EFECTELE #CORONACRIZEI | Cifre îngrijorătoare. Cât de mult au scăzut veniturile CFR, câte trenuri au fost suspendate și câți oameni au intrat în șomaj tehnic. Suceava, punct critic

Publicat: 09 04. 2020, 11:22
Am suspendat transportul de persoane, transportul intra-judeţean în Suceava

Pe fondul măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19, 500 de trenuri de călători au fost suspendate în acest moment dintr-un total de 1.760 câte circulau în condiţii normale, iar în primele zile din aprilie, veniturile CFR Călători au scăzut cu 75%.

În plus, în urma suspendării a tot ce înseamnă transport feroviar de persoane intra-județean, în Suceava, au intrat în șomaj tehnic în jur de 400 de angajați ai CFR Călători, potrivit precizărilor făcute de ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, la Realitatea Plus.

„La transportul de persoane, ultima raportare pe care am primit-o arată destul de îngrijorător: 30% din trenuri au fost suspendate, vorbim de peste 500 de trenuri de călători suspendate în acest moment din cele 1.760 câte circulau în condiţii normale. Asta, raportându-ne la CFR Călători, operatorul de stat, care are cam 80% din piaţă, automat ne duce la pierderi semnificative, importante. În primele zile din aprilie, în ultima raportare pe care am analizat-o, veniturile CFR Călători au scăzut cu 75%”, a menţionat ministrul, la Realitatea Plus.

Oficialul guvernamental a mai adăugat că, după terminarea crizei, transportul pe calea ferată trebuie să fie încurajat, iar investiţiile pe calea ferată trebuie să continue.

„Noi trebuie să luăm măsuri acum, în timpul crizei – şi post-criză -, dar în timpul ei, cât situaţia de urgenţă va fi menţinută. Noi am luat deja măsuri, am trimis în concedii de odihnă, în telemuncă personalul TESA care poate să lucreze de acasă, se lucrează 4 zile pe săptămână din 5, am trecut deja la şomaj tehnic pentru o parte din personal, dar, sigur, va trebui să intervenim cu măsuri sectoriale pe fiecare mod de transport, şi rutier, feroviar şi aerian.

(…) Această criză se va termina mai devreme sau mai târziu, noi ne dorim cât mai repede cu putinţă, şi transportul pe calea ferată trebuie să fie încurajat, investiţiile pe calea ferată trebuie să continue, astfel încât să modernizăm calea ferată, să modernizăm materialul rulant, vagoane, locomotive noi, să dezvoltăm calea ferată în perioada post-criză”, a susţinut Lucian Bode.

Ministrul a făcut referire şi la oraşele carantinate, respectiv Suceava şi Ţăndărei. În primul, deja, 400 de angajați ai CFR Călători sunt în șomaj tehnic, iar toate rutele intra-județene au fost anulate.

„Am suspendat transportul de persoane, transportul intra-judeţean în Suceava. Am suspendat tot ce înseamnă curse regulate, transportul feroviar de persoane. Sunt afectaţi în jur de 400 de colegi de la CFR Călători care, din acest motiv, sunt în şomaj tehnic de câteva zile”, a conchis Bode.

Soluții identificate de sindicaliștii ceferiști la problema transportului feroviar

Printr-o scrisoare deschisă transmisă de Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) ministrului Lucian Bode și intrată în exclusivitate posesia Gândul.ro, membrii organizației îi cer oficialului guvernamental să se suplimenteze totuși trenurile de navetiști, „care sunt pline” și, în condițiile de față, „devin focare de infecție”.

În plus, FSTFR solicită ca în cazul mecanicilor de locomotivă și automotor, revizorilor de locomotivă, șefilor de tură, acarilor etc, care în martie 2020 au depășit deja norma întreagă a lunii respective și fac ore suplimentare, să nu mai primească nejustificat și ziua de reducere normă de la 5 la 4 zile pe săptămână. Cererea este valabilă și pentru luna aprilie.

Totodată, FSTFR solicită SNTFC CFR Călători SA să efectueze împerecheri de trenuri, astfel încât Depoul de Locomotive Suceava să dețină perechea de trenuri 1754/1751, iar Depoul de Locomotive București Călători perechea 1665/1660, singura pereche de trenuri avută de Depoul București Călători pe secția București-Tecuci.

Potrivit precizărilor organizației sindicale, ca urmare a anulării trenului 1753 București-Suceava, iar perechea sa – 1752 – preluată de Depoul de Locomotive Suceava, acesta din urmă rămâne cu două perechi de trenuri București-Suceava, iar depoul București-Călători fără niciuna pe aceeași secție.

„Acest fapt îi nemulțumește atât pe mecanicii de locomotivă ai Depoului de Locomotive București Călători, cât și pe cei ai SELC Buzău”, cei din urmă urmând să primească trenurile 1654 (380-1), 1653 (381-2), 1755 și 1752, conform propunerii FSTFR.

Sindicaliștii mai cer pentru personalul de tren efectuarea de dezinfecții la grupurile sanitare, dormitoare, săli de mese, vestiare și alte locații și în alte locații în care angajații vizați își desfășoară activitatea.

FSTFR mai cere revizia titlurilor de călătorie, cât și verificarea documentelor care atestă dreptul de a beneficia de anumite facilități la călătoria pe calea ferată „doar vizual”, fără a intra în contact direct cu acest documente.

„La nivel de comanda personalului Brașov există două cazuri de izolare și posibil carantinare a unei partizi de tren formată din șef de tren și conductor tren, după intrarea în contact a acestora cu un călător suspect de COVID-19”, scriu cei din FSTFR.

În context, la nivel de societate SNTFC Călători SA, organizația sindicală solicită „să se facă în regim de urgență toate demersurile necesare pentru dotarea în special a salariaților (…) cu măști sanitare, mănuși de protecție din cauciuc și dezinfectant antibacterian”.

Printre altele, FSTFR mai solicită SNTFC CFR Călători „identificarea urgentă și de alte măsuri de protecție a salariaților”, astfel încât sănătatea acestora și „funcționarea unității” să nu fie afectată.