Prima pagină » Știri » Elena Udrea, aflată sub control judiciar, a mers la Secția 2 Poliție

Elena Udrea, aflată sub control judiciar, a mers la Secția 2 Poliție

Elena Udrea, aflată sub control judiciar, a mers la Secția 2 Poliție
Deputatul Elena Udrea s-a prezentat, marți, la Secția 2 Poliție din Capitală, unde trebuie să meargă conform programului stabilit, după ce a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft, în care este urmărită penal pentru spălare de bani și fals în declarațiile de avere.

Elena Udrea a ajuns la Secția 2 Poliție în jurul orei 10.45, așa cum a stabilit cu polițiștii supraveghetori, după ce procurorii au luat în cazul ei măsura controlului judiciar. Ea a stat în sediul Poliției mai puțin de zece minute.

Deputatul PMP Elena Udrea este urmărită penal pentru spălare de bani și fals în declarațiile de avere, fiind acuzată că a dobândit și folosit bunuri despre care știa că provin din infracțiuni. Elena Udrea este sub control judiciar din 29 ianuarie până în 29 martie, în dosarul Microsoft.

Pe durata controlului judiciar, Elena Udrea trebuie să respecte mai multe obligații, una dintre acestea fiind să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție și la Secția 2 Poliție București ori de câte ori este chemată. De asemenea, ea trebuie să informeze de îndată DNA și Secția 2 Poliție București cu privire la schimbarea locuinței și să se prezinte la Secția 2 conform programului de supraveghere întocmit de organul de Poliție, respectiv în zilele de marți și vineri.

Udrea nu are voie să plece din Capitală decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent și nici să se apropie de ceilalți inculpați, alți participanți la comiterea infracțiunii, martorii din dosar sau să comunice cu aceștia direct sau indirect. În cazul în care va încălca obligațiile, Elena Udrea riscă arestul la domiciliu sau cel preventiv.

„Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că inculpatul Cocoș Dorin a săvârșit infracțiunea de trafic de influență, sumele de bani obținute cu titlu de folos necuvenit din săvârșirea acestei infracțiuni fiind utilizate în achiziția de imobile și pentru creditarea societăților. De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanțe, contracte de vânzare – cumpărare imobile) și declarațiile de avere din perioada 2009 – 2014, din care rezultă că suspecta Udrea Elena Gabriela cunoștea proveniența fondurilor utilizate pentru achiziționarea de bunuri comune, având cunoștință și de intenția inculpatului Cocoș Dorin de obținere a unor chitanțe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori”, a arătat DNA, într-un comunicatul de presă.

Potrivit documentelor procurorilor DNA, Elena Udrea, fost ministru, în prezent deputat, era obligată să își declare averea, însă aceasta nu a notat, în declarațiile de avere din 2010, împrumuturile acordate de fostul său soț, Dorin Cocoș, firmei acestuia SC Euro Hotels International Co SRL, în condițiile în care Udrea declara încasarea de dividende de la această societate.

„Având în vedere obligația legală de a-și declara averea, faptul că, în perioada 2009 – 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achiziționarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depășește veniturile obținute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-și răspunderea pentru proveniența acestora”, se arată în documentele citate.

Dorin Cocoș este arestat preventiv în dosarul Microsoft, alături de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan. În arest preventiv au fost, până în 25 ianuarie, și fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și omul de afaceri Dumitru Nicolae, aceștia fiind în prezent în arest la domiciliu.

În dosarul Microsoft mai sunt vizați alți opt foști miniștri: senatorii Șerban Mihăilescu și Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și Adriana Țicău.

Pe de altă parte, în dosarul „Gala Bute”, Direcția Națională Anticorupție a cerut luni aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, și senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, fiind suspectați de fapte de corupție.

După ce DNA a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, deputatul PMP a declarat că implicarea sa în dosarul „Gala Bute” este legată de declarațiile pe care le-a făcut la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea, arătând că este o încercare de „intimidare” și de „decredibilizare” a sa.

„Mi se pare evident în acest dosar („Gala Bute”, n.r.) că apariția lui este legată de declarațiile pe care le-am făcut la adresa generalului Coldea. Nu se poate să faci percheziții la patru ani și ceva de la eveniment, ce mai poți să găsești după patru ani și ceva? Consider că este o încercare de intimidare și de decredibilizare a mea, într-un dosar de acum patru ani”, a afirmat Udrea, la o conferință de presă.

Udrea a mai spus că această încercare de decredibilizare a sa se face prin „îngroparea în acuzații, în cauze penale”.

Deputatul PMP Elena Udrea a declarat vineri, într-un interviu acordat Hotnews, că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codruței Kovesi la conducerea DNA și că actualul șef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au „o foarte bună relație”.

Udrea a mai precizat că a depus la DNA un denunț împotriva actualului director interimar al SRI Florian Coldea, pe care îl acuză că a instrumentat campania împotriva sa, în denunț fiind amintită și Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA.

Elena Udrea a mai spus că Victor Ponta i-ar fi spus adjunctului șefului SRI Florian Coldea, în prezența altor persoane, că dacă va ajunge președinte, să-și caute de lucru, fără însă a preciza numele celor care au asistat la această discuție.

În același interviu, Elena Udrea afirmă că fostul său soț, Dorin Cocoș, i-ar fi spus că, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță, pentru a-și finanța televiziunea.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și