

„Îi asigur pe editori, pe părinți, elevi și profesori că procesul de introducere a manualelor digitale va merge mai departe, chiar dacă acest lucru afectează interesele financiare ale editorilor, nevoiți acum să-și treacă produsele printr-un sistem clar și transparent de validare. Editorii nu mai pot vinde orice, nu mai pot băga mâna în buzunarele părinților, iar acest lucru îi deranjează. Ar trebui totuși să realizeze că, cel puțin de această dată, cei care țipă mai tare nu reușesc să se impună. Profesorii care au ales manualele de lucru la clasă nu i-au validat pe impostori și pe cei care vor să facă afaceri în școală, ci au ales calitatea și interesul copiilor”, a mai spus Remus Pricopie.