EFECTE. Cum s-a schimbat creierul unei tinere de 25 de ani care și-a pierdut simțul mirosului din cauza noului coronavirus
Radiografiile cerebrale ale unui pacient bolnav de coronavirus prezintă dovezi ale modului în care noul coronavirus poate produce schimbări la nivelul organelor, pierzându-și mirosul.
Cercetătorii italieni consideră că studiul lor este primul care prezintă imagini ale schimbărilor produse în organismul unui pacient viu, relatează Daily Mail.
Pierderea mirosului este una dintre cele mai comune simptome neuronale despre care medicii credeau că sunt provocate de coronavirus. În studiile anterioare se sugera faptul că aproape 65% din pacienții infectați își pierd simțul mirosului.
Schimbările provocate de coronavirus la nivelul creierului
Însă studiul făcut de cercetătorii italieni este primul care demonstrează că simptomul ciudat nu este consecința inhalării virusului, ci al efectului pe care îl are asupra creierului.
În imagini se pot observa mici fluctuații în zona care marchează zona din creier responsabilă cu simțul olfactiv.
Cei care au observat aceste schimbări sunt experții medicali de la IRCCS Istituto Clinico Humanitas and Humanitas University din Milan, Italia.
Scanările aparțin unui radiolog în vârstă de 25 de ani, care avea o stare de sănătate bună înainte de a contracta virusul atunci când a trebuit să lucreze în zona spitalului unde erau tratați pacienții bolnavi de coronavirus.
Deși a avut simptome minore, femeia și-a pierdut simțul mirosului
Doar într-o singură zi din toată perioada activă a virusului, pacienta a avut o tuse seacă. Însă nu putea simți niciun fel de mirosuri în jurul ei iar mâncarea și băutura nu mai aveau niciun gust pentru ea. Cele două simptome au persistat, chiar dacă tânăra nu a avut febră și s-a simți în general bine.
La trei zile după apariția simptomelor, aceasta a mers la spital unde la examenul ORL nu s-a găsit nimic anormal. Ulterior, medicii i-au făcut un RMN la creier. Aceștia au descoperit că avuseseră loc schimbări în zonele responsabile cu cele două simțuri – gyrus rectus și în bulbii olfactivi. Bulbii olfactivi transmit informația senzorială de la nas, o trec prin alte regiuni, inclusiv prin gyrus rectus, pentru a o procesa.
SARS-CoV-2 poate invada creierul
Modul în care aceste schimbări apăreau pe RMN corespundeau cu cele care indică o infecție virală la nivelul organului respectiv, ceea ce i-a determinat pe doctori să o testeze de coronavirus.
După 28 de zile, doctorii i-au făcut un alt RMN și au observat – creierul începea să își revină la normal, chiar dacă bulbii olfactivi erau doar puțin inflamați. Ulterior, pacientei i-a revenit simțul mirosului și nu au mai fost observate alte efecte pe termen lung.
Totuși, medicii au mai supus RMN-ului doi pacienți diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus care își pierduseră simțul mirosului, însă nu au observat același schimbări la nivelul creierului.
Însă, schimbările suferite de femeie corespundeau cu cele care apăreau în studii referitoare la autopsii sau animale.
„Potrivit descoperirilor făcute în urma RMN-ului, inclusiv ușoara inflamare a bulbilor olfactivi, putem specula că SARs-CoV-2 poate invada creierul prin calea olfactivă și poate cauza o disfuncție olfactivă”, au notat autorii studiului.