Prima pagină » Știri » Electrica a pierdut două litigii cu ENEL în cazul privatizărilor filialelor Dobrogea și Banat

Electrica a pierdut două litigii cu ENEL în cazul privatizărilor filialelor Dobrogea și Banat

Electrica a pierdut două litigii cu ENEL în cazul privatizărilor filialelor Dobrogea și Banat
Electrica a pierdut litigiile de la Curtea Internațională de Arbitraj în care solicita penalizări de la ENEL pentru nerespectarea angajamentelor din contractele de privatizare ale filalelor de distribuție Electrica Banat și Dobrogea. Surse guvernamentale au declarat pentru gândul că statul va fi obligat să plătească în acest caz cheltuielile de judecată.

Electrica a pierdut litigiile de la Curtea Internațională de Arbitraj în care solicita penalizări de la ENEL pentru nerespectarea angajamentelor din contractele de privatizare ale filalelor de distribuție Electrica Banat și Dobrogea. Surse guvernamentale au declarat pentru gândul că statul va fi obligat să plătească în acest caz cheltuielile de judecată.

Litigiile dintre Electrica și ENEL s-au născut după ce compania de stat a constat că ENEL nu și-ar fi respectat angajamentele contractuale agreate în procedurile de privatizare pentru filialele Electrica. Două dintre aceste litigii sunt legate de filiale de distribuție Dobrogea și Banat.

În cazul celor două, Electrica a solicitat de la ENEL penalități de câteva zeci de milioane de euro. Potrivit contractelor de privatizare litigiile dintre Electrica și ENEL se judecă la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. ENEL a confirmat pentru gândul că aceste procese au fost câștigate de companie.

În cazul celei de-a treia filiale Electrica privatizată de ENEL, Electrica Muntenia SUD, guvernul a aprobat schimbarea contractului de privatizare. Mai precis în contract se ma modifica procedura prin care se vor judeca la Curtea de Arbitraj de la Paris. Dacă în cazul filialor Dobrogea și Banat litigiile au fost judecate de un singur judecător, în cazul Electrica Muntenia SUD statul vrea ca dosarele să fie judecate de un complet de trei judecători.

Cazul Electrica Banat: ENEL a făcut investițiile din contract din banii companiei pe care a achiziționat-o

În 2005, Enel a cumpărat Electrica Banat. Prin contract ENEL s-a angajat că în termen de cinci ani să investească în Electrica Banat suma de 46 milioane euro. Curtea de Conturi a României a constat că ENEL nu a dovedit că a investit această sumă din surse proprii în Electrica Banat. „Față de cele prezentate se constată nerespectarea de către Cumpărător, în calitatea sa de acționar majoritar, a obligației de a determina societatea să utilizeze Prețul Acțiunilor Nou emise, în sumă de 46,6 milioane euro în scopul finanțării investițiilor necesare pentru dezvoltarea activităților de distribuție și furnizare a energiei electrica, cu influență directă a calculului tarifelor de distribuție a energiei electrice”, se arată în raportul Curții de Conturi.

În același raport se menționează și o analiză legală făcută de o casă de avocatură pentru Electrica. Din aceasta reiese că la Electrica Banat și Electrica Dobrogea investițiile au fost realizate din veniturile celor două companii și nu din sursele proprii ale ENEL. „Din documentele puse la dispoziție de client rezultă că, potrivit informărilor lunare prezentate în cadrul Consiliului de Administrație al SC Enel Distribuție Dobrogea și, respectiv al SC Enel Distribuție Banat suma reprezentând Prețul Acțiunilor Nou Emise aflată în contul fiecărei dintre aceste societăți a fost majorată ca urmare a operațiunilor financiare specifice, investițiile fiind realizate exclusiv din fluxurile de numerar generate de activitatea companiilor, ceea ce echivalează cu o încălcare de către Enel Distribuție S.p.A. a angajamentului de investiții asumat prin contractul de privatizare”, se arată în raportul Curții de Conturi

Potrivit contractului de privatizare Electrica avea dreptul în acest caz să ceară ENEL despăgubiri în cuantum de 50% din suma agreată pentru a fi investită adică undeva la 23 milioane euro la care se adaugă 6% penalități anuale. În acest caz Enel a refuzat plata banilor și s-a ajuns la procedura de arbitraj.

Raportul Curții de Conturi subliniază faptul că nerealizarea investițiilor de către ENEL din surse proprii a avut efect în calculul tarifului curentului electric. Raportul spune că în calcularea tarifului energiei electrice au fost incluse  investițiile în retehnologizare care au fost făcute din sursele Electrica Banat. Dacă aceste investiții erau făcute de ENEL din bugetul propriu nu mai erau incluse în acest calcul. Altfel spus prețul energiei ar fi putut să scadă doarece erau eliminate cheltuielile realizate cu retehnologizarea.

În astfel de cazuri litigiile dintre stat și investitor sunt judecate de Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. O astfel de acțiune a fost deschisă în 2012.

Electrica Dobrogea: ENEL nu a investit în retehnologizare

În 2005, ENEL a cumpărat Electrica Dobrogea. În contractul de privatizare compania italiană s-a angajat să investească 32 de milioane de euro în modernizarea, retehnologizarea, întreținerea și dezvoltarea rețelei de distribuție a Electrica Dobrogea. La fel ca și în cazul Electrica Dobrogea, Curtea de Conturi a constat că ENEL nu și-a respectat promisiunea și a realizat investițiile din banii companiei pe care a cumpărat-o de la statul român. Astfel că Electrica a cerut despăgubiri de 16 milioane euro și penalități de 1,7 milioane euro. Și acest litigiu a ajuns la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris.  

Autor

Citește și