Ion Bîrcină, zis și Dan Goeru, controlează mai multe firme din domenii precum energie, transport sau fier vechi. Omul de afaceri are mai multe dosare penale.
Direcția Națională Anticorupție l-a trimis anul trecut în judecată pe Ion Bîrcină, alături de alți trei colaboratori ai săi, pentru că ar fi oferit mită de peste o jumătate de milion de euro unui fost șef al ANRE, deputatul UDMR Gergely Olosz, pentru a primi preferențial un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia. Dosarul penal se află în faza de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În perioada mai 2010 – februarie 2011, Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan și Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influența lui Gergely Olosz, în vederea obținerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere, potrivit procurorilor DNA. Astfel, Gergely Olosz, fost președinte al ANRE, ar pretins suma de 516.000 de euro, sub formă de contract de consultanță între SC POWERA PLUS SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, și o altă societate comercială tip off shore.
Soția lui Ion Bîrcină se ocupă cu spălatul vagoanelor
Și soția lui Ion Bîrcină se ocupă cu afaceri.
Într-o decizie emisă de Consiliul Concurenței în 2005 soția lui Ion Bîrcină, Rodica Bîrcină, era menționată ca persoană ce deține controlul la SC Stații de spălare vagoane de marfă de uz general „CFR-SSVM” SA.
La acea dată Consiliul Concurenței respingea proiectul de fuziune dintre firma Rodicăi Bîrcină, CFR-SSVM, și Transutil Prestcom SRL Târgu Jiu, care avea ca principal obiect de activitate „transporturi terestre de calatori, ocazionale, deținută de soțul ei, Ion Bîrcină. Transutil a intrat ulterior în faliment.
În luna ianurie 2012, Bîrcină a fost acuzat de mărturie mincioasă într-un dosar de cămătărie și a stat o noapte în arest. Avocata sa din acest proces a fost Mihalea Greblă, soția senatorului PSD, potrivit gazetadedimineata.ro. Omul de afaceri a fost așteptat de un autoturism care avea în parbriz un ecuson de liberă trecere cu însemnele Senatului României.
Afaceri cu Hidroelectrica
Firma soției lui Ion Bîrcină, CFR-SSVM, s-a numărat, alături de mai multe societăți, printre firmele care au provocat societății Hidroelectrica un prejudiciu de 2 milioane de euro, potrivit ImpactinGorj.
Procurorii DNA au descoperit că firma ar fi vândut companiei Hidroelectrica, fără licitație, echipamente de joasă tensiune la prețuri de zece ori mai mari și care de fapt nu foloseau societății. De asemenea, CFR-SSVM ar fi obținut și contracte cu Complexul Energetic Turceni, tot fără licitație.
„Nu știu nimic despre afacerea cu ei. Eu nu eram în țară atunci când s-a făcut afacerea. Am aflat acum câteva luni, când angajații firmei mele au fost chemați la DNA. Nu este vorba despre niciun prejudiciu, astea sunt povești comerciale”, declara Ion Bîrcină la acea vreme, citat de presa locală.
Pe de altă parte, în noiembrie 2012 presa locală scria că omul de afaceri Ion Bîrcină a fost prezent la lansarea candidaturii lui Victor Ponta pentru un nou mandat, potrivit pandurul.ro.
Fiului omului de afaceri, arestat pentru 29 de zile
Nici fiul omului de afaceri nu a fost ocolit de probleme. Fiul lui Bîrcină a fost acuzat în ianuarie anul trecut de infracțiunea de lovituri cauzatoare de moarte, primind un mandat de arestare pentru 29 de zile, după o altercație într-un bar în urmă căreia un tânăr a fost înjunghiat în umăr, potrivit gds.ro.
Omul de afaceri Ion Bîrcină, finul judecătorului CC Toni Greblă, a declarat joi, la ieșirea de la DNA, că nu are afaceri cu energie, că nu s-a ocupat vreodată de exporturi și că nu a apelat la influența nașului său, susținând totodată că nu i-a dat vreodată mită „lu’ taica”, potrivit Mediafax.
Referitor la suspiciunea că i-ar fi dat mită lui Greblă, omul de afaceri a spus: „N-am dat nicio mită, că n-ai cum să dai mită lu’ taica, niciodată, nicăieri”.
Bîrcină a ironizat acuzațiile procurorilor și a arătat că nu s-a ocupat niciodată de exporturi, adăugând că atâta vreme cât Toni Greblă este nașul său, îi mai cumpără acestuia două autoturisme de lux.
Omul de afaceri a mai arătat că procurorii DNA au capacitatea de a identifica afacerile ilegale. „Ce credeți, că dacă am făcut afaceri ilegale nu le găsesc ăștia?”, a mai spus el.
„Nu am dat nicio mită lu’ nașu meu, că nu poți să dai…Nici din Rusia, nici din Turcia, nu am adus niciun gram. Am luat șapte conserve, de mostră, și am ajuns aici”, a adăugat Bîrcină.
Omul de afaceri Ion Bîrcina a fost și el reținut în urmă cu un an, pentru 24 de ore, în acest dosar, fiind acuzat inițial că ar fi împrumutat bani cu camătă de la Habitu, ulterior el fiind lăsat în libertate și fiind scos de sub urmărirea penală.
Bîrcină a organizat în aprilie 2010 o nuntă fastuoasă fiicei sale, pentru mai multe zeci de minute el plătind trei elicoptere care să stea în zbor deasupra Porții Sărutului, pe parcursul ceremoniei de căsătorie. Bărbatul cu care fiica omului de afaceri s-a căsătorit atunci provine dintr-o familie ai cărei membri, la începutul acestui an, au fost reținuți și acuzați de procurorii DIICOT că au dus mai multe tinere din Gorj și Vâlcea în țările nordice pentru a se prostitua.
Între firmele controlate de Bîrcină se numără Hermens Comimpex SRL, Agena Systems SRL, Electric Service Orient SRL și Electro Construct System SRL.