Edu.ro a anunţat baremul la Limba şi literatura română, la Evaluarea Naţională. Ce trebuia să scrii pentru nota 10 la Capacitate

Publicat: 15 06. 2020, 12:12
Actualizat: 06 04. 2021, 21:17
Evaluare Națională 2021. Sursă foto: GÂNDUL/Alexandra Pandrea

S-a încheiat prima probă a examenului de Evaluare Națională 2020. Absolvenții clasei a VIII-a au avut de răspuns la întrebări care să le verifice cunoștințele acumulate de-a lungul perioadei de gimnaziu.  

Genul epic, exerciții de lexic și vocabular, dar și o compunere  în care copiii au avut de prezentat o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate, au compus subiectul evaluării naționale de anul acesta.

Subiectele au fost ușoare, neexistând cerințe cu o dificultate care să-i departajeze pe cei mai buni, susțin unii profesori.

Subiectele nu par să aibă gradul de dificultate necesar unei departajări rezonabile. E drept ca situatia de anul acesta a fost mai dificila pentru copii, s-au pregătit în niste condiţii pe care nu le-am fi prevazut si la care s-au adaptat din mers şi ei, şi scoala. Totuşi, subiectele nu par sa aibă gradul de dificultate necesar unei departajari rezonabile. Subpunctele care ar fi putut face diferenţieri de natura obiectiva între candidaţi fac apel la noţiuni de baza, simple, fără diferenţieri minime între cei care au învăţat superficial si cei care chiar au muncit pentru acest examen. Constat, cu părere de rău, ca diferenţierea în notare se va face tot pe baza compunerilor – nu ca asta ar fi un lucru rău în sine, doar că baremele de corectare de la acest examen (ca şi cele de la bac, de altfel), nu conţin o definire clară a criteriilor, asa cum ar fi normal. Mai intervin aici si subiectivismul profesorului, si experienţa lui de la clasa, si nivelul elevilor cu care a lucrat – iată cum aceeaşi compunere poate primi de la o comisie 14 puncte, de la alta comisie, cu patru puncte mai putin. Iar după contestaţii începem sa ne miram (in fiecare an) de diferenţele dintre cele doua notări”, a explicat Mihaela Apetrei, filolog şi scriitoare.

Baremul oficial urmează să fie publicat pe EDU.ro

Profesoara de limba română Cristian Tunegaru a explicat în cadrul unui material video cum se rezolvau corect subiectele:

Ministerul Educației: Un singur elev din România a avut temperatura de peste 37.3

Un singur elev din România a avut temperatura de peste 37.3, anunță, luni, Ministerul Educației. Absolventul clasei a VIII-a care venise să dea proba la Limba română a Evaluării Naționale este din Constanța.

„Un singur elev din toată țara a avut temperatura peste 37.3°C”, potrivit unui informări a Ministerului Educației.

Elevul care s-a prezentat la centrul de examen avea o branulă la mână, fiind în tratament pentru enterocolită.

Luni a început Evaluarea Națională, cu proba la Limba și literatura română.

Un număr de 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în București, s-au înscris la Evaluarea Națioanală.

Calendarul Evaluării Naționale 2020

  •  15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă
  • 17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă
  • 18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor
  • 23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor
  •  27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor