EFECTE. Redeschiderea teraselor, cu bune și cu rele: Ce măsuri iau patronii din HoReCa
Patronatele din domeniul HoReCa, unul dintre sectoarele cele mai afectate de măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, dar și clienții, solicită Guvernului redeschiderea teraselor, însă, bineînțeles, cu respectarea unor măsuri drastice de protecţie. Solicitarea vine în contextul în care restricțiile au avut efecte foarte mari în această industrie.
EFECTE. Proprietarii de terase iau în calcul mai multe măsuri de protecție care vor fi impuse odată cu redeschiderea acestora:
- calcul măşile de protecţie,
- preluarea temperaturii,
- distanţarea meselor.
„Un număr de o persoană la fiecare masă maximum, doi metri între mese, maxim 200 de persoane pentru prima fază, primele două săptămâni, ca etapă de probă în deschiderea industriei”, a declara Dragoş Petrescu, proprietarul unui lanț de restaurante, potrivit Mediafax.
Totuşi, atunci când vei sta la masă, nu eşti obligat să porţi masca de protecţie, mai spune antreprenorul.
Antreprenorii din sectorul HoReCa, unul dintre cele mai afectate sectoare de criza provocată de COVID-19, cer o situaţie clară din partea autorităţilor cu privire la data exactă şi normele de redeschidere a teraselor. Aceştia preconizează că terasele se vor redeschide până cel târziu în 1 iunie și chiar amenință cu protest în stradă dacă acest lucru nu se întâmplă la data menționată.
„Suntem, astăzi, într-o poziţie de sendviş între două puteri ale statului – Parlamentul şi Guvernul -, sperăm ca această situaţie de incertitudine să se finalizeze până la sfărşitul săptămânii. Nu este normal ca o industrie ca a noastră, atât de importantă pentru România, să stea într-o situaţie de nepredictibilitate aşa cum este astăzi”, a mai precizat Dragoş Petrescu.
De asemenea, acesta a precizat pe 11 mai că terasele ar putea fi deschise în al doilea val de relaxare, în urma discuțiilor avute cu Guvernul.
Ministerul Economiei a primit un plan de funcționare în condiții de criză a anumitor restaurante, terase și baruri. Planul a fost întocmit de patronatele din domeniu, cu speranța că din 16 mai își vor reprimi dreptul de a primi clienți.