Efectele secetei: izvorul râului Tamisa din Marea Britanie a secat
Izvorul râului Tamisa aproape a secat din cauza secetei care a lovit Marea Britanie. Experții consideră că țara nu este pregătită pentru efectele secetei care ar putea să se prelungească în următorii ani.
Biroul britanic de meteorologie Met Office a anunțat că luna iulie a acestui an a fost cea mai secetoasă pentru Anglia din 1935 încoace. Media precipitațiilor fiind de 23,1 milimetri și reprezintă doar 35% din media lunii.
De asemenea, în unele părți ale țării s-a înregistrat cea mai secetoasă lună iulie din toate timpurile.
Râul Tamisa se întinde pe o lungime de 356 de kilometri de-a lungul sudului Angliei, din Gloucestershire, în vest, prin Londra, înainte de a se vărsa în mare la Essex, în est.
Totodată, izvorul natural care alimentează râul scade în majoritatea verilor, doar că în acest an, albia uscată ajunge mai departe în aval decât în anii precedenți, potrivit observațiilor experților.
Râul Tamisa, o îngrijorare pentru experți
„În mod normal, Tamisa ar fi la izvorul său la aproximativ 15 kilometri în amonte. Este foatte, foarte puțin adâncă aici.. dar nu trebuie să mergi mult mai departe în sus pe această bucățică a Tamisei pentru a te afla pe pământ uscat. Și, într-adevăr, acesta este un teren care ar trebui să fie încă umed și ar trebui să fie mereu umed”, a declarat Alisdair Naull , un ofițer de angajament la Rivers Trust.
Expertul în climă și hidrolog de la Universitatea Reading, Hannah Cloke, a spus că precipitațiile scăzute au lăsat nivelurile râurilor și acviferele scăzute, în timp ce apa a fost scoasă din căile navigabile pentru a iriga culturile, a completa apa potabilă și pentru a fi utilizată în industrie.
„Dacă nu plouă în august, de fapt, dacă avem o iarnă uscată, atunci am putea avea probleme grave în primăvara și vara viitoare, când într-adevăr nu mai avem nicio rezervă de apă”, a mai spus expertul hirdologul și expertul în climă.
Ea a mai spus că restricțiile asupra indivizilor au fost utile pentru a ajuta la schimbarea atitudinilor față de utilizarea apei, dar investițiile în infrastructură și politicile de prevenire a schimbărilor climatice ulterioare au fost și mai importante, potrivit Reuters.com.