Prima pagină » Știri » Efectul sfințirii ghiozdanelor asupra memoriei: „Dacă nu știi lecția, îți vine un gând și apoi informația îți apare ca pe prompter”

Efectul sfințirii ghiozdanelor asupra memoriei: „Dacă nu știi lecția, îți vine un gând și apoi informația îți apare ca pe prompter”

Efectul sfințirii ghiozdanelor asupra memoriei: „Dacă nu știi lecția, îți vine un gând și apoi informația îți apare ca pe prompter
La biserica Mavrodolu din Pitești, preotul Constantin Onu a sfințit ghiozdanele elevilor înainte de începerea noului an școlar.

Noul an școlar a început luni fără manuale noi pentru elevii claselor I și a II-a, dar cu binecuvântarea preoților.

La Biserica Mavrodolu din Pitești există o tradiție în acest sens: în fiecare duminică dinaintea începerii anului școlar, copiii își aduc ghiozdanele pentru ca parohul să le sfințească. Cei mai mulți sunt elevi din ciclul primar, care sunt aduși de părinți sau bunici. Liceenii nu prea mai trec pragul lăcașului de cult, recunoaște preotul Constantin Onu.

 „În ultima duminică dinaintea anului școlar, le recomand tinerilor să vină să se spovedească, să țină post și să se împărtășească”, a explicat preotul pentru gândul. „E așa un gând, un îndemn să vină tinerii cu rechizite școlare, să vină cu clipboard-ul, cu laptopul, cu mapa, fiecare cu ce are, pentru a fi binecuvântate. Dar nu ele în sine, ca rechizite, sunt binecuvântate, ci tânărul care trebuie să îmbine studiul cu rugăciunea”, a adăugat el.

VIDEO: Digi24

Rugăciunile pentru elevi se fac în timpul sau la finalul Sfintei Liturghii. Cei mici își pun ghiozdanele în dreptul icoanelor, iar la final și le iau acasă stropite cu aghiasmă. Rezultatul se vede pe parcursul anului școlar sau la examene, promite preotul, care poveștește că a trăit o astfel de „experiență” pe propria-i piele.

„Dacă ești un pic credincios, lumina credinței te va ajuta să găsești cunoștințele în timpul examenelor și testelor. Important e că vrei să începi studiul cu ajutorul lui Dumnezeu și cu prezența credinței în actul de studiu. Este un lucru benefic. Cei care au studiat au avut asemenea dovezi: deși nu vezi, nu știi la un moment dat nimic, îți vine un gând și ceea ce ai învățat îți apare în față”, a spus el.

„Informația va veni așa, ca pe prompter”

„Lumina aceasta a credinței am întâlnit-o și eu cândva, când am dat admiterea la Teologie. Aveam un subiect de limba română pe care am crezut că nu voi ști să-l fac. Dar la un moment dat mi-am dat seama că trebuie să trec printr-un registru al memoriei și am reușit să fac un subiect bun și să fiu admis, nefiind pregătit totuși pentru o analiză dezvoltată la română. Când învățăm, informația va veni așa, ca pe prompter… Dacă ești și credincios și studiezi serios, vin cunoștințele la îndemână”, a continuat preotul Constantin Onu.

Pe de altă parte, dacă elevii nu au trecut pe la biserică, bunicii sau părinții lor s-ai preocupat totuși ca tinerii să-și primească binecuvântarea.

„În curtea bisericii Mvarodulu se află și o biserică pentru copii. Cred că ieri (duminică, n. red) au fost aproximativ 60 de copii în cele două biserici. E adevărat, cei mai mulți din clasele I-IV. Liceeni, nu pot să spun dacă au fost, eu nu am văzut… nu am o astfel de statistică. Dar au venit și părinții cu ghiozdănașul copiilor sau bunicii cu ceva, pentru a-i reprezenta în situația în care nu au fost tinerii la biserică”, a povestit el.

FOTO: Facebook//Constantin Onu

„Sunt în cartea de slujbă a preoților rugăciuni pentru tânărul care învață lesne și pentru anul școlar. Sunt rugăciuni specifice, nu sunt create de noi. Noi îi pomenim în admiteri, sesiuni, început de an școlar. Vin acum și admiteri la doctorat… Dacă credincioșii cer, facem în momentul Litughiei rugăciuni pentru cei care sunt în examen, sesiuni, admiteri. Fac partea din Tipicul bisericesc. Sunt perioade în care fie le cere credinciosul, fie le sugerează preotul”, a mai explicat preotul Constantin Onu subliniind că „plata rugăciunii se face prin Duhul Sfânt și nu prin bani”.

Nu doar fețele bisericești au fost alături de elevi în prima zi de școală. Unii primari din București nu s-au oprit însă la urări și gânduri bune, ci au oferit și câteva daruri.

Cristian Popescu-Piedone a mers la Școala Gimnazială nr. 96 din sectorul 4 și la Grădinița nr. 228 „Piticot”, oferindu-le bobocilor, în dar, ghiozdane și invitații la spectacole de circ.

Celor 72 de elevi care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură în precedentul an școlar, edilul le-a dat câte o tabletă cu conexiune la Internet, în baza unei colaborări între Administrația Școlilor, Liceelor și Grădinițelor și un operator de telefonie mobilă, relatează Mediafax.

Prin aceeași colaborare, bibliotecile celor 43 de unități școlare din Sectorul 4 sunt dotate, de luni, cu câte un televizor tip LCD.

 

Citește și