EFECTELE #COVID-19 | Antreprenorii nu văd cu ochi buni măsurile economice și sociale adoptate de Guvernul Orban

EFECTELE #COVID-19 | Antreprenorii nu văd cu ochi buni măsurile economice și sociale adoptate de Guvernul Orban
«În ce măsură vă ajută măsurile economice și sociale adoptate de Guvern?»
Publicat: 25/03/2020, 13:08
Actualizat: 07/04/2021, 02:52

Peste 34 la sută dintre antreprenorii români care au participat la un sondaj de opinie cu privire la eficiența măsurilor economice și sociale ale Executivul Orban, pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de reducerea sau suspendarea activității din cauza virusului COVID-19, realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în perioada 22-24 martie 2020, susțin că acestea nu îi ajută deloc.

„La întrebarea «În ce măsură vă ajută măsurile economice și sociale adoptate de Guvern?», 34,4% dintre ei au precizat că nu îi ajută deloc măsurile, 30,5% au precizat că îi ajută în mică măsură, în timp ce 26,2% nu pot cuantifica impactul acestora în cadrul societății lor. Doar 9% dintre respondenți au precizat că măsurile economice adoptate de Guvern îi ajută în mare măsură”, se menționează într-o informare a CNIPMMR.

Pe fondul problemelor economice din această perioadă, potrivit sondajului, printre principalele măsuri care vor fi aplicate în cadrul societăților se numără și amânarea plății obligațiilor fiscale scadente pe perioada menținerii stării de urgență și încă 30 de zile de la data încetării acesteia – 74% dintre respondenți, solicitarea indemnizației de 75% din salariu de bază pentru salariații ale căror contracte de muncă au fost suspendate pe perioadă menținerii stării de urgență – 46.60% dintre antreprenori, solicitarea certificatului de urgență pentru suspendarea unor obligații contractuale – 33.90% dintre cei care au răspuns întrebărilor sondajului, respectiv solicitarea unui credit în baza programului IMM Invest România cu dobândă subvenționată de către stat – 25.60% dintre antreprenori.

Chestionați de specialiștii CNIPMMR cum au fost afectați de deciziile autorităților în lupta cu COVID-19, 64.3 la sută dintre antreprenori au precizat că li s-au redus veniturile. Celelalte efecte negative pe care antreprenorii le-au resimțit sunt reducerea activității – 50% dintre respondenți, suspendarea activității – 39,1% dintre cei care au răspuns, diminuarea producției – 16,4% din total antreprenori, respectiv diminuarea numărului salariaților – 11,7%.

Antreprenorii s-au mai arătat interesați și de a apela la măsurile economice adoptate de Guvern, 63,3% dintre respondenții chestionarului răspunzând pozitiv, în timp ce un procent de 36,7% dintre aceștia au precizat că nu vor apela la nicio măsură adoptată de Guvern.

Este necesară adoptarea și a altor măsuri

Conform rezultatelor studiului, date publicității miercuri, 25 martie 2020, 46,10% dintre antreprenori nu vor implementa niciuna din măsurile adoptate de Guvern din cauza neclarităților condițiilor de acordare a beneficiilor oferite de stat, în timp ce 36,30% dintre respondenți susțin că autoritățile nu vor putea face față solicitărilor venite din partea agenților economici.

De asemenea, 31,30% dintre antreprenorii intervievați nu dispun de sumele necesare pentru susținerea indemnizației de 75% prevăzută de stat pentru angajații al căror contract de muncă a fost suspendat temporar, iar 31 la sută dintre respondenți consideră este o procedură laborioasă și de lungă durată.

În plus, 29,90 la sută dintre antreprenori consideră că măsurile nu sunt adaptate nevoilor firmei lor, în timp ce 20,10 procente dintre intervievați nu-și desfășoară activitatea în domeniile a căror activitate a fost limitată sau suspendată de autorități.

Potrivit rezultatelor studiului, un procent 70,70% dintre antreprenori consideră necesară adoptarea și a altor măsuri, cum sunt suspendarea plății contribuțiilor sociale pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia, în timp ce 64.90% dintre respondenți sunt de părere că ar trebui suspendate ratele și dobânzile bancare şi/sau societăţi de leasing, pe o perioadă de 6 luni pentru firmele și angajații afectați de criza Covid19.

În condițiile posibilității răspunsurilor multiple în ceea ce privește aceste măsuri pe care Guvernul ar trebui să le întreprindă de acum înainte, 54 la sută dintre antreprenori consideră demnă de luat în seamă și măsura suspendării plății impozitului pe cifra de afaceri pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia, iar 52,10 la sută dintre cei intervievați consideră că Executivul de la București trebuie să ia în calcul suspendarea plații TVA-ului datorat, pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia.

Nu în ultimul rând, 50,30% dintre antreprenori susțin că este necesară transformarea șomajului tehnic într-o măsură ACTIVĂ de ocupare, MUNCA FLEXIBILĂ, care să presupună că deși statul susține 75% din salariu, angajatul merge la lucru în mod flexibil pentru a menține activitatea economică a companiei și societății. Totodată, 47,60% dintre respondenți spun că statul trebuie să facă investiții majore (minim 100 miliarde lei) în economie, 44,40 la sută dintre ei susțin subvenționarea utilităților pentru angajații aflați în șomaj tehnic și familiile lor, în timp ce 40,50 la sută dintre respondenți afirmă că este necesară extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene dincolo de perioada maximă prevazută inițial.

Prin intermediul sondajului au fost intervievați un număr de 6.120 antreprenori, care au fost în proporţie de 62,9% microîntreprinderi, 20,2% întreprinderi mici, 11,1% întreprinderi mijlocii și 5,8% alte forme de organizare.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?