Prima pagină » Știri » Elan Schwartzenberg: Nu am fost citat de nimeni în legătură cu Realitatea Media și nu mă ascund

Elan Schwartzenberg: Nu am fost citat de nimeni în legătură cu Realitatea Media și nu mă ascund

Elan Schwartzenberg: Nu am fost citat de nimeni în legătură cu Realitatea Media și nu mă ascund
Omul de afaceri Elan Schwartzenberg spune că nu a fost citat de nimeni în legătură cu Realitatea Media și că nu se ascunde, precizând că toate operațiunile comerciale pe care le-a făcut au la bază acte și justificări legale.

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg spune că nu a fost citat de nimeni în legătură cu Realitatea Media și că nu se ascunde, precizând că toate operațiunile comerciale pe care le-a făcut au la bază acte și justificări legale.

„Nu sunt vinovat de nicio faptă penală, orice operațiuni comerciale am făcut au la bază acte și justificări legale. De asemenea, ca să mai spulberăm un mit, nu mă ascund, nu am fost citat de nimeni, iar când voi fi mă voi prezenta”, a declarat Elan Schwartzenberg, pentru Q Magazine, prezentându-și totodată un punct de vedere în care analizează situația juridică a dosarului deschis de DNA în care sunt vizate infracțiuni economice și falsuri pentru preluarea controlului Realitatea Media în timpul insolvenței.

Schwartzenberg a spus că „insolvența Realitatea Media a fost decisă în noiembrie 2011 în ideea de a o salva de la faliment și, implicit, televiziunea Realitatea TV”. „Planul inițial a fost iremediabil compromis în luna iunie 2012, când, prin fraudă, cuplul Cozmin Gușă – Maricel Păcuraru a preluat atât controlul procedurii, în calitate de (falși) creditori majoritari, cât și controlul acționariatului Realitatea Media. O firmă care nu aparține cuplului Gușă – Păcuraru, ci societății PSV Company (în insolvență), respectiv, GMG Media (în insolvență, de asemenea), a fost trecută pe tabelul creanței, printr-o rectificare ilegală a acestui tabel, cu o creanță în valoare (fictivă) de 112 milioane de lei; în realitate, această creanță este de doar 12 milioane de lei; această valoare a fost irevocabil stabilită, recent, de Curtea de Apel București”, a spus Elan Schwartzenberg.

El mai spune că, în ciuda acestor lucuri, timp de mai mult de un an de zile, „Gușă a controlat efectiv procedura, atât prin numirea administratorilor judiciari și a comitetului creditorilor, cât și prin determinarea hotărârilor judecătorului sindic Mariana Moncea, care, de fiecare dată când dl Gușă pierde la Curtea de Apel, inventează alte și alte «soluții»”.

„În plus, printr-o echipă de avocați – instrumente ale domnului Gușă, alte două entități juridice sunt creditori în procedura cu sume care să îi permită dlui Gușă să controleze procedura, deși aceste entități nu mai există juridic din anul 2010 – este vorba de Asociația PAS din Petrom și Sindicatul salariaților din Petrom; printr-un fals grosolan la Registrul Comerțului, societatea Blue Link Comunicazzione a fost înlocuită de Strategies Research International (SRI), care în Cipru este doar trustee-ul societății Blue link Comunicazzione. Deși în Cipru este pe rol un proces penal pentru deturnarea frauduloasă de către firma dlor Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru a calității de trustee, în România această firmă a fost înregistrată în Registrul Comerțului ca acționar al Realității Media”, spune Schwartzenberg.

El mai spune că „vânzarea mărcilor Realitatea Media a fost aprobată de comitetul creditorilor și s-a derulat, după un regulament elaborat de administratorul judiciar și aprobat în condițiile legii de creditori”, „Contractul a fost menit să asigure integritatea acestor mărci și, implicit, viabilitatea televiziunii Realitatea TV în eventualitatea eșuării societății Realitatea Media în faliment; valabilitatea acestui contract a fost irevocabil constatată de Curtea de Apel București, în iunie 2013; faptul că, la trei zile după pronunțarea acestei decizii, dna judecător Moncea a suspendat efectele acestui contract, nu fac decât să întărească argumentele de mai sus din care rezultă influența determinantă și continuă a dlui Gușă asupra acestui judecător (și, bineînțeles, responsabilitatea sa penală); în orice caz, efectele acestui contract sunt doar suspendate, fără ca, în sine, contractul să fie vreodată invalidat”, a spus Elan Schwartzenberg.

Potrivit lui Elan Schwartzenberg, falimentul Realitatea Media „este o certitudine în prezent”. „După intrarea în insolvență, prin controlul ilegal pe care l-a exercitat dl Gușă asupra procedurii, societatea Realitatea Media a acumulat datorii curente numai către fiscul român de peste 35 milioane lei (acestea adăugându-se creanței istorice a Fiscului, de peste 38 de milioane de lei, precum și alte 200 de milioane de datorii către alți creditori); numai după aprobarea ilegală a planului de reorganizare (prin votul falsului creditor GMG) în data de 12 iunie 2013 s-au acumulat datorii la Fisc de peste 17 milioane de lei; contribuțiile sociale și alte impozite sau taxe plătibile prin reținere la sursa nu s-au plătit deloc, ceea ce înseamnă răspundere penală a administratorilor Realitatea media, dar și imposibilitatea salariaților sau foștilor salariați ai Realitatea Media de a-și încasa prestațiile sociale (peste 20 de persoane aflate în îngrijirea copilului nu primesc deloc indemnizații de la stat din acest motiv); în fine, partenerii de afaceri ai Realitatea Media nu mai fac contracte de publicitate cu aceasta, plățile curente ale societății asigurându-se din restanțele din anii anteriori din contractele cu publisherii”, spune Elan Schwartzenberg.

