EFECTELE #CORONAVIRUS. Animal de companie, depistat pozitiv ca purtător de SARS-CoV-2. „Potențialul zoonotic este necunoscut la această oră”

EFECTELE #CORONAVIRUS. Animal de companie, depistat pozitiv ca purtător de SARS-CoV-2. „Potențialul zoonotic este necunoscut la această oră”
Publicat: 20/03/2020, 07:39
Actualizat: 07/04/2021, 03:10

Chiar dacă se știe că singurul vector de diseminare a noului coronavirus ar fi omul, o raportare recentă a Organizației mondiale pentru Sănătate Animală (OIE) pare să schimbe dintr-un anumit punct de vedere paradigma, în condițiile în care a anunțat că un câine aparținând unui pacient din Hong Kong, confirmat cu COVID-19, a fost depistat pozitiv la prezența SARS-CoV-2.

Conform unei alerte postată online (DISPONIBILĂ AICI) animalul de companie a fost plasat în carantină la data de 26 februarie 2020, după ce stăpânul său fusese spitalizat ca urmare a unei infecții cu COVID-19.

„În urma examinării veterinare au fost prelevate tampoane nazale, orale și rectale, cât și mostre de fecale, după introducerea animalului în unitatea de carantină. Probele nazale și orale au fost confirmate pozitive la prezența SARS-CoV-2. Chiar și așa, animalul nu prezenta nicio simptomatologie. Alte mostre prelevate în data de 28 februarie au fost și ele confirmate pozitive”, spun cei de la OIE.

Specialiștii în sănătate animale afirmă că investigațiile continuă în vederea determinării perioadei de-a lungul căreia este confirmată prezența virusului.

În plus, în prezent se desfășoară măsuri de gestiune a riscului în cazul de față, incluzând aici și dezinfectarea și curățarea locației, cât și o igienă personală corespunzătoare și o protecție.

„Mamiferele de companie din locațiile unde au fost confirmate cazuri cu COVID-19 vor fi plasate în carantină și monitorizate atent timp de 14 zile. Mostre vor fi colectate în vederea testării lor pentru prezența COVID-19”, se mai precizează în raportare.

Cei de la OIE susțin că potențialul zoonotic este necunoscut la această oră.

„Boala clinică nu a apărut la animale”, veterinar

„Boala clinică nu a apărut la animale”, veterinar

Pe unul dintre grupurile specializate din social media, în urma verificării temeinice a celor raportate de OIE, medicul veterinar Dragoș Bîrțoiu a precizat că și dacă animalul respectiv a ieșit pozitiv ca purtător de SARS-CoV-2, „boala clinică nu a apărut la animale, iar statutul de purtător nu este confirmat, deci nu este zoonoză”.

„Animalele pot lua virusul, dar nu fac boala și nu o transmit mai departe. Cel puțin astea sunt informațiile până acum”, susține veterinarul în urma informațiilor diseminate de OIE. „Există multe virusuri care pot sări de la o specie la alta, dar celalalte specii să nu facă boala și nici să nu transmită mai departe. Ideea este că statusul de zoonoză nu este confirmat încă. Singurul mod în care se știe că se poate lua virusul de la animale este atunci cand cineva strănută pe animal, noi punem mâna pe animal și după o punem pe față/gură etc. Practic o luăm de pe blana animalului ca de pe orice alt obiect”, susține veterinarul.

El susține că acest câine a fost contaminat, dar s-a îmbolnăvit. Singurul vector, dacă îl putem denumi așa, a fost cantitatea de virus care a trăit în cavitatea bucală și orală, timp de 14 zile, fără a se multiplica.

„Animalul a stat cu un proprietar care a avut virusul și a eliminat cantități mari de virus. Câinele l-a lins sau ce-o fi făcut și s-a contaminat. Câinele a fost pus sub izolare și testat cât timp elimina virusul – 14 zile. Câinele a fost contaminat (l-a luat din mediu), dar nu s-a infectat (adică nu a făcut boala). Practic, virusul pe care l-a eliminat a fost virusul pe care l-a luat de la stăpân și a trăit în cavitatea bucală și orală 14 zile, fără a se multiplica”, a conchis veterinarul.

Testul din 27 februarie 2020 a fost efectuat la School of Public Health, The University of Hong Kong (Regional Reference Laboratory) prin sistemul în timp real rRT-PCR, iar rezultatul a fost pozitiv.

În aceeași zi, un alt test a fost efectuat de Tai Lung Veterinary Laboratory, Agriculture Fisheries and Conservation Department (National laboratory) tot prin intermediul rRT-PCR, iar rezultatul a fost de asemenea pozitiv.

În data de 28 februarie 2020, cei de la Tai Lung Veterinary Laboratory (National laboratory) au apelat la aceeași metodă și rezultatul a fost și el pozitiv.

Inițial, informația a fost raportată la OIE de dr. Thomas Sit, veterinar-șef, adjunct al directorului de Inspecție și Carantină din cadrul Departamentului de Conservare, Pescuit și Agricultură al Hong Kong în data de 1 martie 2020, urmând alte două rapoarte similare ale acestuia în 7 martie 2020, respectiv 16 martie 2020.

Sursă foto: facsimil OIE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
O jurnalistă din Marea Britanie, despre Bucureşti: "Un amestec tentant de clădiri medievale, neoclasice, din...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Un nou cutremur astăzi în România! Ce magnitudine a avut și în ce zone a...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Un urs care a intrat în Grădina Zoologică din Târgu Mureş, omorând căprioare şi emu,...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Reguli noi de astăzi, 7 IULIE. Sunt OBLIGATORII în toată Europa
Cotraceptivele pot duce la depresie. Toate explicațiile specialiștilor
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Valurile de căldură forțează turiștii să aleagă destinații răcoroase
×