Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul primar ATI și europarlamentarul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă în ceea ce privește nevoia de testare rapidă și la scară largă a populației, în vederea depistării îmbolnăvirilor cu COVID-19 și propune Guvernului României și președintelui țării ca acest demers să înceapă chiar la Iași, orașul său de reședință.
„Ca medic, fac un nou apel la Guvern și președinte: testați, ca să salvați. Acum. Ce mai așteptați? Putem trece la testarea largă a populației. Propun ca acest proiect să demareze rapid la Iași. Eu zic că se poate!”, precizează Ciuhodaru pe pagina sa de socializare.
Potrivit afirmațiilor sale, „pandemia NU se tratează ca o boală obișnuită”, și cere suplimentarea stocurilor de teste rapide, în condițiile în care boala avansează rapid, inclusiv printre cadrele medicale implicate în tratarea pacienților cu COVID-19.
„În doar trei zile am ajuns în scenariul trei și avem deja multe cadre medicale infectate. Ministerul nu are testele rapide, de asta intoxicația că nu sunt bune. Dar le-a comandat. În număr de 40.000. Având 1.500 de teste PCR nu vom depăși niciodată numărul ăsta de infectați. Niciodată. Alte țări raporteaza peste 1.000 de cazuri pentru că testează și iau lucrurile în serios. Ei au o previziune clară a ce va fi, noi nu”, susține Ciuhodaru. „E nevoie urgent de un Plan B. Testele rapide. Au fost deja utilizate cu succes și eficient în China și Coreea de Sud pentru combaterea infecției cu coronavirus și sunt accesibile la nivel mondial. Soluția sănătoasă pentru controlul pandemiei e la un avion distanță”.
Conform precizărilor medicului ieșean, țara noastră nu mai are timp de pierdut, ci doar două-trei săptămâni ca fereastră de oportunitate, înainte ca situația să scape de sub control, „ca în Italia și Spania”.
„După aceea focarele vor fi prea mari si multe și vor depăși capacitatea de testare PCR”, mărturisește Tudor Ciuhodaru.
În viziunea sa, România poate trece la testare în masă a românilor (nu doar contacți și/sau simptomatici). Ciuhodaru spune că un singur membru de familie este de ajuns să fie testat, în acest caz fiind vorba de cel care are o activitate intensă exterioară.
„Asta înseamnă un test rapid, ușor de efectuat și ieftin, care să ne permită aplatizarea evoluței, după principiul «testează-izolează» în toate orașele din România. În primă fază se poate testa măcar o persoană din fiecare familie (persoana cea mai expusă – de exemplu părintele care merge la muncă sau iese la cumpărături), toți cei care vin acum în țară, cei aflați acum în izolare și orice pacient ajuns la spital și personalul medical (ca să nu ajungem să transmitem boala ca la spitalul prof.univ.dr.Dimitrie Gerota)”.
În ceea ce privește finanțarea demersului, el susține că soluția este redirecționarea eficientă și în masă a celor 2% din impozit.
„Statul român ar putea cere tuturor firmelor și cetățenilor să vireze acum cei 2% din impozitul pe profit/venit pentru achiziționarea testelor, iar până la intrarea banilor în cont se poate face un împrumut cu dobândă zero care să fie plătit din banii donați. Nimeni nu dă niciun leu din buzunar și mai și supraviețuim pe deasupra. Mulțumesc domnului Eduard Sersea pentru soluția sănătoasă. În plus, fiecare primărie ar putea cumpăra teste din banii încasați tot de la cetățeni. Se pot adăuga ONG-urile care dispun de fonduri și firmele/cetățenii care pot sponsoriza fără niciun beneficiu sau pe baza unor facilități fiscale”, a mai menționat eurodeputatul.
În momentul de faţă, la nivel naţional, avem peste 10.000 de teste tip Real Time PCR, mai afirmă Tudor Ciuhodaru, iar în paralel sunt teste rapide.
„Numai în depozitele UNIFARM sunt 50.000 de teste rapide. Azi nu vedem niciun test rapid nicăieri în România”, susține medicul.
El dă exemplul Coreei de Sud, cea de-a patra cea mai afectată țară de infecțiile cu SARS-CoV-2, care este văzută acum ca un model în lupta cu COVID-19.
„(n.r. – Coreea de Sud) face 10.000 teste/zi și din sute de cazuri/zi a ajuns la zeci. Miercuri [n.r. – 18 martie 2020], numărul total al testelor efectuate a ajuns la 220.000. În ţară există 500 de clinici abilitate să desfăşoare astfel de teste, dintre acestea 40 fiind clinici ambulante, astfel încât să se minimizeze contactul dintre potenţialii pacienţi şi lucrătorii sanitari. Spre deosebire de China, care a ales izolarea unei părţi a populaţiei, Seulul a adoptat o strategie care combină informarea, participarea publicului şi o campanie masivă de depistare a posibilelor infecţii”, mai menționează europarlamentarul. „Apropiaţii tuturor persoanelor contaminate sunt căutaţi sistematic şi li se propune apoi un test de depistare. În plus, sunt trimise mesaje anumitor persoane atunci când un nou caz este detectat în apropierea locuinţelor sau locurilor lor de muncă. Vo, unul din cele 11 orașe din Italia aflat în inima pandemiei, nu a mai înregistrat niciun caz de vineri după ce toți locuitorii au fost testați”.
Testarea e vitală, poate salva multe vieți!, mai precizează eurodeputatul.
„Vă rog să mă susțineți în acest demers. Știu că vă pasă!”, a conchis Tudor Ciuhodaru.
Până joi, 19 martie 2020, pe teritoriul României au fost confirmate 277 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).
Dintre cele 277 de persoane confirmate pozitiv, 25 au fost declarate vindecate și externate ( 16 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași), a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.
De la ultima informare transmisă, au fost înregistrate alte 17 noi cazuri de îmbolnăvire, după cum urmează: patru la Suceava, trei la București, două la Cluj, două la Bistrița Năsăud, două la Covasna și câte unul la Iași, Dolj, Ilfov și Constanța.
Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 19 ani și 67 de ani.
Sursă foto: Tudor Ciuhodaru/Facebook