EFECTELE #COVID-19. Stocarea surplusului de lapte prelungește criza (producători UE)
Stocarea surplusului de lapte, ca intenție a blocului comunitar (UE27) de a ajuta sectorul laptelui să facă față pandemiei de coronavirus, pare să fie criticată de producători pentru că doar ar prelungi criza și nu ar duce la rezolvarea ei.
Executivul de la Bruxelles a propus săptămâna trecută acordarea de suport financiar pentru acoperirea costurilor de stocare a laptelui praf în facilităţile private de depozitare, ca răspuns la criza COVID-19, potrivit Reuters.
Totodată, Comisia Europeană (CE) a permis sectorului laptelui să îşi planifice producția în mod colectiv, dar și să fie exceptat de la respectarea anumitor reguli din domeniul concurenţei pentru o perioadă de până la şase luni.
Chiar și așa, Consiliul European al laptelui (European Milk Board) şi Milk Producer Interest Group (MIG) susţin că astfel de măsuri nu au stopat crizele în trecut, iar stocarea laptelui praf afectează şi acum piaţa.
Liderii EMB, organizație reprezentativă pentru aproximativ 100.000 de producători de lapte din 16 state europene, susțin că volumul de lapte praf stocat nu ar trebui să depăşească 45.000 de tone, adică jumătate din nivelul propus de Comisia Europeană (CE).
În plus, acesta ar trebuie să fie combinat cu o reducere voluntară a ofertei la nivelul UE şi cu măsuri de compensare coordonate de Executivul european.
Nu în ultimul rând, cei din EMB avertizează că producătorii de lapte au de gând să organizeze ample proteste în diferite ţări din UE în următoarele săptămâni.
În trecut, producătorii de lapte au paralizat traficul în Bruxelles, după ce mii de fermieri, unii cu tractoarele, au venit să protesteze în capitala Belgiei.
În anul 2015, UE28 la acea dată a pus capăt la 30 de ani de cote la lapte, ceea ce permite o creştere a exporturilor, dar care riscă să declanşeze o scădere a preţurilor în perioade în care există surplus pe piaţă.
Blocul comunitar produce aproximativ 155 de milioane de tone de lapte pe an, acest produs având o pondere importantă în valoarea producţiei agricole a Uniunii Europene. Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Italia şi Spania sunt responsabile pentru aproximativ 70% din producţia de lapte a UE.
Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