Efectele exodului medicilor: Din lipsă de cadre medicale, un spital din Botoșani ar putea fi transformat în centru de permanență
Spitalul din Săveni ar putea fi transformat într-un centru de permanență, care poate fi deservit și de medicii de familie, ori într-un centru cu internare de zi, potrivit conducerii Spitalului Județean din Botoșani, în subordinea căruia funcționează unitatea din Săveni. Autoritățile căută soluții pentru a putea asigura asistența medicală în acest spital, după ce anul trecut patru din cei cinci doctori s-au pensionat.
Conducerea Spitalului Județean Mavromati din Botoșani a organizat un concurs pentru două posturi de medici, la care însă nu s-a înscris nimeni.
„Momentan se face o evaluare a situației de la Săveni, a gradului de adresabilitate, și căutăm soluții pentru menținerea în funcțiune a secției. O variantă este transformarea în centru de permanență sau într-un centru cu internare de zi. După ce va fi încheiată evaluarea se va lua o decizie legată de modul cum va funcționa. Au fost două posturi scoase la concurs, nu s-a înscris niciun medic, poate vor veni medici și se va rezolva situația”, a declarat, pentru Mediafax, Bogdan Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Botoșani.
Situația de la Spitalul din Săveni a devenit cunoscută după ce luna trecută primarul comunei Vorniceni a decedat pe holurile instituției medicale după ce camera de gardă a unității a fost închisă și a fost consultat de o asistentă.
De altfel, conducerea Spitalului Județean Mavromati a fost amendată, în urma acestui incident, cu 5.000 de lei de Direcția de Sănătate Publică Botoșani pentru nerespectarea legislației privind munca în schimburi și a timpului de lucru.
În prezent, activitatea medicală este asigurată de medicul pediatru care este singurul angajat al secției din Săveni, ajutat de medicii angajați ai Spitalului de Urgență din Botoșani, care fac gărzi pentru asigurarea permanenței și care au de parcurs o distanță de 36 de kilometri de la Botoșani până la Săveni.