Reprezentanții editurilor au semnalat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, nereguli comise în desfășurarea licitației de manuale pentru clasa a IV-a. Mai exact, este vorba de desecretizarea ofertei unei edituri în fața comisiei în mijlocul ședinței de depunere a ofertelor pentru manualele de clasa a IV-a, amenințări făcute de către președintele Consiliul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) Silviu Cristian Mirescu, și schimbarea procesului verbal după ce editorii au semnat documentul.
Concret, potrivit directorului general al grupului editorial ART, Dan Iacob, în ședința de depunere a ofertelor, care a avut loc în data de 10 februarie, editura CD Press, care se numără printre câștigătorii licitației, la majoritatea loturilor, a depus oferta de manuale desecretizată, la cele nouă loturi licitate. Conform regulamentului licitației de manuale, elaborat de Ministerul Educației, manaulele se depun secretizat, în plicuri, fără să aibă pe copertă sigla, numele editurii și autorii acesteia. Secretizarea este obligatorie pentru ca evaluatorii să nu știe cui aparțin manualele pe care le evaluează, să nu fie părtinitori știind cărei edituri aparțin.
Însă, reprezentanții editurilor acuză că în ședința din 10 februarie, așa cum se poate vedea și în înregistrarea realizată de CNEE și prezentată în cadrul conferinței, reprezentantul editurii CD Press a înșirat manualele pe masa comisiei, în fața colegilor de la alte edituri, în fața evaluatorilor și a președintelui CNEE, Cristian Mirescu. Practic, evaluatorii au văzut care sunt manualele CD Press.
Inițial, ceilalți editori au crezut că CD Press va fi automat descalificat, însă pe măsură ce se desfășura ședința, și-au dat seama că nu se va întâmpla asta, a explicat Dan Iacob în cadrul conferinței.
Mai mult, în a doua parte a ședinței, Mirescu i-ar fi amenințat, spune Iacob, însă momentul nu apare pe înregistrări deoarece CNEE le-a dat editorilor acces doar la înregistrarea primei părți a ședinței din 10 februarie. „Am eu act de cojocul vostru”, le-ar fi spus Mirescu editorilor, lucru confirmat și de reprezentanții altor edituri precum Intuitext, Corint sau Aramis.
Surprizele nu s-au oprit aici, spune Iacob. După finalizarea ședinței, editorii au semnat un proces verbal în care este descrisă desfășurarea ședinței, doar că CNEE a făcut o schimbare în document după ce editorii au semnat. Este vorba de consemnarea desecretizării manualelor CD Press, paragraful fiind adăugat, scris de mână, la sfârșitul procesului verbal. Editorii spun că acest paragraf, care practic spune că ei sunt de acord cu neregulile care au avut loc, adică secretizarea loturilor CD Press în mijlocul ședinței, a fost adăugat după ce au semnat toți.
„Rezultatele au fost comunicate în data de 5 martie. În toată perioada de după 5 martie, în mod deliberat, ni s-a interzis accesul la orice, adresele către CNEE nu au primit răspuns sau au avut răspuns negativ”, a povestit Iacob. Astfel, reprezentanții editurilor care au participat la licitația pentru manualele de clasa a IV-a au solicitat o întrevedere cu ministrul Educației, Adrian Curaj.
Joi după-amiaza, în urma discuției cu ministrul, editorii au primit acces la înregistrarea pe care au și prezentat-o vineri în conferința de presă, dar și la documentele de care aveau nevoie (fișa de evaluare, spre exemplu), pentru a depune contestație.
„Am avut o discuție cu ministrul, a fost stupefiat de ce se întâmpla la CNEE. Ieri (joi) am primit adresă să ne prezentăm să ridicăm înregistrarea din data de 10 februarie, însă aceasta nu conține a doua parte a ședinței când toți cei din sală au simțit o schimbare semnificativă de ton de la dl Mirescu, eu și domnul Mălureanu (Ascendia Design) chiar am fost amenințați direct în ședință”, a povestit Iacob.
La rândul său, directorul editorial educațional al editurii Corint și președintele Uniunii Editorilor din România, Cristian Greșanu, a explicat că în urma întâlnirii cu editorii, ministrul le-a comunicat că „va face o anchetă internă, că va lua în calcul posibilitatea demiterii lui Cristian Mirescu și că se va sfătui cu juriștii astfel încât să aibă elevii manuale în toamnă, însă având în vedere că procedura a fost viciată, aceasta trebuie să fie reluată”.
Până la ora transmiterii acestei știri, președintele CNEE, Cristian Mirescu nu a putut fi contactat.