Elena Udrea, 6 ani cu executare în dosarul Gala Bute. Decizia nu e definitivă. „E o victorie de etapă a sistemului”. UPDATE
În același dosar, fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost achitat de acuzațiile de acuzațiile de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, fostul secretar de stat Gheorghe Nastasia a primit 4 ani cu suspendare pentru luare de mită, Rudel Obreja a primit o pedeapsă de 5 ani cu executare, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, a primit o condamnare de 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la dare de mită. Ana Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții și prietenă a Elenei Udrea, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită. Tudor Breazu, consilierul lui Udrea, a primit o condamnare de 3 ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită. Omul de afaceri Dragoș Marius Botoroagă, patronul Consmin SA, a fost condamnat la doi ani și 6 luni cu suspendare, pentru dare de mită.
Judecătorii i-au aplicat pedepse Elenei Udrea pentru fiecare infracțiune de care a fost acuzată – 5 ani, 4 ani și 6 ani pentru fiecare dintre cele trei infracțiuni de luare de mită, precum și 6 ani pentru abuzul în serviciu, în final magistrații luând decizia să contopească pedepsele și Udrea să primească pedeapsa cea mai mare, de 6 ani.
Instanța a dispus ca Elena Udrea să plătească suma de 8.116.800 lei despăgubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism și pe fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, să plătească către Ministerul Finanțelor 737.507 lei despăgubiri civile, plus dobânzi și penalizări. Sentințele nu sunt definitive și vor fi contestate atât de inculpați, cât și de procurorii DNA.
La scurt timp după aflarea sentinței, Elena Udrea a sugerat că ceea ce s-a întâmplat cu acest dosar este o răzbunare a șefei DNA Laura Codruța Kovesi. „Atunci când cineva acționează politic, în funcție de cine este la putere, trebuie s-o facem eroina națională? Dacă doamnei Kovesi i-a fost rușine să mă acuze atunci când stătea cu mine la mese, acum trebuie s-o lăudăm că face asta când a venit Iohannis la putere sau că s-a schimbat regimul?„, s-a întrebat Udrea, comentând că este vorba despre o „decizie abuzivă, o victorie de etapă a sistemului”.
„În fața sistemului, așa cum a mai rămas el, într-un picior, firav condus de doamna Kovesi. (..) Dacă în Gala Bute a avut loc vreo ilegalitate săvârșită de Elena Udrea, pentru că totuși, acest eveniment, implicarea, nu s-a făcut de către ministru, s-a făcut de către minister, cu acte girate de oameni din minister, de ce nu s-a descoperit această ilegalitate încă din 2010 de când e acest dosar?”, a mai ținut Udrea să spună în intervenția la Antena 3, insistând pe ideea de „sistem” și mișcări făcute pentru a „acapara puterea în folos propriu”.
„Dacă aveau vreo bănuială că eu, Udrea, care stătea cu ei la mese, făcea ceva ilegal, de ce nu i-au spus domnuluil președinte? (…) Am văzut note ale SRI în calitate de ministru, referitor la angajații ministerului, și alte note au ajuns la președinte, probabil că și la primul ministru, și, conform obiceiului, președintele m-a chemat să-mi arate situația din minister. Nu erau informații despre Udrea, ci despre oameni din minister. (…) Este o decizie abuzivă, victorie de etapă a sistemului”, a explicat fostul ministru. Sacoșa cu bani s-ar fi oprit, în final, la Nastasia, spune ea.
Elena Udrea a subliniat că are încă multe lucruri de spus, inclusiv despre cele care au judecat-o, și că până acum nu a vorbit pentru că nu a vrut să se considere că face presiuni asupra instanțelor de judecată. „În anii aceștia doi de când duc lupta asta crâncenă foarte mulți oameni au venit să-mi spună tot felul de lucruri. Toate lucrurile acestea care se spun trebuie și probate. Nu poți să condamni o femeie pentru că are poșete scumpe. Poate pantofii mei nu plac tuturor, dar acesta nu este un motiv. Despre ce opulență vorbim? Eu locuiesc în momentul acesta cu chirie, nu este una mică, dar nu stau în Primăverii”, a remarcat aceasta.
Întrebată dacă, din punctul său de vedere, Traian Băsescu i-a purtat noroc sau ghinion până acum, Udrea a răspuns clar că întreaga sa carieră politică, atât cât a fost ea, i se datorează în mare parte fostului președinte. Udrea a făcut rapid legătura cu Iohannis, afirmând că ceea ce i se pune acum în cârcă lui Băsescu este „nedrept” și că trebuie văzut ce e de făcut cu actualul șef al statului, care susține public „sistemul”.
„Ce facem cu actualul președinte care iese și susține public sistemul asa cum se manifesta el astăzi, în condițiile în care ar avea toate pârghiile să oprească ceea ce se întâmplă. (…) Eu constat că există decizii destul de grave, cum este cea referitoare la faptul că șefa DNA a încălcat Constituția. Astăzi oricât de grave ar fi acuzațiile, vine doamna Kovesi și spune ‘Eu nu-mi dau demisia’, vine domnul Iohannis și spune că nu e niciun motiv pentru asta”, a încheiat Elena Udrea.
