Elena Băsescu a fost întâmpinată la Congresul Organizației Internaționale a Romilor de la Sibiu, de familia Cioabă, cu un buchet mare de trandafiri, iar fiul autointitulatului rege al romilor, Dorin Cioabă, i-a oferit o păpușă tradițională de sex masculin, care se numește „Bărbulică”.
„La nunta dânsei i-am dat-o pe Iulica, păpușa de sex feminin, și a zis că ar vrea să-l aibă și pe Bărbulică. I-l dăm acum ca să-i facem o surpriză”, a declarat Dorin Cioabă, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Păpușa reprezintă un rom îmbrăcat în costum tradițional.
Întrebat dacă este adevărat că păpușa Iulica avea, la nunta Elenei Băsescu, o salbă de aur la gât, Dorin Cioabă a răspuns afirmativ.
La rândul ei, Elena Băsescu a declarat că o bucură acest cadou și că păpușa va face pereche bună cu cea pe care a primit-o la nuntă.
Elena Băsescu a dat mâna cu mulți dintre cei prezenți în sală, până a ajuns la prezidiu, după care au început lucrările congresului.
Până la deschiderea acestora, atmosfera a fost întreținută de Elvis, romano – cântăreț cunoscut al etniei.
Duminică și luni, are loc la Sibiu cea de-a VIII-a ediția a Congresului Organizației Internaționale a Romilor, la care participă lideri ai romilor din 35 de state europene, dar și din America, India și Australia.
Duminică după-amiază, reprezentanții romilor vor dezbate problemele actuale cu care se confruntă etnia, fiind programate discuții pe mai multe teme: „Limba romă și cultura”, „Program politic și proiecte”, „Holocaust, drepturile omului, migrația”, „Probleme economico-sociale ale etniei” și „Copiii și familia româ”.
În plus, președintele organizației va prezenta un raport de activitate, la fel și reprezentanții diferitor comisii din structura de conducere.
Conform programului, luni, cei aproximativ 250 de participanți la Congres vor alege noua conducere a organizației.
Potrivit vicepreședintelui Organizației Internaționale a Romilor, autointitulatul rege Florin Cioabă, care organizează Congresul ce se desfășoară în premieră în România, Organizația Internațională a Romilor s-a înființat în 1971 la Londra, când a avut loc și primul Congres.
Atunci, reprezentanții romilor din întreaga lume au stabilit ca ziua de 8 aprilie să fie Ziua Internațională a romilor. De atunci, în fiecare an, în data de 8 aprilie, organizațiile de romi din lume comemorează victimele Holocaustului aruncând flori în ape curgătoare.
Potrivit datelor oferite de către reprezentanții Organizației Internaționale a Romilor, în perioada 1942 – 1945 un milion de romi au fost uciși.