Deputatul Elena Udrea a fost la Secția 2 Poliție pentru controlul judiciar din cadrul dosarului „Gala Bute”, ea spunând la ieșire că așteaptă soluția instanței supreme la cererea de trimitere a dosarului său înapoi la Direcția Națională Anticorupție.
„Din punctul meu de vedere, corectă asta ar fi, pentru că sunt lucruri făcute pe repede înainte acolo, este foarte greu să gestionezi o apărare în condițiile în care acuzațiile sunt extrem de vagi”, a precizat Udrea.
Întrebată dacă îi este dor de colegii parlamentari, Elena Udrea a spus că doar de colegii de partid, nu și de actualii parlamentari.
„Parlamentul însemană actualii parlamentari, de care sincer nu îmi este dor, la așa o clasă politică fricoasă, îngrozită, înghețată de frică în momentul acesta, cu lideri politici slabi, care, din păcate, fac foarte mult rău acestei țări. Uitați că unul a fugit, e prin Turcia, să sperăm că se întoarce, alții sunt ascunși, nu îi vede nimeni, cei care ar trebui să facă opoziție”, a adăugat Udrea.
Ea a adăugat că, deși este sub control judiciar, s-a obișnuit atât de mult să stau în casă, încât aproape nu iese decât dacă are ceva de făcut.
„În continuare, citesc, scriu, îmi ocup foarte mult timp în casă, cu ce pot să fac. Mai sunt câteva zile de parlament, o să încerc să lucrez peste vară ce mi-am propus, lucrez la câteva legi care necesită o cercetare, cumva, la nivelul Uniunii Europene și cam atât”, a mai spus Udrea.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale a mai spus că, în aceste zile, scrie cartea despre cele 72 de zile în care a stat în penitenciar. „Nu este foarte grea, dar recunosc că am mai luat și pauze. Rememorarea acelei perioade nu este una care să îmi facă plăcere, așa că am mai oprit pentru a face și alte lucruri”, a precizat Udrea.
Întrebată dacă problemele sale de sănătate au legatură cu perioada în care a stat încarcerată, Udrea a spus: „Posibil și asta, pentru că, așa cum am mai spus, este foarte greu când stai într-un spațiul de nouă metri pătrați patru persoane și stai mai mult întins, pentru că nu te poți mișca, încep să te lase articulațiile”.
Elena Udrea a mai spus că există multe acțiuni câștigate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către cei care au reclamat condițiile de detenție.
„Avocații mei se ocupă de asta (acțiunea la CEDO, n.r.), o să îi intreb în ce stadiu e acțiunea, acum sunt prinși cu ceea ce se întâmplă în dosar în instanță. Eu cred că nu atât pentru mine, pentru că eu am depășit situația, ci pentru alții care au trecut prin ce am trecut eu este bine să existe cât mai multe acțiuni la CEDO câștigate – deja sunt foarte multe acțiuni câștigate împotriva României -, pentru a-i responsabiliza pe cei de aici, din țară. Pentru că nu este vorba doar de oamenii politici – unii se gândesc că politicenii merită să stea în pușcărie și să stea în condițiile din pușcăriile românești -, dar problema este că acolo nu sunt numai politicieni, ci și oameni simpli, oameni care ajung acolo vinovați sau nu și care suferă exact aceleași tratamente rele”, a adăugat Udrea.
Întrebată dacă face tratament pentru afecțiunile de care suferă, Elena Udrea a spus că în săptămânile următoare va merge la Băile Boghiș pentru tratament cu apă termală, „care este fix pentru articulații”.
Întrebată dacă la Băile Boghiș va veni și fostul președinte Traian Băsescu, Udrea a spus că nu a stabilit cu acesta așa ceva.
„Dacă are probleme de articulații, sigur, și pe dânsul îl invit la Băile Boghiș. Am văzut că acum este răcit”.
Elena Udrea este sub control judiciar din 16 iunie, când instanța supremă a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu, în dosarul „Gala Bute”. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale trebuie să se prezinte la Secția 2 Poliție în zilele de marți și vineri, la ora 10.00, fiind una dintre obligațiile măsurii controlului judiciar.
Udrea a stat în arest la domiciliu din 7 mai până în 16 iunie. Din 25 februarie până în 30 aprilie, Udrea a fost încarcerată în Arestul central al Poliției Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgșor.
Elena Udrea a fost trimisă în judecată, pe 21 aprilie, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și respectiv de luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte.
Alături de Udrea, au fost trimiși în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Botoroagă.
Potrivit DNA, între 2010 și 2011, Elena Udrea și fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu CNI.
Anchetatorii au mai stabilit că Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, îi dădea banii primiți lui Tudor Breazu. Plățile se făceau fie în numerar, fie prin intermediul societății Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.
În 2011, Udrea ar fi cerut și primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.
După trimiterea în judecată a dosarului, procurorii au dispus să continue cercetările față de Elena Udrea pentru infracțiunea de spălare de bani, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-ar fi transferat la PDL București, sub aparența unor contracte de donație fictive, întocmite pentru a disimula originea infracțională a banilor.
Elena Udrea este urmărită penal și în dosarul „Microsoft”, cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanța a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.