Prima pagină » Știri » Elan Schwartzenberg: Grupul de la Monaco e zero barat pe lângă Coldea, Kovesi, Iohannis

Elan Schwartzenberg: Grupul de la Monaco e zero barat pe lângă Coldea, Kovesi, Iohannis

Elan Schwartzenberg: Grupul de la Monaco e zero barat pe lângă Coldea, Kovesi, Iohannis
Mai multe pe gandul.info

„Grupul de la Monaco e zero barat ca influență pe lângă Coldea, Kovesi, Iohannis”, a declarat Elan Schwartzenberg, într-un interviu acordat B1 TV.

În momentul în care i s-a atras atenția că aceștia sunt oficiali ai statului român, Schwartzenberg a completat: „când statul român funcționează pe sisteme staliniste, influența devine forță letală”.

Cât privește așa-numitul Grup de la Monaco, despre care se spune că este format din milionari influență, omul de afaceri a declarat că unii nici nu se cunosc între ei, iar alții au fost o singură dată la Monaco.

„Grupul de la Monaco- jumătate dintre ei au fost cel mult într-un hotel la Monaco, majoritatea este împărțită în mici bisericuțe, dar nu au relații personale. Eu știam două, trei persoane la nivel de prieteni”, a mai spus Schwartzenberg.

Acesta a afirmat că Sorin Blejnar, fost șef ANAF, prieten cu el, a fost de cel mult de două ori la Monaco. O altă persoană apropiată de Schwartzenber până în 2012 a fost Dragoș Dobrescu.

„Dobrescu este om normal puțin mai tânăr ca mine , pe vremuri avea burtică și care a făcut afaceri în imobiliare. (…) Nu am mai discutat cu el din 2013. Dragoș a fost în categoria prietenilor care a rupt legătura cu mine, mi-a scris o scrisoare să îmi spună că din cauza problemelor mele nu mai putem discuta”, a afirmat omul de afaceri.

În 2014, Ziarul Financiar scria că Dragoș Dobrescu, unul dintre cei mai puternici investitori din imobiliare din România, a cărui avere este estimată la peste 200 de milioane de euro, a primit undă verde de la Consiliul Concurenței pentru a intra în acționariatul Romprest, firma de salubritate care face curățenie în Sectorul 1.

Dragoș Dobrescu, în vârstă de 44 de ani, deține grupul de firme Monolit, prin care controlează mai multe clădiri de birouri din București, situate în zone precum Bulevardul Primăverii, Piața Charles de Gaulle sau Băneasa, menționa zf.ro.

Schwartzenberg: Cu Maior m-am întâlnit o singură dată. Cu șeful SRI București mă vedeam la masă

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a acuzat, vineri seară, presiuni din partea Serviciului Român de Informații (SRI) în preluarea Realitatea TV, precizând că s-a întâlnit o dată cu George Maior în 2012, dar că ieșea neoficial la mese cu fostul șef SRI București, Vasile Cămărăscu.

„După un an de investiții, m-am trezit că lichidatorul m-a invitat la dumnealui și mi-a spus «am niste presiuni colosale din partea SRI, în mod special. Dacă nu le vei rezolva de urgență, voi fi nevoit să fac niște lucruri regretabile». Nu am înțeles ce a vrut să spună la acea vreme, foarte curând au făcut o ședință a asociației creditorilor. Și de unde aveam creanță majoritară și controlam masa credală, m-am trezit că s-a dus în favoarea lui Gușă și Păcuraru. Piperea mi-a spus că ce face doamna Moncea cu acest caz, judecătorul sindic numit la cazul Realitatea, nu există în manualul de avocatură. Gușă și Păcuraru mi-au falsificat semnătura pe un act pentru a rezolva această preluare ostilă”, a declarat Elan Schwartzenberg, la B1 Tv.

Omul de afaceri a precizat că s-a întâlnit o singură dată cu George Maior, nu însă și cu Florian Coldea.

„Eu trebuia să mă duc la generalul Coldea și nu știu, să îi pup inelul sau ghiulul, să îi jur credință, nu știu. Nu m-am întâlnit niciodată cu Coldea. Cu domnul Maior m-am văzut o singură dată la o discuție după ce am preluat Realitatea. Domnul Maior m-a rugat să trec pe la generalul Coldea și nu s-a mai întâmplat acest lucru. Pur și simplu nu s-a mai întâmplat. Am discutat cu domnul Maior despre multiple teme, inclusiv despre Realitatea. Dorința lui era ca acest post de televizune să le ofere susținere în interese naționale. A fost o discuție absolut legitimă. Asta se întâmpla în 2012”, a mai declarat Schwartzenberg.

Afaceristul a mai spus că se vedea ocazional și cu fostul șef SRI București, Vasile Cămărăscu, a cărui logodnică, Irina Chirica, a fost adusă de el în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Realitatea Tv.

„I-am oferit această poziție considerând că este omul potrivit la locul potrivit. Exact în acea perioadă, domnul Cămărăscu a părăsit serviciul. Nu am luat-o pe Irina că era logodnica lui Cămărăscu de la SRI, am luat-o că era prietena mea de 20 de ani. Pe domnul Cămărăscu l-am cunoscut într-un cerc de prieteni din București, mi l-au prezentat, cred că el se afla acolo 40 la sută din amiciție, 60 la sută pentru a monitoriza, spiona în interesul SRI-ului. (….) Nu am avut niciodată o întâlnire oficială cu Cămărăscu. Mă vedeam la un mic dejun, la o masă, sunt convins că înregistra foarte multe dintre acele întâlniri. Sunt convins că toate le raporta”, a mai spus Schwartzenberg.

Elan Schwartzenberg a plecat din România în vara anului 2012, cu puțin înainte de a fi citat pentru audieri la DNA în dosarul în care Sorin Blejnar era cercetat pentru evaziune fiscală cu produse petroliere.

În ianuarie 2014, omul de afaceri a apărut în timpul vizitei lui Traian Băsescu în Israel, țară unde România nu are acord de extrădare. Era după momentul în care DNA transmisese citații pe numele lui, prin comisii rogatorii, autoritățile din Israel răspunzând că nu a fost găsit. În 2014, DNA îl căuta pe Elan Schwarzenberg pentru o presupusă fraudare în procedura de preluare a pachetului majoritar de acțiuni al Realitatea Media.

Procurorii anticorupție au cerut și au obținut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns dintr-o anchetă ce îl viza pe Radu Mazăre, DNA motivând că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală. Pe baza mandatului obținut de la judecători, Elan Schwartzenberg figurează ca urmărit internațional de statul român din iunie 2016.

Citește și