Efectul imediat al Brexit asupra României: ”Trebuie să avem câteva priorități”
”România trebuie să aibă câteva priorități în acest proces care implică reducerea contribuțiilor la bugetul UE, Marea Britanie contribuia cu 13 milioane de euro, era unul dintre marii contributori, foarte probabil va afecta țările beneficiare. În primul rând trebuie privit la efectele asupra alocărilor pentru România, în al doilea rând la efectele asupra pieței forței de muncă din Marea Britanie care ar putea afecta cetățeni români care temporar lucrează în Marea Britanie (…) a treia problemă este legată de accesul la educație a tinerilor români”, a spus Băsescu la B1 TV.
El a subliniat că Marea Britanie nu este un stat barbar, iar românii care muncesc în baza unui contract de muncă vor putea să își continue activitatea și în contextul Brexit.
Fostul președinte a afirmat că procesul de ieșire a Marii Britanii din UE nu este unul de tip „îmi iau pălăria și plec”, afirmând că sunt obligații asumate ce trebuie duse la îndeplinire.
Traian Băsescu a mai spus că nu pot fi considerate egale problemele pe care le au statele ce au frontieră la Oceanul Atlantic cu cele din zona Mării Negre, situația fiind mult mai fluidă pentru România.
Acesta a susținut că România nu trebuie să piardă niciun euro din bugetul 2014-2020, pentru că resurse există, oferind ca exemplu politica agricolă comună.
Băsescu a afirmat că țara noastră trebuie să militeze pentru continuarea procesului care a început cu reforma politicii agricole comune făcute în mandatul de comisar a lui Dacian Cioloș, perioadă în care diferențele dintre statele membre s-au mai redus.