Aceasta a avut o reacție și la Secția 2 de Poliție, unde a mers marți ca urmare a controlului judiciar dispus în cel mai recent dosar al său, și a transmis că singura soluție pe care o vede posibilă este cea de achitare: „Evident că este un moment important după doi ani și ceva de când durează acest proces. Ce am avut de spus am spus în fața instanței. Este un dosar făcut pe declarațiile unor persoane care au încercat să se salveze. Soluția nu poate fi decât aceea de achitare. În general, am văzut că femeile sunt mai curajoase decât bărbații și cred că e mai bine astăzi să fii judecat de un complet de femei decât de bărbați. Vom vedea care sunt evoluțiile în perioada următoare pentru că lucrurile nu mai seamănă cu ce se întâmpla acum doi ani”, a declarat Elena Udrea la Secția 2 de Poliție, unde a mers ca urmare a controlului judiciar dispus în cel mai recent dosar al fostului ministru.
Inițial, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au anunțat că vor da luni, 13 martie, o decizie în acest caz, însă soluția a fost amânată pentru data de 28 martie. Dacă va fi dată azi, decizia nu va fi însă una definitivă.
„Acest dosar a fost construi în jurul Elenei Udrea. Trei ani s-a cercetat în acest dosar, nu am fost niciodată chemată. În 2 februarie, oamenii au fost luați cu mascații și duși la audieri în Gala Bute. Sunt convinsă că le-a fost frică tuturor celor chemați la DNA. Unii au ales să facă ceea ce se aștepta de la ei, ceea ce au crezut că îi va salva. Au fost speriați și amenințați să dea declarații. Speranța mea e că măcar parte dintre judecățile la nivel public la adresa mea au dispărut. Parchetul spune că mi-am construit sistem piramidal din oameni apropiați. Pe Nastasia nu l-am adus eu în minister. Pe Lungu l-am angajat fără să îl cunosc, mi-a fost recomandat de purt de cuvânt al partidului. Doar pe Topoliceanu o cunoșteam. Nu am numit pe nimeni să îmi aducă șpagă. Practica de 10 la sută era una generalizată. Știam de încercările oamenilor de afaceri de a ajunge în anturajul demnitarilor pentru a beneficia de contracte. Am preferat să le dau lor dreptate. Le-am spus că dacă aud de asemenea practici să nu îmi spună mie, să anunțe DNA. În confruntarea cu Gărdean, acesta spune că nu a afirmat că geanta cu bani era pentru mine. Banii nu cred că erau pentru Obreja, ci pentru Bute. Bute a susținut mult timp că nu și-a primit onorariul întreg”, a susținut Elena Udrea, pe 1 martie, în ultimul cuvânt adresat magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție.
La ieșirea de la instanța supremă, fostul ministru al Turismului a spus că și-a iertat demult denunțătorii și că procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, și fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, ar fi vrut să o „scoată din joc”.
„Simplu, doamna Kovesi și domnul Coldea. A pornit acest dosar la două zile după ce am făcut denunțul. Eu am făcut denunțul vineri, iar cererile de arestare preventivă au început să curgă împotriva mea marți, la cinci zile după. Probabil că interesul de a scoate anumiți oameni politici din joc este acela de a scoate din joc pe anumiți oameni care știau lucruri despre ei, pe de o parte, pe de altă parte, de a-i înlătura pe toți cei care nu ar fi ascultat niciodată de ordinele lor”, a spus Elena Udrea.
Tot închisoare au cerut procurorii și pentru fostul ministru Ion Ariton, dar și pentru fostul președinte al Federației de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu și fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu.
„Unul dintre avocați spune că rechizitoriul este un haos. Așa este. A plecat cu șapte acuzări împotriva mea. Nu eu eram ținta. Udrea și Băsescu erau țintă. Am constatat pe pielea mea, arestat fiind și cerându-mi-se, metaforic le numesc «păsărele», care mi-au șoptit să fac denunțuri. Șapte acuzații care nu se mai regăsesc în dosar. Trei ani purtat pe la DNA, purtat ca ursul în presă, am fost vinovatul de serviciu, mi-au afectat viața. Sunt azi cercetat pentru cu totul alte infracțiuni care nu mai au legătură cu Gala Bute. Vă rog să aveți ingăduință, e vorba de viața mea și a copiilor mei. Mă uit la dumneavoastră cu speranța că veți da o soluție corectă. Nu vă doresc să fiți în pielea mea. Niște funcționari de stat își bat joc de oameni. Nu se poate spune că am făcut evaziune fiscală cu niște oameni pe care nu i-am cunoscut. Legat de complicitatea la luarea de mită, am fost arestat și mergeam la vorbitor și nu înțelegeam cum eu sunt complice la luare de mită. Nu am fost în cercul relațional al celor din dosar. Nu puteam să fiu parte a unei luări de mită, e o frântură de logică”, a declarat, în ultimul cuvânt în fața instanței, fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja.
Fostul ministru Ion Ariton a spus, în ultimul cuvânt în fața judecătorilor instanței supreme că sponsorizările s-au făcut corect.
„Sponsorizările s-au făcut toate cu FRB. Mă surprinde când se pune problema că acele contracte au fost cu o firmă privată. Sponsorizarea a fost făcută corect. De doi ani de zile vin în instanță, am solicitat colegilor să îmi ridice imunitatea ca să vin să lămuresc lucrurile. Mă bucur ca și Udrea că sunt judecat de niște doamne”, a spus și Ion Ariton.
În ceea ce-l privește pe Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în MDRT, Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Botoroagă, care au făcut cu toții acord de recunoaștere a vinovăției, procurorii au cerut ca pedepsele să fie reduse cu o treime.
La data de 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și respectiv de luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte.
Alături de Udrea, au fost trimiși în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Botoroagă.