În contextul propagării semnificative a SARS-CoV-2, voci autorizate ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au declarat că măştile chirurgicale trebuie să fie rezervate personalului medical, dar și că se deschide calea spre utilizarea extinsă inclusiv a măştilor artizanale de către marele public.
Potrivit precizărilor lui Mike Ryan, expert OMS în situații de urgență, citat de Reuters și preluat de Agerpres, transmiterea pe cale aeriană a virusului ar putea să fi afectat peste un milion de persoane în lume şi a ucis 50.000 de persoane de la înregistrarea primelor cazuri în decembrie în China.
Însă, a mai adăugat el, principalul vector de transmisie îl constituie persoanele bolnave care tuşesc, strănută, îşi suflă nasul şi contaminează suprafeţe şi alte persoane.
„Trebuie să rezervăm măştile medicale şi chirurgicale persoanelor din prima linie. Dar ideea de a utiliza măşti care protejează căile respiratorii şi gura pentru a împiedica tusea sau răsuflarea să răspândească boala în mediul înconjurător şi spre alţii nu este o idee rea în sine”, a afirmat Ryan în cursul unei conferinţe de presă de vineri, 3 aprilie 2020.
Peste Ocean, Anthony Fauci, medic şi director al Institutului naţional pentru bolile alergice şi infecţioase, responsabil de coordonarea luptei împotriva COVID-19, a precizat în aceeași zi că americanii ar trebui să-şi acopere gura şi nasul în timpul ieşirii lor în public, dar că ei trebuie să rămână în izolare cât mai mult posibil.
Autoritățile sanitare nord-americane recomandă cetățenilor americani să-şi protejeze faţa cu măşti ne-medicale din material textil, în mod voluntar, potrivit precizărilor făcute vineri, 3 martie 2020, de președintele SUA, Donald Trump.
În Hexagon, directorul general în Ministerul Sănătăţii, Jerome Salomon, a afirmat și el că „noţiunea de acces general la o mască în publicul larg sau alternativ poate fi încurajată”.
Poziția francezului în această problemă a fost împărtăşită și de Mike Ryan. Acesta a recunoscut existenţa unei dezbateri „foarte importante şi sănătoase” asupra generalizării purtării măştilor.
„Aceasta poate avea loc în circumstanţe în care utilizarea măştilor – fie că sunt făcute acasă sau fabricate din pânză la scara unei comunităţi – poate participa la răspunsul global şi complet faţă de această maladie”, a conchis reprezentantul OMS.
Purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile comerciale, pieţe, instituţii publice, şantiere devine obligatorie pentru toţi cetăţenii din judeţul Galați începând de luni, 6 aprilie 2020.
Decizia a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) vineri, 3 aprilie 2020, potrivit unei informări transmisă de Prefectura Galaţi.
Reprezentanții CJSU mai precizează că nu este obligatoriu ca aceste mijloace de protecţie să fie măşti medicale. Astfel, se pot folosi eşarfe, măşti din pânză sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul şi gura.
Aceste mijloace sunt menite să îi protejeze pe cei din jur, în cazul în care o persoană ar putea fi infectată, dar fără să prezinte simptome.
Totodată, persoanele din conducerea spaţiillor comerciale, pieţelor, instituţiilor publice, şantierelor etc. au obligaţia să se asigure că angajaţii şi vizitatorii/clienţii pun în aplicare măsura CJSU Galaţi.
Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