Firmele Realitatea Media, Strategies Research Investments – deținută de Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru – și Rovigo, fostul administrator judiciar al Realitatea Media, sunt urmărite penal în dosarul în care sunt învinuite 12 persoane, potrivit unui comunicat remis joi de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

DNA precizează că a fost începută urmărirea penală și față de trei persoane juridice, în dosarul privind activitățile infracționale desfășurate în cadrul procedurii de insolvență a SC Realitatea Media SA.

Astfel, SC Realitatea Media SA este urmărită penal pentru spălare de bani, având în vedere că, potrivit anchetatorilor, „există date și indicii temeinice că a fost finanțată cu bani proveniți din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut”.

A doua firmă urmărită penal în acest dosar este SC Strategies Research Investments SRL, a lui Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având în vedere că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în favoarea acestei societăți au fost falsificate documente, prin antedatare, pentru a modifica registrul acționarilor, potrivit DNA.

„Documentele astfel modificate au fost depuse la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București, unde s-au formulat cereri de înregistrare a mențiunilor privind schimbarea acționariatului, în scopul prejudicierii creditorilor SC Realitatea Media SA”, susțin procurorii.

În același dosar este urmărită penal Rovigo SPRL, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de bancrută frauduloasă, având în vedere că există date și indicii temeinice că societatea a fost folosită pentru înstrăinarea mărcilor Realitatea Media, se mai precizează în comunicatul DNA.

Reprezentanților legali ai celor trei societăți li s-au adus la cunoștință învinuirile, arată DNA.

Cozmin Gușă a fost, joi, la DNA pentru a-i fi aduse la cunoștință acuzațiile în cazul societății la care el este acționar și care a preluat controlul Realitatea Media, în dosarul în care au fost puse sub învinuire 12 persoane, printre care și asociatul său în firmă, Maricel Păcuraru.

Maricel Păcuraru, Mirel Mircea Amariței și Sorin Ionuț Barbu sunt urmăriți penal, fiind acuzați că, în cadrul procedurii insolvenței Realitatea Media, au antedatat contracte de cesiune, pentru a prejudicia societatea, a anunțat, în 15 octombrie, Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Alte nouă persoane, printre care Fabian Schwartzenberg și Monica Hoffman – fratele și o apropiată a lui Elan Schwartzenberg -, sunt urmărite penal pentru infracțiuni ce au avut ca scop influențarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA și preluarea acesteia.

Societatea Realitatea Media, care deține televiziunea de știri Realitatea TV, se află în insolvență din septembrie 2011. Administratorul judiciar al Realitatea Media este Judiciar HM Expert IPURL.

CNA a aprobat, pe 30 aprilie 2013, modificarea acționariatului Realitatea TV, Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru fiind acționarii majoritari ai societății Realitatea Media SA, în timp ce Elan Schwartzenberg și copiii lui Sorin Ovidiu Vântu nu mai au nicio participație la societatea care deține licența televiziunii.

Acționariatul societății Realitatea Media SA a fost modificat oficial pe 8 martie 2013, conform documentelor depuse la Oficiul Registrului Comerțului.

Din acționariatul Realitatea Media SA, care se află în insolvență, a ieșit Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Din acționariatul Realitatea Media SA nu mai fac parte nici omul de afaceri Elan Schwartzenberg și nici copiii lui Sorin Ovidiu Vântu.

În prezent, asociatul majoritar al Realitatea Media SA este societatea Strategies Research Investments SRL (86,513817357%), ai cărei acționari sunt Cozmin Gușă (50%) și Maricel Păcuraru (50%)

Ceilalți asociați ai Realitatea Media SA sunt: Sindicatul Național „Petrom-Energie” (5,423391979%), PSV Company SA (7,555789039%), SC Global Video Media SRL (0,507001207%), Florin Bercea (0,000000139%), care este și administrator special al Realitatea Media SA, Eugen Gheorghe Luha (0,000000139%), Gheorghe Cristian Toroipan (0,000000139%).

Pe de altă parte, pe 10 aprilie 2012, Ioana Vântu, fiica lui Sorin Ovidiu Vântu, a fost numită director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Tot atunci, Ioana și Ionuț Vântu, copiii lui Sorin Ovidiu Vântu, au preluat împreună 82% din acțiunile Bluelink, în timp ce omul de afaceri Elan Schwartenberg a rămas cu 9% din acțiunile firmei (în loc de 90,9091% din acțiunile Bluelink, pe care le deținea din aprilie 2011). Restul de 9 procente din Bluelink i-au revenit lui Vitalie Dobândă, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, potrivit unor informații publicate, la momentul respectiv, de site-ul Rise Project și paginademedia.ro.

Totuși, Ioana Vîntu anunțase oficial, pe 2 mai 2011, într-o conferință de presă, că Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatăl ei nu mai este asociat în niciun fel în această afacere.

Citește și