Editorii cer Ministerului Educației să blocheze cumpărarea manualelor pentru clasa I
UER intenționează să solicite Ministerului Educației blocarea achiziției de manuale pentru clasa I
Uniunea Editorilor din România (UER) intenționează să solicite Ministerului Educației blocarea evaluării și achiziției de manuale pentru clasa I, utilizând la nevoie și atacarea în contencios a documentelor de organizare, au declarat, marți, reprezentanți ai asociației, într-o conferință.
UER consideră că atitudinea Ministerului Educației „este una neprofesionistă, abuzivă, netransparentă și păguboasă”.
Reprezentanții UER au subliniat că din partea Ministerului Educației lipsesc strategia, calendarul, metodologiile de evaluare și de achiziționare a manualelor, bugetul, corpul de experți evaluatori.
„Metodologia necesară elaborării manualelor n-a apărut nici până în prezent. De dialog, nici vorbă. În schimb, fără ca UER să fie anunțat, s-au întâmplat următoarele: la 18 aprilie, pe site-ul IFE apar subit programele școlare de CP, I și II, aprobate de ministru cu un ordin din 19 martie. La 22 aprilie se semnează un ordin privind retipăririle, unde clasa I este exclusă, concluzia fiind că aici vor fi manuale noi. La 25 aprilie, pe site-ul www.edu.ro se postează programele școlare și planul cadru”, se arată într-un comunicat oficial al UER.
Președintele Uniunii Editorilor din România, Mario De Mezzo, a declarat că, dacă Ministerul Educației nu va bloca evaluarea și achiziția de manuale pentru clasa I, UER va da în judecată Ministerul Educației.
UER reprezintă cea mai importantă organizație patronală și profesională a editorilor din România, ce desfășoară numeroase programe în domeniul educațional și în cel cultural și care reprezintă interesele angajaților din sectorul editorial, urmărind derularea unor programe și acțiuni în interesul acestora, creșterea rolului și forței organizatorice, dezvoltarea de relații publice și de parteneriate, precum și gestiunea eficientă a fondurilor și a resurselor.
Organizația reunește importanți editori și difuzori de cultură scrisă, care produc și comercializează carte școlară preuniversitară și universitară, literatură română și universală, carte pentru copii, lucrări destinate orizontului educațional și cultural, carte de învățătura adresată tuturor vârstelor. Prin demersurile făcute de organizație, România a devenit membru al celui mai important organism internațional în domeniul cărții pentru copii și tineret, succes ce îi conferă UER dreptul de a reprezenta România la cele mai importante târguri și saloane internaționale de carte de profil.
În prezent, UER include peste 55 de membri din toată țara, având o bună acoperire națională. Membrii organizației sunt reprezentați de edituri de prestigiu, acestea deținând peste 80% din piață cărții școlare din România.