Prima pagină » Coronavirus » EFECTELE #CORONAVIRUS. Autoritățile răspund în problema alimentele – o cale de transmitere a SARS-CoV-2. „ANSVSA vine cu o serie de lămuriri bazate pe date stiințifice”

EFECTELE #CORONAVIRUS. Autoritățile răspund în problema alimentele – o cale de transmitere a SARS-CoV-2. „ANSVSA vine cu o serie de lămuriri bazate pe date stiințifice”

EFECTELE #CORONAVIRUS. Autoritățile răspund în problema alimentele - o cale de transmitere a SARS-CoV-2. „ANSVSA vine cu o serie de lămuriri bazate pe date stiințifice”

În conformitate cu publicațiile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), precum și a altor instituții la nivel mondial (FAO, OMS) care monitorizează răspândirea coronavirusului, nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului, afirmă specialiștii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„Reglementările legislative europene și naționale în domeniul siguranței alimentelor se aplică la fel ca și până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor și bunelor practici de fabricație și igienă de către operatorii economici din toate etapele de producție, manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piață a unor alimente sigure”, asigură reprezentanții Autorității.

În plus, mai spun aceștia, respectarea cu strictețe de către personalul lucrător din sectorul alimentar a bunelor practici de igienă personală elimină posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare pe care le manipulează sau suprafețele din cadrul unității.

„Practicile utilizate pentru comercializarea alimentelor cum ar fi porționarea, felierea, expunerea spre comercializare, etc. realizate cu respectarea condițiilor de igienă nu constituie un pericol în ceea ce privește posibilitatea de transmitere a coronavirusului”, precizează autoritățile statului. „Operatorii din sectorul alimentar și-au stabilit ghiduri de bune practici, iar ANSVSA desfășoară activități de control pentru a verifica modalitatea în care cerințele privind siguranța alimentelor sunt respectate”.

Tot pe acest subiect, într-o intervenție avută la Antena 3, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că lumea a intrat într-o fobie a necunoașterii.

În opinia sa, suprafața coletelor care conțin alimente nu trebuie dezinfectate, ci trebuie păstrată igiena mâinilor.

„Întreba cineva dacă e bine să dezinfecteze pachetele pe care le primește sau alimentele pe care le cumpără prin catering. E o prostie chestiunea asta! Este simplu. Se spală pe mâini și evita contaminarea, deci nu trebuie să dezinfecteze suprafața coletelor, pachetelor și așa mai departe.

Lumea a intrat într-o fobie datorită necunoașterii. Vă spun că știu oameni care evita să ia mâncare prin sistemul de catering pe motivul că s-ar putea îmbolnăvi de coronavirus ceea ce nu s-a demonstrat nicăieri, adică este foarte clar că acest lucru nu se poate întâmpla”, a precizat Rafila, joi, 19 martie 2020, la postul de televiziune.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Citește și